Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Beszámolók elfogadásáról és rendeletmódosításokról is döntöttek

Beszámolók elfogadásáról és rendeletmódosításokról is döntöttek
2024. március 01. péntek, 12:55

Megtartotta februári ülését a Képviselő-testület, amelynek elején egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Biróné Nardai Veronikára, az önkormányzati hivatal egykori testületi ügyintézőjére és Hirnök Józsefre, úgy is, mint a város képviselő-testületének egyik volt tagjára.

A Képviselő-testület februári ülése a lejárt határidejű határozatokról, a két ülés között történt fontosabb eseményekről, valamint a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról, illetve a polgármester két ülés közti tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásával kezdődött. 

Minden évben a képviselők elé kerül a Pannon Kapu Kulturális Egyesület előző évben végzett tevékenységéről szóló beszámoló, valamint az Egyesület adott évi munkatervéről készített tájékoztató is. Az egyesület számos programot, városi eseményt szervezett és koordinált 2023-ban. Az éves városi rendezvénytervet idén is összeállította az önkormányzati hivatal, ehhez a városban működő szervezetek, intézmények is megküldhették az általuk tervezett programokat. Az eseménynaptár nem végleges, egyelőre az első félévi programokat tartalmazza, azonban egész évben bővül és formálódik.

Szintén évről évre visszatérő napirendi pont az önkormányzat éves külkapcsolati terve és az elmúlt év tapasztalatairól szóló beszámoló. Tavaly több külkapcsolati program is megvalósult, egyebek közt Grúziában, Szépvízen és Walldürnben is járt szentgotthárdi delegáció, a város fennállásának 840. és várossá válásának 40. évfordulós ünnepségére pedig Szlovéniából, Ausztriából, Németországból és Franciaországból is érkeztek polgármesterek. Az idei évre a tavalyihoz hasonló programterv készült, de felvetették testvérvárosi kapcsolat kialakításának lehetőségét is Heiligenkreuz és Gyanafalva (Jennersdorf) irányába.

A 2023. évi költségvetési rendelet módosítására is sor került az ülésen, melyben az előirányzatok teljesítési adatokhoz való igazítása valósult meg.

Módosították a babautalvány támogatást szabályozó rendeletet: a 2024. január elsejét követően született szentgotthárdi gyermekek részére emelt összegű, 30.000,- Ft értékű ajándékkártyát nyújt a város.

Jóváhagyták a kitüntetési rendelet pontosítását is, ennek keretében a városi kitüntetésekhez rendelt pénzjutalmak megemelését. Mostantól a „Szentgotthárd Városért" kitüntetés 300.000,- Ft, a szakmai díjak (Szentgotthárd Közművelődéséért Díj, Szentgotthárd Közszolgálatáért Díj, Szentgotthárd Közoktatásáért Díj, Szentgotthárd Egészségügyéért és Szociális ellátásáért Díj, Szentgotthárd Testnevelési és Sportdíja, Szentgotthárdi Nemzetiségekért Díj, „Idősek az idősekért" Díj) 150.000,- Ft, a „Szentgotthárd Város Díszpolgára" cím elnyerése 500.000 Ft bruttó összegű pénzjuttatást jelent.

Elfogadták az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban lakók lakbér-, közös költség, felújítási hozzájárulás hátralékáról szóló beszámolót.

A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum 2023. évi beszámolója és a 2024. évi munkaterve is napirendre került. Az intézmény a működtetésen túl rendszeresen segíti a Honismereti Klub munkáját, nagy hangsúlyt fektet mind a könyvtár, mind a múzeum népszerűsítésére. Az idei évre is számos rendezvényt és foglalkozást terveznek, elvitathatatlan a könyvtár elhivatottsága a minél sokszínűbb programok (író-olvasó találkozók, előadások, gyerekkönyvtári foglalkozások stb.) szervezése tekintetében, folyamatosan „történik valami" az intézményben - fogalmazott az előterjesztés is.

Egy önkormányzati ingatlan apportálása kapcsán megemelkedik a Szentgotthárdi Ipari Park Kft. törzstőkéje, ehhez a tulajdonos önkormányzat módosította a Kft. alapító okiratát.

Az önkormányzat belső ellenőrzési terve alapján lefolytatták a béren kívüli juttatások ellenőrzését a városi intézmények esetében. A kapcsolódó előterjesztésben az ellenőrzésről készített jelentést ismerhették meg a képviselők.

Az önkormányzat az idei költségvetésében járda felújítási program elnevezéssel 30 millió Ft összegű forrást különített el. A hivatal által előkészített felmérést figyelembevéve a képviselő-testület meghatározta, hogy mely járdák, illetve járdaszakaszok felújítását valósítják meg ebből az összegből. A képviselők a zárszámadás elfogadásakor még visszatérnek a kérdésre, és amennyiben lesz rá forrás, további szakaszok felújítása is megtörténhet.

Az önkormányzat pályázatot kíván benyújtani az Interreg Duna Transznacionális Program keretében az Ipari örökség védelme és revalorizációja célterületre a szentgotthárdi kaszagyári örökséggel. A soft elemek (tervezés, tapasztalatcsere stb.) mellett infrastrukturális beruházásokra csak korlátozott módon lesz lehetőség, de egy épületrész látogathatóvá tétele talán megvalósulhat a pályázat keretében. A projekt előkészítése, tartalmának pontos meghatározása még folyamatban van. A kedvező elbíráláshoz egy több partnerből álló nemzetközi együttműködést is tető alá kell hozni: a tervek szerint Szentgotthárd Város Önkormányzata, mint konzorciumvezető mellett Kapronca-Krizsevci Megye Önkormányzata (HR), a Bákói Egyetem (RO), az ASPECT Management Ltd. (BG), Ulcinj Város Önkormányzata (MNE), Anton Melik Geográfiai Intézet (SLO) és Szarajevói Gazdaságfejlesztési Ügynökség (BiH) lesznek a projektpartnerek.

A továbbiakban - nyílt és zárt ülés keretében - ingatlanügyekről döntött a testület.

A képviselő-testületi ülésen megtárgyalt napirendi pontokkal és meghozott döntésekkel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a szep.renata@szentgotthard.hu e-mail címen fogadjuk.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés