Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte a város

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte a város
2020. január 22. szerda, 21:28

Január 22-én emlékezett meg a város a Magyar Kultúra Napjáról a Refektóriumban, ahol a kultúra és a közművelődés területén dolgozók, intézményvezetők, önkormányzati képviselők és kultúrakedvelő érdeklődők töltötték meg a közönség sorait. A rendezvény keretén belül Ficzkó Tibor és Soós Gyöngyi, a Csákányi László Filmszínház két dolgozója vehette át a „Szentgotthárd Közművelődéséért Díjat”.

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményével vette kezdetét a program, amelyet Szűcs Tímea, a Vörösmarty Mihály Gimnázium 12. osztályos tanulója szavalt el.  

Huszár Gábor polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy ilyen kisvárosnak is, mint Szentgotthárd kiemelt figyelemmel kell kezelnie a kultúrát, hiszen „a kultúra összeköt, érték, amely kézzel nem fogható, de hiánya romboló erejű lehet”. Elmondta, Szentgotthárd egyre színesebb kulturális kínálattal bír és egyre több olyan fejlesztést valósít és valósított meg, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. A város saját mobil színpadának és színpadfedésének beszerzésétől a Várkert megújulásán át az elnyert – kultúrát és közművelődést támogató – pályázatokig számtalan előrelépést tett a város. Felvázolta a közeljövő terveit, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik nap mint nap dolgoznak azért, hogy egyre nagyobb sikereket érjen el a város. Beszédét Csuk Ferenc, városunk díszpolgárának Szentgotthárd című versével zárta.

A SZEOB Játékvár Óvodájának Kipp Kopp csoportja két Weöres Sándor költeménnyel örvendeztette meg a közönséget, majd ezt követte a „Szentgotthárd Közművelődéséért Díj” átadása, amelyet Huszár Gábor polgármestertől idén Ficzkó Tibor és Soós Gyöngyi, a Csákányi László Filmszínház két dolgozója vehetett át.

Ficzkó Tibort már gyermekként érdekelte a mozigépészet. Alsószölnökön egy utcában lakott a mozissal, akinek felügyelete mellett már iskolás korában részt vehetett filmvetítésben, amely aztán egy életre szóló élményt jelentett számára. 1985 óta a szentgotthárdi filmszínház gépésze, vagyis 35 éve szolgálja folyamatosan a szentgotthárdi közművelődést. Aki ismeri, tudja: Ficzkó Tibornak valóban nemcsak a munkája, de a szenvedélye is a vetítés.

Soós Gyöngyi szintén 1985 óta dolgozik a moziban, elsősorban a pénztárosi, büfés és ügyelői feladatokat látja el szívvel-lélekkel, a jegypénztárban mindenkihez van egy-egy kedves szava.

Az elmúlt évtizedekben mindketten a főállásuk mellett látják el a teendőket, hétköznap esténként és minden hétvégén. Jelenleg éves szinten a négyszázat közelíti az előadások száma, szabadidejük/estéik jelentős részét így a kultúra szolgálatban töltik. A rendes feladatok mellett mindketten aktívan részt vettek a mozi mindenkori megújításában, így – többek között – a nézőtéri székek cseréjében, a vetítéstechnika korszerűsítésében és a mozi átépítésében, nézőterének felújításában. Hozzáállásuk, lelkes munkájuk felbecsülhetetlen a mozink sikeres és folyamatos működtetése szempontjából, ezáltal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Szentgotthárd egy élhető kisváros legyen mindannyiunk számára.

Tibi és Gyöngyi néni több évtizede csendben, szerényen dolgoznak a szentgotthárdi moziért és értünk, a moziba járó, filmkedvelő közönségért. Munkájuk méltó elismerése e díj.

A Békefi Antal Népdalkör kétvasi népdalcsokrot adott elő, majd kamaramuzsikával folytatódott a program. Bene Krisztina és Páliné Herczeg Anita, a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak hegedű és zongorajátéka után az érdeklődők megtekinthették a 24 város projekt keretében elkészült új, városunkat, Szentgotthárdot bemutató imázsfilmet is.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés