Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Boros Ferenc filmtörténeti sorozata a Móra Könyvtárban

Boros Ferenc filmtörténeti sorozata a Móra Könyvtárban
2020. október 20. kedd, 12:54

A Vas megyei Könyvtárellátási Rendszer minden évben támogatja a városi könyvtárak programjait. Idén három részes sorozatkeretében filmtörténeti előadást hallgathattak a könyvtár felnőtt látogatói.

Szeptember 23-tól három szerda délután Boros Ferenc filmvetítéssel egybekötött előadássorozatot tartott a magyar hangosfilm első évtizedeitől napjaink alkotásaiig. A közönség érdeklődéssel figyelte és szívesen nosztalgiázott a magyar filmgyártás 30-as években keletkezett filmalkotásain, a Hyppolit, a Meseautó, a Halálos tavasz filmrészletein.

A Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar filmvígjáték. A második magyar hangosfilm nagy sztárokat vonultatott fel. Megunhatatlan komédia az úrhatnám lakájról és gazdájáról, aki a hagymához is legszívesebben hagymát enne. Székely István rendező a kor legnagyobb közönségsikerét alkotta meg. Az 1934-es romantikus vígjáték, a Meseautó is a kor jelentős színészeit vonultatta fel. Mind a Hyppolit, mind a Meseautó több filmes változatot is megélt, de Boros Ferenc előadásában az első változatok szerepeltek. Zilahy Lajos regényéből Kalmár Ferenc 1939-ben forgatott filmet. Ha a Halálos tavaszt nem is látta minden hallgató, Karády Katalin búgó hangját biztosan ismerte, hiszen sokszor hallható különböző retróműsorokban.

A második előadásban a kultuszfilmként ismert, Radványi Géza által 1947-ben forgatott Valahol Európában szerepelt központi helyen. Boros Ferenc előadásában felidézte Gál Ferusz Józseffel való találkozását, aki közreműködője volt a filmnek, ő tanította be a gyerekeket, s tőle sok kulisszatitkot is megtudott a forgatásról. Ugyancsak kultuszfilmnek tekinthető Szőts István filmje, az Emberek a havason. A Nyírő József regényéből készült film az első olyan alkotás, amely nem műtermi jelenetekből áll, hanem valódi helyszíneken, az erdélyi havasokban forgatták. A Keleti Márton rendezte filmmusical, a Mágnás Miska is a negyvenes évek alkotása. A korabeli filmek népszerű vígjátéki fordulatával élve itt is a szerepcserék állnak a történet középpontjában, s fergeteges komédiával szórakoztatják a közönséget.

Harmadik alkalommal a magyar zenés filmek, a Csinibaba, a Mágnás Miska, az István, a király és a Made in Hungária került terítékre. Gálvölgyi János komédiázott az 1997-ben bemutatott Csinibabában. Tímár Péter a 60-as évek groteszk világát parodizálta benne. Az István, a király a legismertebb magyar rockopera, szinte mindenki látta már, s a történet különböző feldolgozásokból, színházi előadásokból is ismert. Első bemutatója 1983-ban a Városligetben, a későbbi Királydombon volt. A Made in Hungária film és musical is a rock and roll amerikai szabadságeszményét közvetíti.

A sorozat látogatói között filmklubos nézők is jelentős számban részt vettek, számukra különösen érdekes volt az egyébként ismert filmekről további érdekességeket megtudni, felidézni a történetüket.

Forrás: Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés