Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Tájékoztatás a munkabérről

Tájékoztatás a munkabérről
2019. december 04. szerda, 11:10

Az utóbbi időben gyakran találkoztam a kérdéssel, hogy mennyi a minimálbér és mi is az a bérminimum. A fogalmakkal jó tisztában lenni, így megspórolhatjuk magunknak a meglepetést a munkaszerződés aláírásakor.

Az munkánk díjazására és az egyéb költségek fedezésére mindenképp térjünk ki egy állásinterjú során. Ez ránk nézve semmilyen hátránnyal nem jár, tulajdonképpen alapvető dolognak szeretnénk utána járni. Tisztázzuk akkor a fogalmakat:

minimálbér: másnéven legkisebb munkabér olyan havi vagy esetenként heti bér, amit a munkáltató köteles megfizetni a munkavállalónak legálisan. Tehát ennek a bérpapíron szerepelnie kell! Ez 2019-ben bruttó 149.000 forint. Ha semmilyen kedvezményt nem tud igény bevenni a munkavállaló vagy nem jogosult családi pótlékra, körülbelül ez nettó 99.000 forint.

garantált bérminimum: ez is egy államilag meghatározott minimális fizetés. Legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökre vonatkozik. Itt nem a legmagasabb iskolai végzettséget veszik figyelembe, hanem a betöltött munkakörhöz tartozó végzettséget. Pl.: eladó munkakörbe elegendő a középfokú bolti eladó végzettség és erre a végzettségre kapja a munkavállaló a bérminimumot, hiába van neki egy egyetemi végzettsége vagy felsőfokú végzettsége is.

Ettől „felfele eltérő” bérezésben is megállapodhatnak a felek, mindig figyeljünk, hogy ez le is legyen írva, tudjunk rá hivatkozni, ha nem stimmel valami a hónap elején a számlánkon. Az alapbérünkre jöhetnek különféle bérpótlékok (pl.: vasárnapi munkavégzés, rendkívüli munkaidő), vagy ha teljesítmény bérezésben vagyunk, úgy az összeg változhat. A teljesítmény bérezésnek is külön szabályai vannak, nézzünk ennek utána!

A munkabér kifizetése forintba történik, nem átváltható semmilyen utalványra. Mindig utólag kerül kifizetésre, a következő hónap 10. napjáig. Ezzel párhuzamosan az elszámolást is meg kell kapnia a munkavállalónak. (Bérkalkulátorral interneten előre is tudunk számolni.)

A fizetésünk, a bérezés, az egyéb bérpótlékok, üzemanyag díjazása fontos dolog egy munkaviszony alatt, hiszen ebből élünk. Legyünk tisztában azzal, hogy mi jár, az elvégzett munkánkért és ezt hogyan, mikor kell megkapnunk. Ha bármilyen kétsége van, vagy kérdése a témával kapcsolatban keresse a térség mentorait, vagy a Paktum irodát és segítünk!

 

 

 

A DÉL-VAS MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN PROJEKT AZONOSÍTÓ: TOP-5.1.2-15-VS1-2016-00001

A projekt kedvezményezettje Vasvár Város Önkormányzata.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal