Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Egyéb hírek

Tudnivalók a szabadságokról

Tudnivalók a szabadságokról
2018. november 30. péntek, 09:13

Közeledik az év vége. Ilyenkor a munkahelyeken két féle dilemma szokott gondot okozni. Az egyik, hogy túl sok szabadság maradt bent, a másik hogy elfogyott, pedig nekünk szükségünk lenne még néhány napra, hogy megvegyünk mindent a karácsonyi menühöz. Rossz hírem van, a kevés szabiból nem tudunk sokat varázsolni. De egy rövid ismertetőt összeállítottam a témában, hátha jövőre okosabban tudunk kalkulálni.

A szabadságok „száma” két részből áll: van az alapszabadság és a pótszabadság. Az alapszabadság egyszerű, mert mindenkinek 20 nap jár. Ezen felül az életkor határozza meg a pótszabadságok mértékét. Itt a következő kategóriák vannak:

25. életévtől 1 nap,
28. életévtől 2 nap,
31. életévtől 3 nap,
33. életévtől 4 nap,
35. életévtől 5 nap,
37. életévtől 6 nap,
39. életévtől 7 nap,
41. életévtől 8 nap,
43. életévtől 9 nap,
45. életévtől 10 nap jár.

A pótszabadságok még vonatkoznak azokra a munkavállalókra is, akiknek 16 évnél fiatalabb gyermekeik vannak. Itt egy gyermek után 2 nap, kettő után 4 nap, és ennél több gyermek után összesen 7 nap pótszabadság jár. Itt megemlíteném, hogy apukának is jár pótszabadság amikor a pici megszületik, de legkésőbb a születést követő 2 hónapban élni kell a lehetőséggel. Azért írom, hogy kell, mert ez jár Kedves Apukák, bizony szükség is van otthon a segítő kezekre! Egyéb, sajátos esetekben is beszélhetünk pótszabadságokról. Pl. ha fogyatékos a gyermekünk, vagy nagyon speciális munkahelyen dolgozunk.

A szabadság kiadása mindig egy érzékeny pont. A munkáltató évente 7 napot a munkavállaló döntése alapján köteles kiadni, amit viszont a munkavállalónak 15 nappal előtte jeleznie kell felé. Egy fontos pont van még itt: a munkáltatónak figyelnie kell arra, hogy a szabadágok kiadásánál a munkavállaló egy naptári évben egyszer lehetőséget kapjon arra, hogy egyben 14 napot legyen távol. Ebbe beleszámítható a szabadnap, ünnepnap, hétvége stb. (táppénz nem). Itt figyeljünk arra kedves munkavállalók, hogy amennyiben lehet, teljesen szakadjunk el a munkahelyünktől. Sem telefon, sem email ne zökkentsen minket vissza, hiszen ennek a 14 napnak a pihenés a lényege.

A szabadságokat ki kell adni/venni minden évben, indokolt esetben „átcsúsztatható” következő év március 31. napjáig. A munkáltató módosíthatja a kiadás idejét súlyos ok miatt, de ha ezzel elvesztünk egy befizetett nyaralást, azt köteles megtéríteni.

Aztán itt említés szintjén írom a betegszabadságot, ami minden naptári évben 15 nap lehet, a többi táppénz, ezeknek fizetése eltérő, erre figyeljünk. A másik nagy kategória a szülési szabadság és a gyermekneveléssel kapcsolatos fizetés nélküli szabadságok, amire majd egy külön cikkben ki fogok térni. De fizetés nélküli szabadságról más esetekben is beszélhetünk. Ilyen pl., ha hozzátartozót előreláthatólag 30 napnál hosszabb ideig szükséges ápolnunk, ezt azonban orvosi igazolással alá kell támasztanunk. Ez a fizetés nélküli szabadság legfeljebb 2 év lehet.

A munkaviszony megszűnésével párhuzamosan, ha nem vette ki a munkavállaló a szabadságot, akkor azt ki kell részére fizetni.

Amennyiben a szabadságok kiadásával, vagy számolásával; esetleg speciálisabb kérdésben (szabadások) segítségre van szüksége, kérjen segítséget a térségben működő Paktum Irodától és mentoroktól.

 

A „DÉL-VAS MEGYEI GAZDASÁGI ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN” című projekt

Forrás: Dél-Vasi Foglalkoztatási Paktum Iroda