Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIII. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Bűnmegelőzési tanácsok advent időszakára

Bűnmegelőzési tanácsok advent időszakára
2016. december 07. szerda, 16:17

Az advent szó jelentése eljövetel, amely a latin adventus Domini (az Úr eljövetele) kifejezésből származik. A Jézus születésére való várakozás a felkészülés és a reménykedés időszaka. A karácsony előtti negyedik – vagy más megfogalmazás szerint Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső – vasárnap és december 25. közötti négy hetes „szent idő” a karácsonyra történő lelki felkészülés ideje.

Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az V-VI. századra nyúlik vissza. Akkoriban az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak, napfelkelte előtt pedig hajnali miséket tartottak, amelyeket „angyali", vagy „aranyos" misének is neveztek. A nagyszombati zsinat 1611-ben advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket és a zajos mulatságokat.

Az időszak egyik legfontosabb szimbóluma az adventi koszorú, amelynek hagyománya ősi időket idéz. Eredetileg a lelki megtisztuláshoz segítette hozzá az embereket. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. A koszorú hagyományosan kerek, mert ez az örökkévalóságot jelképezi.

Karácsony estéje elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. Az első gyertyafényes karácsonyfa története állítólag Luther Márton nevéhez fűződik. Karácsony este kint járt az erdőben és gyönyörködött a „hódíszekkel" teleaggatott fenyőfákban. Miután az élményt képtelen volt szavakba önteni, egyszerűen bevitte a szobába az egyik fenyőfát és gyertyákkal kivilágította.
A különböző ünnepek során a fák, örökzöld növények minden népnél nagy szerepet kaptak. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfa, vagy termőág tekinthető a karácsonyfa elődjének. A karácsonyfa-állítás szokása a XVII. században terjedt el, Magyarországon azonban csak a múlt század második felében kezdett meghonosodni ez a szokás, a bécsi udvar ösztönzésére.

Napjainkban, a karácsonyi felkészülés idején a csillogó díszekbe öltöztetett üzleteket megtöltik a vásárlók, akik az egyre fokozódó ünnepi hangulatban sokszor megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról.

Gyakran előfordul, hogy a gépkocsi ülésére gyorsan berakják az éppen megvásárolt csomagokat, és már rohannak is a következő áruházba, vagy éppen a legszebb ajándék után kutatva a pultra, vagy a bevásárlókocsiba teszik táskájukat, pénztárcájukat. Az ilyen figyelmetlenség segíti hozzá a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz. Sajnálatos tapasztalatunk, hogy a karácsonyi ünnepekre felkészülés időszakában a megnövekvő bevásárló-forgalom jelentősen aktivizálja a gépkocsifeltörésre, illetve az alkalmi lopásra specializálódó bűnözőket.

Ahhoz, hogy jogsértés ne zavarja meg az ünnepi hangulatot, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!
- Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
- Üres táskát sem érdemes a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veheti észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl azonban jelentős anyagi kárt is jelent.
- Ne hagyja őrizetlenül a járművét, ha a vásárolt árut autójában csak látható helyre tudta elpakolni, hiszen, aki figyelte Önt, fel is törheti gépkocsiját!
- Mindig zárja be a jármű ajtóit, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre száll ki!
- Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodik!
- Értéktárgyait, iratait ne tegye kosara tetejére, táskája külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben, vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan testközelben tartson!
- Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban, vagy kosárban!
- Bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a készpénzkiadó nyílás sértetlenségét!
- Bankkártya használata esetén PIN kódját ne írja fel sehova, vigyázzon pénzfelvételkor, illetve fizetésnél!
- A karácsonyi bevásárlást sokan bonyolítják a világhálón, igénybe véve az online vásárlás lehetőségeit. Bankkártyával történő fizetés estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.
- Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljék azokat az online vásárlási lehetőségeket, eladókat, amelyek szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván a
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztályának Bűnmegelőzési Alosztálya!

 

Forrás: Vas Megyei Rendőrség