Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

A város és a térség szellemiségét is őrzi a múzeum

A város és a térség szellemiségét is őrzi a múzeum
2023. május 03. szerda, 12:34

A Pável Ágoston Múzeum negyven éve nyitotta meg kapuit Szentgotthárdon, az egykori Stájer-házban. Az évfordulót április 27-én ünnepelték. A Móra Ferenc Városi Könyvtárral közös működésű múzeumban megjelenik a helyi identitás, a térség szellemisége, amely nemcsak a múltat hordozza, hanem a jövőt is jelenti.

Károly Andrea a múzeum munkatársa köszöntötte a vendégeket, köztük Kissné Köles Erikát, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólóját, Metka Lajnšček főkonzult, Huszár Gábort, a város polgármesterét, Holecz Károlyt, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökét, Kovács Andreát, a Magyarországi Szlovének Országos Szövetségének elnökét, a múzeum egykori és mai dolgozóit.

Huszár Gábor köszöntőjében kitért arra, hogy az 1983. április 29-én létrehozott múzeumot az önkormányzat 2013-tól tartja fenn. Sokat dolgoztak azon, hogy Szentgotthárdon önálló múzeum legyen, de azon is, hogy a városé maradhasson. A kiállításnak a szlovén térségben gyűjtött anyagát Gáspár Károly egykori iskolaigazgató alapozta meg, özvegye 1982-ben 461 tárgyat ajánlott fel erre a célra, s a gyűjtemény bázis múzeummá vált. A város adta át az épületet, amelyben akkor még szolgálati lakások voltak. A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik segítették, hogy a múzeum jól megfelelt rendeltetésének, és bővítése után igazi közösségi térré is változtathatták. (A későbbiekben még egyszer szót kért a polgármester és elmondta, külön köszönet illeti dr. Gábor László az önkormányzati hivatal irodavezetőjét, aki a pályázatok, javasolt programok révén a múzeum komfortosabbá tételét és közösségi életének megújulását is elő tudta segíteni.)

Mukicsné Kozár Mária, a Savaria Múzeum néprajzkutatója, harminc évig, 1983-2013 között volt a Pável Ágoston Múzeum szakmai vezetője. A Hunyadi út 6. szám alatt található Stájer-házat az 1910-es években építették az egykori Szent János téren a szomszédos Kaszagyár munkásainak elszállásolására. Ebben az épületben kapott helyet a múzeum, A Szentgotthárd környéki szlovénok életmódját mutatja be a ma is meglévő kiállítás (földművelés, építkezés, népszokások, népi táplálkozás stb.), és helyet kapott Délnyugat-Dunántúl fazekassága is. Tíz év alatt 23 időszaki kiállítást is rendeztek, a múzeumon kívül, Szlovéniában is volt több bemutatójuk (ez ma már nem lehetséges). Az intézmény Pável Ágoston születésének centenáriumi évében, 1986-ban vette fel a térség híres tudósának nevét. 2002-ben a kaszagyártás 100 éves évfordulóján elérték, hogy műemléki védelem alá helyezzék a gyárban lévő farkaskalapácsokat. 2009-2012 között egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően toldaléképülettel, újabb közösségi térrel bővíthették a múzeumot. 2013-ban vette át a város,

módosították a működési engedélyt és tagintézményként a Móra Ferenc Városi Könyvtárhoz csatolták, a szakmai felügyeletet a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyakorolta. A gyűjtemény jelenleg szlovén bázismúzeum, három állandó kiállítása a szlovén népi élethez kötődik, kettő pedig helytörténeti, az intézmény a Honismereti Klubbal közösen végzett kutatómunkájának eredményeként jeleníti meg a szentgotthárdi csata eseményeit, illetve emléket állít Szentgotthárd négy egykori gyárának is.

Molnár Piroska nyugalmazott könyvtárigazgató a 2013-2020 közötti időszakról beszélt Helytörténeti értékek a Pável Ágoston Múzeumban címmel, kiemelve a folyamatos szakmai és technikai fejlődést. A város szívesen átvette a múzeumot, a Honismereti Klub tagjai, kutatói segítették, hogy helytörténeti tartalommal is bővítsék. A koncepcióváltás új fejlesztésekkel járt együtt, modernizálták a kiállító tereket, bevezették az internetet, honlapot, többnyelvű katalógust, leporellókat és múzeumpedagógiai füzeteket is készítettek. 2014-ben az önkormányzat 3,5 milliós támogatásával elkészült a szentgotthárdi csatát interaktív játékkal bemutató terepasztal. A múzeum közösségi térré is változott, iskolai csoportoknak múzeumpedagógiai előadásokat, foglalkozásokat tartottak. Számos a városhoz kötődő jeles személyiség életét bemutató kiállítást is rendeztek (Pável Ágoston, Vargha Gábor, Brenner János), az évfordulókhoz kapcsolódva is több érdekes, de nem annyira közismert adalékot tártak fel és adtak közre. Nagyon sikeres kiállításokat rendeztek a korábbi gyárakról, kisiparosokról, sportolókról, tűzoltókról, a város egészségügyéről a múzeumon kívül is. A múzeum sok történelmi témájú könyv bemutatójának is otthont adott. A várossá avatás 40. évfordulójára is elkezdték már az előkészületet a múzeumban és a Honismereti Klubban.

A múzeum sikeres működését a pályázatokon kívül a szentgotthárdi önkormányzat folyamatos támogatásával tudták megvalósítani. Molnár Piroska köszönetet mondott a mostani és korábbi kollégáknak és minden segítőnek.

Horváth Tiborné 2020-ban vette át a múzeum vezetését, „A múzeum, mint közösségi tér" című előadásában fotókkal illusztrálva bemutatta, milyen egyéni és csoportos foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Hazánkból és külföldről is érkeznek látogatók, iskolai és nemzetiségi foglalkozásokat is tartanak, főként a város nagyobb rendezvényeihez kapcsolódva emelkedik a belépők száma. A múzeum továbbra is pályázik, hogy az önkormányzati támogatások mellett a technikai fejlesztéssel is lépést tudjon tartani.

 

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés