Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

A gondozási központ vezetőjét elhivatottságáról, terveiről faggattuk

A gondozási központ vezetőjét elhivatottságáról, terveiről faggattuk
2021. január 20. szerda, 09:16

Fábián Béláné 1992-től vezeti a Városi Gondozási Központot, tavaly decemberben járt le a legutóbbi vezetői megbízása. Újra pályázott és újra bizalmat kapott, 2021-től öt évre. 2019-ben az addig végzett munkájáért a megyei önkormányzat Dr. Batthyány Strattmann László-díjjal tüntette ki.

Fábián Béláné immár 39 éve elkötelezett a szociális gondoskodással, az egészségüggyel. A szombathelyi Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolában általános ápolóként érettségizett, majd a Semmelweis Egyetem budapesti főiskolai karán közegészségügyi-járványügyi ellenőrként diplomázott. A közegészségügyi pálya telített volt, kezdetben a körmendi kórházban, majd Szentgotthárdon a szanatóriumban dolgozott, 1986-tól a gondozási központ munkatársa. Végigjárta a ranglétrát, 1992-től lett vezető, közben újabb felsőfokú, általános szociális munkás szakképzettséget szerzett a Széchenyi István Egyetemen. Kollégái közül mindenki szakképzett, őket is ösztönzi a tanulásra, a pályán így lehet megfelelni az új kihívásoknak.

Az intézmény neve többször változott, miként „nagysága” is, hol „összement”, hol megnőtt. Jelenleg Szentgotthárd és a kistérséghez tartozó 14 falu ellátásért felelős, fenntartója Szentgotthárd és Térsége Önkormányzati Társulás. Harminckilenc munkatárs látja el a sokrétű feladatot: étkeztetés, nappali idősek klubja, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres szolgálat, támogató szolgálat és közösségi pszichiátriai ellátás. Emberpróbáló munkájukat tavaly óta megtetézi a koronavírus-járvány.

„Szeretem a hivatásomat, a családomból hoztam a segítőkészséget, noha közvetlen hozzátartozóim közül nem dolgozott senki ezen a terepen. Az eltelt évtizedekben sok nehézséget éltünk át, több szomorú sorsú ember életkörülményeit kellett megtapasztalnunk, és a lehetőségekhez képest enyhíteni. A pandémia tavaszi indulásakor nagyon féltünk, féltettük az ellátottakat, a betegek hozzátartozóit és saját magunkat, családtagjainkat is. Az ellátottakat is megviseli az elszigeteltség, nem jöhetnek be a gondozási központba, nem élhetik a megszokott életüket, alig van társaságuk. Novembertől, a második hullám indulásától még óvatosabbak lettünk, ennek ellenére, volt, aki közülünk is megfertőződött…Nálunk nehéz percre pontosan meghatározni a munkaidő végét, bármikor adódhat rendkívüli helyzet is, célszerűnek láttuk, hogy a házi segítségnyújtást két műszakban, délelőtt és délután is ellátják a kollégák.”

A gondozási központ vezetőjét tavalyi vezetői pályázatáról is kérdeztük. Elmondta, technikai váltásra is készülnek az INTERREG V-A Szlovénia Magyarország Idősbarát Régió programjában vesznek részt és 45 új jelzőrendszeres készüléket tudnak majd rendszerbe állítani a tervek szerint júliusban (a 2006. óta használtak már elavultak, az újabbakkal kétoldalú kommunikáció lehetséges). A központ Arany János utcai szép régi épületére is ráférne a felújítás: a tetőcsere, a fűtési rendszer és a villamoshálózat modernizálása, ha jutna rá pénz, klímaberendezés is jó lenne. 2020-ban volt 50 éves az intézmény, a járvány miatt nem tudtak ünnepelni, talán lesz rá alkalom az idén.

Egyre nagyobb kihívást jelent a demenciában szenvedő betegek gondozása. Noha az emberek életkora növekszik, de a megfelelő egészségben eltöltött évek száma nem nő ezzel párhuzamosan. A családok nem mindig tudnak megbirkózni a terhekkel. Fábián Béláné azt is szeretné elérni, hogy az Arany utca 3. szám alatt néhány alacsony rezsijű kis alapterületű, védett apartman, bérlakás épüljön a kertvégében, ahová szükség esetén be is tudnának költözni az arra rászorulók. Étkeztetésüket, ellátásukat a gondozási központhoz csatlakoztatva el tudnák látni.

Mi tartotta ezen a nem könnyű a pályán? Talán az idősebb emberek szeretete, hálás mosolyuk, kezüknek simogatása. És a beteg emberek sóhaja, akikhez szintén ők járnak, időnként azelőtt, mielőtt az utolsó nagy útjukra elindulnának.

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés