Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

150 éve alapították a Szentgotthárdi Önkéntes Tűzoltó Egyletet

150 éve alapították a Szentgotthárdi Önkéntes Tűzoltó Egyletet
2022. június 21. kedd, 10:33

Tűzoltó leszel címmel a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum, valamint a Honismereti Klub szervezésében nyílt kiállítás június 16-án a Szentgotthárdi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulásának 150. évfordulóján az önkormányzati hivatal előcsarnokában. A tárlókban a tűzoltók által használt eszközökön, felszereléseken kívül fotók és dokumentumok is helyet kaptak.  

Horváth Tiborné, a könyvtár vezetője köszöntötte a résztvevőket, elmondta, 150 éve alakult meg a városban az önkéntes tűzoltóság. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának segítségével a kiállítás mellett magyar, szlovén és német nyelven megjelentettek egy múzeumpedagógiai füzetet is Horváth Zsuzsanna szerkesztésében, Talabér Lászlóné helytörténeti kutatásaira alapozva Mátrainé Bezenhoffer Erika az anyaggyűjtést segítette. A kiállítás rendezője Talabér Lászlóné, Horváth Tibor tűzoltóezredes szakmai tudásával járult hozzá a tárlat létrehozásához. Huszár Gábor polgármester is köszöntötte a megjelenteket, elmondta, a pályázati elszámolás miatt hozták előbbre a kiállítást (a korábbi években a történelmi napokhoz kötve szervezte a honismereti klub az időszaki, helytörténeti kiállításokat). Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője nyitotta meg a kiállítást. Beszédében kiemelte, hogy a térség első önkéntes tűzoltóegylete a szentgotthárdi volt, 1872-ben alakult dr. Kolossa Ferenc elnök vezetésével. Tagságát egy korábbi közösségbe szerveződött civil egylet tagjaiból szervezték. A titkár lovag Freyenstein Antal, a főparancsnok Schreiner Ferenc lett. Ebben az időben a mezővárosi rangú Szentgotthárdon 1442-en éltek 140 lakóházban – mondta az alezredes, majd arra is kitért, hogy a 19. század vége igazi hőskora volt az önkéntes tűzoltóegyleteknek, egymás után alakultak. Gasztonyban 1880-ban, Rábafüzesen 1882ben, Rönökön 1885-ben, Jakabházán 1886-ban, Csörötneken 1888-ban, Alsószölnökön és Rábagyarmaton 1890-ben hozták létre az egyesületet.  A tűzoltás eszközeinek beszerzését, pótlását tagdíjakból, pártolói befizetésekből, bálok bevételeiből, és temetéseken való közreműködésből fedezték. Számos tűzoltózenekar is alakult, Szentgotthárdon 1906-ban Mathiász (Marót) Artúr gimnáziumi tanár, későbbi igazgató, járási tűzrendészeti felügyelő hozta létre és vezette évtizedekig a tűzoltózenekart, a jelenlegi fúvószenekar elődjét. Szentgotthárdon 1882-ben avatták fel a tűzoltószertárt, a vezénylés nyelve német volt, okirataikat azonban már magyarul vezették, de Vargha Gábor főparancsnoksága idején 1892-től már a vezénylési nyelv is magyar lett. Az iparosítás miatt is nagy szükség volt a tűzoltóságra, a legnagyobb tűzeset az óragyár 1904-es leégése volt. 1935-ben a nagyközség lakossága 3258 fő volt, és mintegy 350 lakóház állt, a képviselő-testület nyolc tűzoltó és éjjeliőr alkalmazását rendelte el, előírták az éjjeliőröknek, hogy kétóránként be kell járniuk a területüket. A második világháborúban sok tűzoltó is meghalt, és az államosítás megtizedelte a szervezetet, évtizedekig még legfőbb jelképüket, a zászlójukat sem használhatták…

Szentgotthárdon 1983-ban, a várossá avatás évében, 100 önkéntes tűzoltóval, közülük 65 aktív taggal számoltak  (a Szentgotthárdi Önkéntes Tűzoltóság jelenleg szünetelteti működését).  Egyed László hangsúlyozta, a tűzoltók mindig is összetartó közösséget alkottak. Beszéde végén kérte, ha bárkinek a tulajdonában vannak még az önkéntes tűzoltóságról szóló tárgyi emlékek, dokumentumok, ne dobják ki, hozzák el, ajánlják fel a közösségnek. 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés