Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Figyeljünk a szívünkre! - üzeni a Szív Világnapja

Figyeljünk a szívünkre! - üzeni a Szív Világnapja
2015. szeptember 28. hétfő, 16:10

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000. óta szeptember utolsó vasárnapján rendezik a világon mindenütt – hazánkban is - a Szívünk Napját. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén szeptember 27-én hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri betegségeknek a mindennapi életben is megvalósítható megelőzésére. 

Az idei téma: szívbarát választás mindenhol, mindenkor a szívbarát környezet fontosságát hangsúlyozza. Válasszuk mindig a szív egészségét megőrző lehetőségeket, az élet minden területén, a munkában, a szabadidőben egyaránt. Gyakran hallunk a szívbetegségek veszélyeiről, ma Magyarországon minden második haláleset oka szív-érrendszeri betegség. Okoljuk a felgyorsult életet, a stresszt, csupa rajtunk kívülálló okot. Pedig a legtöbbet mi magunk tehetünk a betegség elkerülése érdekében. A szív-érrendszeri elváltozások lassan, sokszor tünet nélkül alakulnak ki és gyakran akkor derülnek ki, mikor már visszafordíthatatlan a károsodás. Ezért fontos, hogy egészséges életmód mellett is rendszeresen vegyünk részt szűrésen (pl. évente háziorvosunknál), ahol időben fel lehet ismerni a kezdődő bajt. 
Az Amerikai Szív Szövetség szerint annak a szíve és érrendszeri egészsége tekinthető a legjobbnak:
- aki soha nem dohányzott, vagy legalább egy éve abbahagyta a dohányzást;
- aki karcsú, tehát a testtömegindexe (BMI) 25 alatt van 
- legalább heti 150 perc kényelmes vagy 75 perc lendületes mozgást végez;
- legalább négyet betart a következő étrendi ajánlásokból: naponta négyszer 1 dl zöldség- vagy gyümölcslé, heti 2-3 alkalommal hal, legfeljebb 1 liter cukrozott üdítő ital hetente, teljes őrlésű kenyérfélékből napi 1-2 dkg, naponta legfeljebb 1,5 gramm konyhasó;
- vérnyomása nem magasabb, mint 120/80 Hgmm;
- vércukorszintje és össz-koleszterinszintje nem emelkedett. 
A szívbarát életmód részei:
Káros szenvedélyek kerülése. Energia-egyensúly: a kalóriabevitel és a fizikai aktivitás egyensúlya (egészséges testsúly elérése és megtartása). Legyen a testedzés a napi rutin része. Változtassunk ételeink összetételén: napi ötszöri, változatos színű gyümölcs- és zöldségfogyasztás, fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű. Vegyük be az étrendbe a halat is. Zsírszegény fehérjékkel (húsok, tejtermékek) táplálkozzunk. Csökkentsük a cukorfogyasztást. Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket-italokat, igyunk inkább vizet. Kevesebb sót fogyasszunk. 
Többet is megtudhat ezekről a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapjáról (www.mnsza.hu). 

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány