Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Az Opel 30 éve: tablók, fotók, újságcikkek a kiállításon

Az Opel 30 éve: tablók, fotók, újságcikkek a kiállításon
2022. július 05. kedd, 14:58

Harminc évvel ezelőtt kezdődött az autógyártás Szentgotthárdon az Opel Kft-ben. Itt készültek az első Opel Astrák, az évfordulót kiállítással ünnepelték június 30-án a Színházban, az épület előtt, egy a gyár dolgozói által felújított, első szériás, 30 éves Opel Astra fogadta a látogatókat.

Ila Csenge a Meseautó című film zenéjét interpretálta, így kezdődött az ünnepség. Mesics Olivía az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezetője köszöntötte a szépszámú közönséget, Bauer Károly, Huszár Gábor polgármestert, a gyár mai és korábbi dolgozóit. Elmondta, 30 éve együtt lélegzik a várossal a motorgyár, ezért is gondolták „az üzem területéről kijönnek a városba ünnepelni”. „Kik vagyunk? A falakon, asztalokon elhelyezett fotókon, tablókon, újságokon elevenedik meg a 30 év emléke, önökkel együtt büszkék vagyunk a történetünkre. Tulajdonosok jöttek, mentek (az Opelt 2019-ben átvette a PSA, majd tagja lett a Stellantis csoportnak a szerk.), egy azonban állandó maradt, a gyár Szentgotthárdon. Az üzleti sikerek mögött emberi kapcsolatok is húzódnak, jólesik együtt lenni. Olyan kollégákat is meghívtunk, akik 30 évet nálunk dolgoztak, innen mentek nyugdíjba. A mai dolgozók is szeretnék megérni, hogy innen menjenek nyugdíjba.”

Az igazgató megköszönte mindazok munkáját, akik az Opel megalapítását és 30 éves kitartó sikereit támogatták, „hogy tovább írhassuk a gyár történetét!”

Szentgotthárd utcáin régen sok Opel Astra futott, az évfordulóra a kollégák – Kuráth László, Németh Zoltán (és fia Bálint), Merkli Ferenc, Boós Zoltán, Szálkai István, Szukics István, Bakucz András és Keszthelyi Zoltán – felújítottak egyet, a team tagjainak ajándékot adott át az igazgató.

Bauer Károly Szentgotthárd korábbi polgármestere emlékezett vissza a kezdetekre. 1983-ban a Rába Vagon- és Gépgyár új üzemcsarnokot épített a városban, a Kaszagyár helyett itt akartak munkalehetőséget teremteni. A szovjet piac összeomlott, a hatalmas csarnokot már nem rendezték be, üresen kongott, télen focimeccsekkel „töltötték meg”. A régi piacok elvesztésével 20 %-os munkanélküliség volt a városban és a térségben erre nem voltak fölkészülve. A mentőövet dobta be a győri vagongyár, amikor a 90–es évek elején vegyesvállalati-szerződést kötött az Opellel. „Kisvárosi polgármesterként fogalmam se volt arról, hogy mit jelent egy világcég megjelenése. Ernst A. Hofmann, az első igazgató azzal keresett meg, hogy pár apróságot szeretne csupán kérni: 5 szobás lakást, lehetőleg fürdőmedencével…(nem volt ilyen a városban. a szerk.)

Az Opel gyökeresen megváltoztatta Szentgotthárd infrastruktúráját is, bevezették a gázt, növelték az energiaellátást (addig, ha kettőt villámlott, órákra elszállt az áram), modernizálták a hírközlést, új digitális telefonközpontot telepítettek, bővítették a csatornahálózatot. Visszatekintve, hihetetlen fejlődést hoztak az alig 9 ezres városba, arról nem is beszélve, hogy az országban is mindenhol tudták, az Opel és Szentgotthárd hírneve összekapcsolódik.

Bauer Károly beszédét azzal fejezte be, reméli 20 év múlva, az 50 éves évfordulót is megünnepelhetik.

Huszár Gábor polgármester beszédében kiemelte, Szentgotthárd adóbevételeinek legnagyobb részét adja ez a cég. Köszönetet mondott az Opel vezetőinek, korábbi és mai dolgozóinak. 2010 óta a város polgármestere, az Opel és más ipari parki szereplők révén, azóta többször is sikerült találkozni a miniszterelnökkel és a szakminiszterekkel, Szentgotthárd ipari fejlődéséről tárgyaltak. (2011-ben Orbán Viktor miniszterelnök Szentgotthárdon jelentette be az Opel üzembővítését, a Flex motorgyár indítását). Szentgotthárd hírét az is messze vitte az országban és az Európai Unióban is, hogy a határon átnyúló ipari parkba érkezett az Opel. A polgármester további sikeres munkát kívánva, kérte, hogy továbbra is szolgáljanak a város javára.

Újabb zene után Mesics Olivía megköszönte a Pannon Kapu Kulturális Egyesületnek, a Virtuart Kft.-nek, Czika László fotósnak, az Opel dolgozói közül Kozó Szilviának, Kaszás Zoltánnak, hogy létrejöhetett a kiállítás, ami három hétig még nyitva tart.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés