Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Beszámolókról és pályázati lehetőségekről is döntöttek a májusi ülésen

Beszámolókról és pályázati lehetőségekről is döntöttek a májusi ülésen
2022. június 07. kedd, 15:22

A lejárt határidejű határozatokról, a két ülés között történt fontosabb eseményekről, valamint a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról szóló beszámolóval vette kezdetét a Képviselő-testület májusi ülése.

Az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak ellátásáról szóló beszámoló tárgyalása minden évben kötelező feladat az önkormányzatok számára. A részletekbe menő előterjesztésből is jól látszik, hogy a gyermekekkel foglalkozó terület rendkívül összetett és nagy felelősséggel jár minden, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátásába bekapcsolódó intézmény, szervezet és közreműködő részéről.

A 2022. évi költségvetési rendelet módosítását a 2021. évi zárszámadásban keletkező maradványelszámolás, az első negyedévben folyósított pályázati támogatások és az 1-4. hónap állami támogatásai tették szükségessé.

Elfogadták a fizetőparkoló rendszer üzemeltetéséről szóló beszámolót is azzal, hogy a veszélyhelyzet miatt előírt díjemelési tilalom lejárta után az A.) díjosztályba tartozó gépjárművek esetében a várakozási díj óránkénti alapdíjának növelését meg kell vizsgálni, viszont az éves parkolóbérletek árait nem szándékoznak változtatni.

Az ebrendészeti tevékenységet részletező beszámoló elfogadásáról is döntés született, annak tartalmával egyetértettek, a felmerült főképp adminisztrációs hiányosságokat meghatározott ideig pótolni kell a kutyamenhelyen és az ebrendészeti telepen.

A hétközi-és hétvégi orvosi ügyeleti tevékenységről szóló beszámolót is tárgyalta a képviselő-testület. Szentgotthárd Város Önkormányzata a Morrow Medical Zrt.-vel kötött szolgáltatási szerződést a hétközi és hétvégi (ünnepnap) ügyeleti ellátásra, a cég pedig - mint minden évben - idén is elkészítette éves beszámolóját. Ebben olvasható, hogy az országot érintő humán-erőforrás hiány az orvosi ügyeletre is megterhelően hat. Az ügyeleten dolgozó orvosok és szakdolgozók a járványügyi intézkedéseknek megfelelően végezték munkájukat, a koronavírus világjárványra vonatkozó protokoll a továbbiakban is alkalmazásban van. 2021-ben Szentgotthárdon a betegforgalom 1179 fő volt. Az ügyeleti ellátással kapcsolatban írásbeli panasz a tavalyi évben egyetlen esetben érkezett. Huszár Gábor kiemelte, ha az ellátással kapcsolatban probléma merül fel, a pontos részletekkel lehet bejelentést tenni, ez alapján tud az önkormányzati hivatal lépni az ügyben és kezdeményezni a konkrét eset kivizsgálását.

Egyetértettek az önkormányzat és az intézmények törzskönyvének módosításával is és az előkészített anyag alapján kezdeményezték az újabb TEÁOR számokkal történő kiegészítésüket.

Az intézményvezető kérelmében foglaltak alapján jóváhagyták a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum Könyvtárának nyári nyitvatartását is. Eszerint július 18-tól július 29-ig a központi könyvtár minden részlege zárva tart, július 4-8. között és 2022. augusztus 8-12. között a központi könyvtár gyermekrészlegben a kölcsönzés részlegesen szünetel. Júliusban és augusztusban a könyvtár szombatonként zárva tart, a Múzeum nyitvatartása pedig változatlan, azaz hétfőtől szombatig, 10.00 - 15.00 óra között látogatható.

Megjelent a „Helyi gazdaságfejlesztés" című, TOP_Plusz-1.1.1-21 kódszámú felhívás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül. Az önkormányzati hivatalban már hosszabb ideje folyik az előkészítő munka, amelynek irányával a képviselő-testület is egyetértett. Kedvező elbírálás esetén a szentgotthárdi ipari park újabb fejlesztése valósulna meg: a harisi leszállónál gyalogos vasúti átjáró létesülne az Ipari Park II. irányába, illetve egy kétszintes irodaépület, amely inkubációs ház jelleggel működne, ahol főképp a kezdő vállalkozások kapnának segítséget az indulásukhoz. Az épület földszintjén egy csarnok is épülne bérelhető üzemhelyiségekkel. A projekt tervezett költségvetése várhatóan eléri a maximálisan elnyerhető támogatás összegét, vagyis a (bruttó) 700 millió Ft-ot.

