Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Egyéb hírek

Tudnivalók a munkaviszony megszüntetéséről

Tudnivalók a munkaviszony megszüntetéséről
2018. november 30. péntek, 09:09

Minden munkahelyen eszünkbe jut, hogy váltsunk, estleg akkor is, ha jól érezzük magunkat. Ennek több oka lehet. Esetleg rajtunk kívül álló (pl.: ápolnom kell valakit) és lehet akár a kihívások a csökkenése is. A legtöbben azonban ennél egyszerűbb okból készülnek felmondai. Anyagi okok, megbecsülés hiánya. Mielőtt meglépnénk ezt a döntést hivatalosan is, jó, ha tudjuk a következőket.

A munkaviszony megszüntethető a következőképp:

- közös megegyezés
- felmondás
- azonnali hatályú felmondás

Felmondani munkáltató és munkavállaló is tud. Azonban a munkáltató esetében vannak bizonyos pontok, amikor a felmondással nem élhet. Ilyen, amikor a munkavállaló várandós, vagy szülési szabadságon van. Persze a várandós állapotot célszerű írásban bejelenteni. Ide tartozik az is, amikor a gyermekünk gondozása céljából veszünk kifizetés nélküli szabadságot. A katonai szolgálat idejére is vonatkozik ez a szabály és akkor is, ha a reprodukciós eljárással összefüggő kezelésben vesz részt a munkavállaló.

Munkáltató a felmondását köteles indokolni. Ha ezt nem tette meg, akkor kérdezzünk rá.

A felmondási idő munkahelyenként eltérő lehet. Alap esetben 30 nap és legkorábban a felmondás közlését követő első napon kezdődik. Itt lehetnek egyéb esetek (táppénz, fizetés nélküli szabadság) ezeknek nézzünk utána. A felmondást követően bizonyos esetekben végkielégítés jár a munkavállalónak. Ennek részletes szabályai a Munka Törvénykönyvében megtalálhatóak (47 §)

Azonnali hatályú felmondás esetén kicsit más szabályok vannak érvényben. Ezt akkor szokták alkalmazni, ha lényeges kötelezettség mulasztása történik, vagy magatartási szabályt súlyosan megszeg valaki, ellehetetlenítve a munkavégzés. Próbaidő alatt azonban indoklás nélkül felmondhat mindkét fél.

A munkaviszony megszüntetése előtt azonban gondoljuk végig, hogy a fennálló probléma orvosolható-e, tettünk-e erre vonatkozóan megoldásokat, beszéltünk-e a konfliktusokról? Sok esetben elég egy hosszabb szabadság vagy egy őszinte beszélgetés a vezetővel. Hiszen a kiégés sok munkakörben jelentkezhet (ezek tüneteiről később írok majd). Ha mindezek sem segítettek és elhatároztuk magunkat, abban az esetben is járjunk el jóhiszeműen, szabályokat betartva, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk újra kapcsolatban ezzel munkáltatóval.

Az írás természetesen nem tartalmazza mindegyik jogszabályt és minden eshetőséget, amik egy felmondás alatt szóba kerülhetnek. Amennyiben szüksége van - akár jogi - segítségre keresse fel a térség mentorait, vagy a Paktumi irodát!

 

Papp-Felber Anita

 

A DÉL-VAS MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN PROJEKT AZONOSÍTÓ: TOP-5.1.2-15-VS1-2016-00001
A projekt kedvezményezettje Vasvár Város Önkormányzata.

Forrás: Dél-Vasi Foglalkoztatási Paktum Iroda