Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Díszalma-, díszkörte- és hársfák gazdagítják a város faállományát

Díszalma-, díszkörte- és hársfák gazdagítják a város faállományát
2021. május 13. csütörtök, 10:15

Ma reggel V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Huszár Gábor polgármester, Labritz Béla alpolgármester és Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csoportvezetője egy kislevelű hársfát ültetett el a Nagyboldogasszony templom előtti parkolónál a Településfásítási program keretében. 

Szentgotthárd Város Önkormányzata sikeresen pályázott az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Programban, amely óriási érdeklődés mellett zajlott, a tízezer fő alatti települések számára biztosított 12 ezer sorfa néhány nap alatt gazdára talált.

Több száz önkormányzat igényelt eredményesen facsemetéket az őszi ültetési időszakra és hasonló nagyságrendben érkezett eredményes igénylés tavaszra vonatkozóan is. Összesen 19 fafajtából lehetett válogatni, amelyek kifejezetten belterületi körülmények között ültethetők, településünkre összesen 30 db növény került (kislevelű hársfák, díszalma- és díszkörtefák). Városunk faállománya négy helyszínen bővült a most érkezett növényekkel:

- Széll K. tér (parkoló) – 2 db kislevelű hárs

- Hivatal előtti terület – 1 db kislevelű hárs,

- Széll K. tér (szökőkút) – 1 db díszalma

- Kossuth L. u. (buszmegálló) – 6 db díszkörte

- Rózsa u. – 20 db díszalma.

A pályázati lehetőség mellett az önkormányzat saját forrásból további fákat is vásárolt, amelyeket a város különböző helyszínein már el is ültettek a SZET Szentgotthárdi Kft. munkatársai.

Már egyetlen fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával, a belterületi fásítással hozzájárulunk közös céljaink eléréséhez: az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket.

Az ünnepélyes faültetésre 2021. május 13-án 9.00 órakor került sor a Nagyboldogasszony templom előtti parkolónál. Huszár Gábor polgármester hangsúlyozta, a mostani program is a település történelméhez köthető, hiszen az itt található hársfasort dr. Vargha Gábor és Szentgotthárd elöljárósága ültette a császári és királyi pár, Ferenc József és Erzsébet ezüstlakodalmának tiszteletére 1879-ben.

Az ünnepségen részt vett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is, elmondta, hogy itt a Szlovén-Rábavidéken különösen nagy jelentőséggel bír a hársfa, hiszen a szlovéneknek 800 éves hársfájuk is van. Esztétikuma mellett dicsérte e fafajta jótékony hatásait is.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. képviseletében Varga Péter csoportvezető számolt be arról, hogy a népszerű programra idén nyáron is lehet majd jelentkezni, így Szentgotthárd is további fákkal gyarapodhat.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Huszár Gábor polgármester, Labritz Béla alpolgármester és Varga Péter csoportvezető a SZET Szentgotthárdi Kft. munkatársainak segítségével egy kislevelű hársfát ültettek el.

A Településfásítási Program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a VP-20.2-16 „A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás” projekt keretén belül valósul meg, azt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatja.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés