Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Egyéb hírek

Munkába állás, munkaszerződés

Munkába állás, munkaszerződés
2018. június 28. csütörtök, 13:56

A munkába állás - legyen az egy hosszabb kihagyás után, vagy csak egy váltás következménye - mindig felelősségteljes hozzáállást kíván. Amikor megkapjuk a pozitív elbírálásról a hírt, még nem dőlhetünk hátra nyugodtan. Sőt! Azon kívül, hogy egy új munkahely milyen etikai és morális viselkedést kíván, nagyon fontos, hogy minden szóbeli megállapodásunkat írásba is fektessük le. Ennek két nagyon fontos dokumentuma a munkaszerződés, és a munkaköri leírás. Most a munkaszerződésről írok pár sort a teljesség igénye nélkül.

A munkaviszony magával a munkaszerződéssel jön létre. Hogy mit is kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek? A kötelező adatokon kívül a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és pontos munkakörében is. A másik nagyon fontos pontja, hogy amennyiben határozott munkaviszonyról beszélünk, a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkaviszony tartalmát. Ha ez nem történt meg a szerződésben, akkor a munkaszerződés határozatlan. Egyéb fontos tartalmi elemek: • a munkavégzés helyét is ki kell jelölni és belefoglalni a szerződésbe • a munkaviszony munkaidejét, napi, heti vagy havi jelölésben • próbaidő kikötése nem kötelező, azonban ez maximum 3 hónap lehet • egyéb juttatások, vagy alapbéren túli munkabér • maga az elszámolás módja: utalás, az mikor kerül teljesítése, ennek gyakorisága • a munkaköréhez tartozó feladatok • valamint, hogy ki a munkáltatói jogkör gyakorlója. Ezek a pontok egy hétköznapi, általános munkaszerződéshez köthető tartalmak. Ezek mellett bármi más is belefoglalható, és bizony egy speciális munkakör vagy helyszín ezt meg is követeli. A munkaszerződésből minden körülmények között kapnia kell a munkavállalónak is egy minden fél által aláírt példányt, ettől ne tekintsünk el. Kérjük el a munkaadótól, ha nem kaptuk meg. Tudom, hogy elcsépelt ilyet mondani, de mindig olvassuk el, mit is írunk alá. Nem biztos, hogy a munkáltató mindenre emlékszik, vagy esetleg beleírt valamit, amire mi máshogy emlékszünk. A munkaidő kezdetének napja szintén benne van a munkaszerződésben, amennyiben ez hiányzik, abban az esetben a kezdő nap a munkaszerződés keltezésének napja. Erre azonban illik rákérdezni mivel sok helyen van betanulás, ami nem biztos, hogy a kezdeti időszakokban napi 8 órát igényel. Itt újra le is fixálhatjuk a megjelenés módját (pl.: ruházat) vagy ebédidő hosszát. A felek a munkaszerződést bármikor módosíthatják, persze kizárólag közös megegyezéssel. Egyhangúan nem. A munkaszerződés módosítására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a megkötésére. Ilyen esetre nem gyakran van példa, általában munkaidő változás okén, vagy a munkavégzés helyének megváltozása ad erre okot. Ha ilyen van, és nem kaptunk új szerződést, ezt mindenképp jelezni szükséges.

„A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.” – Munka Törvénykönyve

 

A DÉL-VAS MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN PROJEKT AZONOSÍTÓ: TOP-5.1.2-15-VS1-2016-00001 A projekt kedvezményezettje Vasvár Város Önkormányzata.