Napirendre került az Őrség Határok Nélkül LEADER helyi akciócsoport által kiírt „Önkormányzati fejlesztések támogatása", VP6-19.2.1.-68-7-21 kódszámú felhívás is. Az előkészített projektet támogatta testület, ha nyer a pályázat, a szentgotthárdi színház elavult szellőző és légtechnikai rendszerének felújítására kerülhet sor. A beruházás tervezett összköltsége (bruttó) 18 millió Ft, amelyből - a felhívás előírásainak megfelelve - 3,6 millió Ft-ot az önkormányzat biztosítana önrészként.

A városi könyvtár udvarának felújítására 3,5 millió Ft-ot különítettek el az önkormányzat idei költségvetésben. A könyvtár intézményi költségvetésében rendelkezésre álló 1,8 millió Ft-ot egészíti ki ez az összeg és így valósulhat meg már idén ősszel a felújítás: a vízelvezetés nyár végéig, a térkövezés pedig várhatóan november végéig készülhet el.

A Boldog Brenner Jánosról készülő tévéfilm sorozat forgatásának a kolostorépület is helyszíne volt. Az itt forgatott jelenetekhez a stáb díszletezői különböző korhű berendezési tárgyakat is magukkal hoztak az épületbe, ezek között egy neoreneszánsz íróasztalt és egy ún. trónszéket is. Ezeket a bútorokat a filmkészítők egy helyi vállalkozótól kölcsönözték a forgatás idejére. A forgatás végén - külön kérésére - ezeket a berendezési tárgyakat itt hagyták, az önkormányzat pedig árajánlatot kért be a megvételükre. Tekintettel arra, hogy a kolostor könyvtárszobájának felújítása során, az egykori berendezési tárgyak restaurálása mellett szükség lehet ezekre a berendezési tárgyakra, a képviselő-testület a kialkudott vételáron jóváhagyta a megvásárlásukat.

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola napközis tábort szervez a június 20-24. közötti időszakban, amelynek megvalósulásához az önkormányzat 318.800,- Ft-tal járul hozzá. Ez az összeg fedezi a táborba érkező gyermekek étkezési költségeit.

Az Őriszentpéter-Szalafő és Környéke Földtulajdonosi Közösség a 2017. évi fel nem vett többlethasználati díjak címén a jogszabályok szerint a Szentgotthárd Város Önkormányzatának átutalandó összeget a Szentgotthárd-Farkasfán működő Farkasfa Jövőjéért Egyesületnek kívánja átadni a kultúrház és környékének szépítésére, és ahhoz kapcsolódó programokra. Ezt a kezdeményezést az önkormányzat támogatta, az 52.841,- Ft-ot a Farkasfa Jövőjéért Egyesület részére átadja.

A szentgotthárdi Honismereti Klub a Felső utcának a rábakethelyi Mindenszentek templomhoz felvezető szakaszának átnevezése kapcsán javaslatot nyújtott be, amelyet a képviselők támogattak is. Ennek megfelelően a rábakethelyi plébániával és templommal együtt több ingatlant magába foglaló útszakaszt Dr. Kozma Ferencről, az egykori rábakethelyi plébánosról nevezik el.

A SZET Szentgotthárdi Kft. kezdeményezésére a Képviselő-testület arról határozott, hogy az Alpokalja Motel és Kempingben lévő csónakházat az ARRABO Egyesülettől meg kívánja vásárolni. A polgármestert felhatalmazták a vételárral kapcsolatos tárgyalások lefolytatására.

Ezt követően ingatlanügyeket tárgyaló előterjesztésekről és belterületbe vonásról is döntöttek a képviselők.

A Szentgotthárd Város Közbiztonságáért Közalapítvány Kuratóriumával kapcsolatos előterjesztést, illetve a különböző kitüntetési javaslatokat zárt ülésen tárgyalták.

A képviselő-testületi ülésen megtárgyalt napirendi pontokkal és meghozott döntésekkel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a szep.renata@szentgotthard.hu e-mail címen fogadjuk.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés