Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében

Bűnmegelőzési tanácsok  a betöréses lopások megelőzése érdekében
2019. február 27. szerda, 11:45

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében folyamatosan elemezzük a Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket. Az elmúlt évben a betöréses lopások száma a 2017. évi adatokhoz viszonyítva 18,9 %-kal, a lakásbetörések száma pedig 32,6 %-kal csökkent. Az elvégzett értékelések alapján általánosságban megállapítható, hogy a jogsértések bekövetkezését – időről időre – ugyanazok az okok, illetve körülmények segítették elő.

 

A bűncselekményeket december és január hónapban kizárólag olyan időszakokban követték el, amikor az ingatlanok üresen álltak. A hat esetből négyszer a teraszajtó, egy-egy alkalommal pedig az ablak, illetve a hátsó ajtó befeszítésével próbáltak bejutni a családi házakba. A bűncselekmények közül három kísérleti szakaszban maradt. Ezekben az esetekben az ingatlanok riasztóval voltak felszerelve, illetve olyan minőségű nyílászárókkal rendelkeztek, amelyeket nem sikerült felfeszíteni. A befejezett bűncselekmények közül az egyik alkalommal az elkövető a lakóházba bejutva kutatást-forgatást végzett, de nem tulajdonított el semmit. A másik két esetben készpénzt, arany ékszereket, műszaki cikkeket, ruhákat, valamint parfümöt vitt el.

 

A jogsértések bekövetkezésének tapasztalatai és ezek megelőzésének lehetőségei az alábbiak szerint összegezhetők. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, azokat közvetítsék rokonaiknak és ismerőseiknek is!

 

A támadott ingatlanok nem rendelkeznek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem megbízható.

 

- Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba.

- Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.

- Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására!

- Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

 

A jogsértéseket olyan időszakban követik el, amikor senki sem tartózkodik az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan.

 

- Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, vagy szomszédjukat, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.

- Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.

- Amennyiben lakásukban elektronikus riasztórendszer került kiépítésre, akkor se feledkezzenek meg az aktiválásáról, ha csak rövidebb időre hagyják el otthonukat!

- Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!

- Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.

- Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket!

- Ha a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot velük. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, amellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

 

Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választanak a behatoláshoz, amelyek – az utcáról, illetve a szomszédok által – kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeznek védelemmel, megerősítéssel.

 

- Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat!

- Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.

- Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.

- Ne hagyjanak elérhető helyen olyan tárgyakat (pl. létra), amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe történő bejutást!

 

Az értékek tárolására nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.

 

- Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

 

Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságaikról fényképet és részletes leírást készítenek.

Forrás: Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer