Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett a város

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett a város
2022. március 15. kedd, 20:16

Szentgotthárdon március 14-én kora este emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A Kossuth Lajos utcai Kossuth-dombormű előtt V. Németh Zsolt miniszteri biztos a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, majd elhelyezték koszorúikat a társadalmi, és civil szervezetek képviselői. Az ünnepséget kulturális műsorral zárták a Színházban.

A Club 3-tól Szentgotthárd Város Fúvószenekara kíséretében vonultak a Kossuth utcába a résztvevők. A Himnusz eléneklése után V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő Tóth Árpád versét idézve kezdte beszédét, majd márciusról, a tavasz első hónapjáról szólt, ami reményt, hitet, megújulást kelt, s ezt mondhatjuk történelmi örökségünk okán is. „A márciusi ifjak magasra tették a mércét, amikor Pest-Budán kitört a forradalom. Egyenlőség, szabadság, testvériesség, a modern polgári Magyarország megteremtésének, függetlenségünk kivívásának a jelszava volt. Példaként tekinthetünk elődeinkre –Petőfi, Irinyi, Vasvári és még sorolhatnám – hőseinkre, mert bátrak voltak, a hazáért, a jövendőért cselekedni is mertek. Ezért is ez a legszebb ünnepünk.”

A továbbiakban a konfliktusoktól szabdalt Európáról, majd hazánkról beszélt. „Magyarország döntően szabad mozgástérrel rendelkező önálló szabad ország, 2010 óta visszanyertük gazdasági függetlenségünket is, nemzeti többségi tulajdonba került az energiaszektor, a bankszakma, a média. Legyen béke, szabadság, egyetértés, így kezdődött az 1848-as szabadságharcunk, ma is érvényesek ezek a szavak, ahogy 1848-ban, ma is ezt kívánja a magyar nemzet. 

Legyen béke, szabadság, egyetértés! – ezzel fejezte be a beszédet.

Koszorúzás után a Színházban folytatódott az ünnepség. Előtte Hrabovszky-Orth Katinka elmondta, hogy a Pannon Kapu Kulturális Egyesület is csatlakozott a Petőfi Sándor 2022/23-as emlékévben országosan indított Petőfi Klub programhoz. A Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében 40 héten át színházi előadások, könyvbemutatók, verses programok érkeznek a városba.

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója elmondta, Szombathely és Vasvár mellett Szentgotthárd csatlakozott a programhoz, most állítják össze a tervet, filmeket, a Déryné program előadásait is láthatja majd a közönség. Megköszönte a Pannon Kapu közreműködését és ajándék könyvcsomagot adott át a kulturális egyesületnek.

A megemlékezés a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészeinek és a Partium AMI előadásával zárult. Az aulában Kossuth Kaszinót nyitottak, fehér asztal mellett beszélgethettek a résztvevők, a Kármentő Zenekar pedig Kossuth nótákat játszott.

Fotó: Bana Ferenc

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés