Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

A városi közgyűjtemények helyzetével foglalkoztak – továbbra is kiemelt feladat a múzeum működtetése és fejlesztése

A városi közgyűjtemények helyzetével foglalkoztak – továbbra is kiemelt feladat a múzeum működtetése és fejlesztése
2020. június 11. csütörtök, 13:41

A rábafüzesi Hianz Tájházban több évtizednyi néprajzgyűjtés eredményeit állította ki a helyi német nemzetiségi önkormányzat, amelyet 2016 óta - előzetes bejelentkezés után - bárki megtekinthet. Az aktuálisan megszületett döntések alapján az itt kiállított emléktárgyak, ingóságok tulajdonjogát a Német Nemzetiségi Önkormányzat térítésmentesen átadta Szentgotthárd Város Önkormányzatának. Az átadást követően a tájház a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum telephelye lesz.

 

 

A változás kapcsán az Önkormányzat áttekintette a város közgyűjteményeinek rendszerét is, amelyben több kihívás és lehetőség is megfogalmazódik. A kapcsolódó előterjesztés szerint Szentgotthárd a helyi kulturális értékek szempontjából is érdekes település, komoly történelmi-, várostörténeti-, ipartörténeti-, vallási- és nemzetiségi értékekkel, amelyek megmutatása, hozzáférhetővé tétele fontos feladata a városnak.

A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum törvényi rendelkezések alapján került 2013-ban az Önkormányzatának fenntartásába. Azóta komoly előrelépéseket tett az intézmény – az Önkormányzat és az intézmény beruházásai által jelentős infrastrukturális és tartalmi fejlesztések valósulhattak meg. Ma már a nemzetiségi gyűjtemény mellett vonzó és modern helytörténeti kiállításoknak és kapcsolódó rendezvényeknek, összejöveteleknek is otthont ad a létesítmény. A városi értékek bemutatása által a múzeum palettája színesebbé vált, egyes részei igazi látványosságként funkcionálnak, olyan interaktív elemekkel, amellyel maradandóan meg tudják szólítani nemcsak a turistákat, de a helyieket, ezen belül az iskolásokat is. A nyitvatartás is állandó jelleggel megoldódott, hétfőtől szombatig látogatható. Az Önkormányzat továbbra is kiemelt feladatának tekinti a múzeum megtartását, működtetését és további fejlesztését.

Az elvégzett fejlesztések mellett azonban további kihívások is megfogalmazódnak. Több meglévő, a Szlovén-Rábavidékről származó műtárgy bemutatására jelenleg nincs hely. Komplett helytörténeti tematikus kiállítások állnak raktáron, illetve bemutatásuk után továbbiak kerülnek oda. A szlovén-magyar művésztelep közel 20 éve alatt összegyűlt, értékes műalkotásainak bemutatására sem rendelkezik a város megfelelő galéria-térrel. Az évek óta üresen álló, korábban a kórház dolgozóinak szolgálati lakásként funkcionáló Baross Gábor u. 8. sz. alatti épület hamarosan a város tulajdonába kerül. Az önkormányzat kapcsolódó döntése alapján az ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülésével párhuzamosan vizsgálni kell ugyanitt a szlovén nemzetiségi gyűjtemények bemutathatósága kialakításának és üzemeltetésének lehetőségét, erre vonatkozóan egyeztetéseket kezdeményeznek a szlovén nemzetiségi szervezetekkel.

Az így létrejövő rendszer a Baross G. utcai szlovén nemzetiségi kulturális kiállítótérrel és galériával, a német nemzetiségi Hianz Tájházzal, a Móra Ferenc Városi Könyvtárral, a Pável Ágoston Múzeummal és az épülő Időutazó Múzeummal kulturális- gyűjteményi-, nemzetiségi-, helytörténeti- és turisztikai oldalon olyan széleskörű kínálatot eredményezne Szentgotthárdon, amely egészen kivételes. A helytörténeti értékek mellett méltó módon hangsúlyozná és népszerűsítené a település fekvéséből adódó nemzetiségi értékeket, illetve az itt élő nemzetiségek egymáshoz való jó viszonyát is.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés