Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Elhunyt Szentgotthárd díszpolgára, Herczeg János

Elhunyt Szentgotthárd díszpolgára, Herczeg János
2023. január 02. hétfő, 07:34

Szentgotthárd díszpolgára, a város legidősebb embere, a közösség szeretett tagja, Herczeg János bácsi 2022. december 31-én hunyt el. János bácsi idén lett volna 104 éves. 

János bácsi Rábatótfaluban született, és ott végezte el az elemi iskolát, majd lakatosnak tanult. Nem volt könnyű élete, a háború idején hadifogságba is került. Onnan visszatérve tovább képezte magát, és a selyemgyár szövödéjében gépmester lett. 1979-ben innen ment nyugdíjba.  

Nyugdíjasként is nagy volt benne a tenni akarás, a lelkesedés. Az akkor már 10 éve működő Szentgotthárdi Nyugdíjas Klub elnökének elhalálozása után a klub tagjai János bácsit választották elnöknek, hisz sokan ismerték már a gyári időkből vezetési stílusát és rátermettségét. Vezetése alatt nagy fejlődésen ment át a klub. Megalakult az elnökség munkáját segítő Bizalmi testület, együttműködési megállapodás szövődött a Vöröskereszt Területi Szervezete és Nyugdíjas Klub között, mely által megszaporodtak az egészségügyi előadások, lehetőség nyílt a havonkénti vérnyomás ellenőrzésekre, évenként az egyedülálló, egyedül élő nyugdíjasok egy hetes Balatoni üdültetésére, valamint a rászorulók időszakos adományozására is. 

Évről évre folyamatosan emelkedett a Klub taglétszáma. Megszaporodtak az egy- és többnapos kirándulások, a csoportos gyógyfürdős lehetőségek. Színvonalasabbak lettek a közösségi programok, melyben nagy szerepe volt az Ifjúsági Vöröskereszt Nefelejcs Színjátszóinak, akik a Nyugdíjas klub valamennyi kulturális rendezvényét megszervezték, és előadásukkal színesítették. János bácsi a klubon belül olyan rendezvények alapjait is megteremtette, mint a batyus bállal összekötött farsangi délután, a nyárköszöntő juniális, vagy a gyalogos és kerékpáros túrák. Ő volt az, aki szorgalmazta a kézimunka szakkör beindítását, melynek a Gondozási Központ adott otthont. A kézimunkásoknak még ő maga is nyomtatott elő mintákat a hímzésekhez. János bácsi volt az, aki a klub 30 éves jubileumára készülődve felvetette egy kórus létrehozásának gondolatát. Kérését tett követte, és megalakult a Békefi Antal Népdalkör. 

János bácsi elnöksége alatt a tagok nemcsak a megyei, dunántúli nagyvárosokba látogattak el, és az Alföld nevezetességeit tekintették meg, hanem Lendvára, Muraszombatba, Radenci fürdőbe és Mariacellbe is eljutottak. Akkoriban 414 fő körül mozgott a klub taglétszáma, akik nemcsak az egyesület programjaiban vettek részt, hanem bekapcsolódtak a városi rendezvényekbe,  a tisztasági mozgalmakba. János bácsi kapcsolata révén a Szentgotthárdi Nyugdíjas Klub alapító tagja lett a Budapesten 1989-ben megalakult, immár 30 éves „Életet az éveknek” Nyugdíjasklubok és Idősek Országos Szövetségnek.

Szerény, visszafogott, de határozott vezetői stílusával, legendásan türelmes és figyelmes hozzáállásával vezette a Szentgotthárdi Nyugdíjas Klubot 25 éven keresztül. Figyelme mindenkire és mindenre kiterjedt, ezért mindenkivel sikerült a jó viszonyt nemcsak kialakítania, hanem fenntartania is.

János bácsi kerek 60 évet élt szeretett feleségével, Paula nénivel, akinek halála nagyon megviselte őt, de a nehézségen átsegítette szeretett családja, gyermekei, unokái és dédunokái, akik szilárd bástyaként álltak mögötte, és akikre mindig és mindenben számíthatott. 

Szentgotthárd meghatározó és szeretett polgára távozott. Nyugodjék békében. 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés