Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIII. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Bűnmegelőzési tanácsok a külterületi ingatlanokban élők, valamint az életvitelszerűen nem lakott ingatlanok védelmében

Bűnmegelőzési tanácsok a külterületi ingatlanokban élők, valamint az életvitelszerűen nem lakott ingatlanok védelmében
2016. december 20. kedd, 17:56

Ma Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít. Legnagyobb arányban a fővárosban és a kistelepüléseken élnek, sokan közülük teljesen egyedül. Napjainkban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Az életkor előrehaladtával az egészségügyi állapotban jelentkező problémák tovább nehezítik helyzetüket.
Az idős, egyedülálló emberek gyakrabban válnak bűncselekmény áldozatává, hiszen a bűnelkövetők ezeknek a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek a naivságát, hiszékenységét használják ki.

 

Kérjük, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat, és ajánlásainkat közvetítse idősebb, egyedül élő rokonai és ismerősei felé!

- A betöréses lopások megelőzése érdekében célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
- Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet „betörésgátló" fóliát ragasztani. A nyitva vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől". Ha elmegy otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is. 
- Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince vagy garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni. 
- Ne tartson otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni. 
- Anyagi lehetőségeihez mérten, kiegészítésként alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonába. 
- A garázs és a melléképületek ajtaját is mindig zárja be! Ezek esetében is meg kell teremteni a mechanikai biztonság minimális követelményeit. Ha van az építményen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
- Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságairól fényképet és részletes leírást készít, hiszen így a rendőrségnek érdemleges és használható információval tud szolgálni. 
- Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézik, a tolvaj csendben be is juthat a lakásába.
- A kaput akkor is zárja be, amikor a kertben dolgozik, hiszen elképzelhető, hogy a munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! A nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonába.
- Amennyiben a telket alacsony, könnyen letaposható drótkerítés védi, esetleg nincs is körbe kerítve, ne hagyjon elöl értékes, illetve könnyen mozdítható holmikat!
- Ne engedjen be senkit a lakásba, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően - még akkor se, ha hivatalos szerv vagy vállalat képviselőjének mondja magát! 
- A nyugdíjbiztosítási igazgatóság, valamint a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem!
- Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül! 
- Amikor a „látogató" távozik, írja fel a gépkocsija rendszámát, színét, típusát! 
- Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!
- Ha egy - az Ön számára - ismeretlen személy telefonon vagy személyesen jelentkezik, és pénzt kér, először mindenképpen hívja fel azt a rokonát, akire hivatkozik!


Kérjük, hogy Ön is fordítson figyelmet lakókörnyezetére, szomszédaira! Ha gyanúsan mozgó idegeneket lát, illetve bűncselekmény áldozatává vált, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!


Ne feledje, legtöbbet Ön tehet a biztonságáért!

 

Forrás: VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNÜGYI OSZTÁLY Bűnmegelőzési Alosztály