Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIII. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében
2017. június 20. kedd, 14:31

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében elemeztük az idei évben Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket és megvizsgáltuk, mely okok, illetve körülmények segítették elő ezek bekövetkezését.

Az elvégzett értékelés alapján általánosságban megállapítható, hogy a jogsértéseket olyan időszakban követték el, amikor senki sem tartózkodott az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan volt. Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választottak a behatoláshoz, amelyek az utcáról, illetve a szomszédok által kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeztek védelemmel, megerősítéssel. Összességében elmondható, hogy a támadott ingatlanok nem rendelkeztek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem volt megbízható, illetve az értékek tárolására nem állt rendelkezésre megfelelő eszköz. Több esetben azt tapasztaltuk, hogy az elkövető meg sem kísérelt bejutni az ingatlan lakott részébe, a célja kifejezetten a – jellemzően melléképületekben tárolt – dolgok (kerékpár, szerszámgépek) eltulajdonítása lehetett.

A bűncselekmények többsége megelőzhető, ezért kérjük, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítse rokonainak és ismerőseinek is!

-  Lakások és családi házak esetében célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjon hevederzárat!

-  Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmegy otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.

-  Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.

Ne tartson otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

-  Anyagi lehetőségeihez mérten, kiegészítésként alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonába.

-  Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.

-  Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

-  A garázs és a melléképületek ajtaját is mindig zárja be! Ezek esetében is meg kell teremteni a mechanikai biztonság minimális követelményeit. Ha van az építményen ablak, célszerű azt ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.

-  A hétvégi házak esetében is elengedhetetlen a megfelelő védelem biztosítása. Itt is célszerű valamennyi nyílászáróra rácsot szereltetni, hiszen így az elkövetőnek több időbe kerül a bejutás. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválja!

-  Amikor hosszabb ideig nem keresik fel a kiskertet, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az ingatlanon!

-  Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Az építmény ablakát célszerű ráccsal ellátni, az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.

-  Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani.

-  Ha a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

-  Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságairól előzetesen fényképet és részletes leírást készít, hiszen így a Rendőrségnek érdemleges és használható információval tud szolgálni.

Amennyiben a telket alacsony, könnyen letaposható drótkerítés védi, esetleg nincs is körbe kerítve, ne hagyjon elöl értékes, illetve könnyen mozdítható holmikat!

-  Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.

Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.

- Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra! 

-  Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.

-  Ha mégis megtörtént a bűncselekmény, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!

 

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNÜGYI OSZTÁLY

Bűnmegelőzési Alosztály

9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.

Telefon: 06/94/521-065   Fax: 06/94/521-160

E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu

Forrás: Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer