Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Energia-megtakarítást célzó intézkedések Szentgotthárdon

Energia-megtakarítást célzó intézkedések Szentgotthárdon
2022. november 16. szerda, 17:17

Az energiaárak drasztikus emelkedésére tekintettel Szentgotthárd Város Önkormányzata energia-megtakarítási intézkedési tervet fogadott el. Ennek értelmében az intézményekben, tornacsarnokokban és kultúrházakban is lesznek változások a téli hónapokban.

A többszörösére emelkedett energiaköltségek miatt Szentgotthárd Város Önkormányzatának is döntéseket kellett meghozni annak érdekében, hogy a város működőképességét biztosítsa. Az elmúlt hónapokban számos egyeztetés zajlott, szakértők és intézményvezetők bevonásával. Ez alapján állt össze az az intézkedési terv, amelyet a képviselő-testület is jóváhagyott. Az önkormányzat célja, hogy az általa biztosított közszolgáltatások - ha helyenként csökkentett, racionalizált formában is - megmaradjanak a fűtési szezonban is.

A távhőszolgáltatással érintett épületekben az előző évi fogyasztáshoz képest összességében legalább 22 %-os hőmennyiség megtakarítást, a gázfelhasználással érintett épületekben legalább 34 %-os gázmennyiség-megtakarítást, a villamos-energia felhasználásánál pedig legalább 7 %-os villamos-energia mennyiség megtakarítást céloznak az alábbi intézkedések.

- A Színház épületében a fűtési szezonban csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés biztosítható, rendezvények bent nem lesznek. Az iroda működik ebben az időszakban is.
- A Városi Gondozási Központ épületében klímát szereltünk fel a távhőszolgáltatás részleges, illetve ideiglenes kiváltására.
- A Szent Gotthárd Általános Iskola tornacsarnokában az öltözőkben legfeljebb 20 fok, a küzdőtéren legfeljebb 18 fok biztosítható. Zuhanyzási lehetőség csak bajnoki mérkőzéseken biztosítható, edzéseken nem, vagy a tényleges és teljes költség megfizetése esetén biztosítható.
- A Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal épületében a folyosókon, előterekben, az irattárakban, könyvtárban a fűtést elzártuk, időlegesen használt helyiségekben (tárgyalókban, civil irodában) csak a használat ideje alatt biztosítható a fűtés. A refektórium helyiségében csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés biztosítható. A helyiségben rendezvények 2022. december 02. napját követően nem tarthatók. Az irodahelyiségekben legfeljebb 21 fok biztosítható.
- A nyilvános illemhelyet (Mártírok út 5/B.) 2022. november 01-től bezártuk.
- A távhőszolgáltatással érintett valamennyi épületnél a huzamosabb emberi tartózkodásra nem szolgáló helyiségekben a belső hőmérsékletet csökkenteni kell itt legfeljebb 18 fok, vagy a használati módtól függően (pl.: váróterem) 20 fok hőmérséklet biztosítható.
- A városrészi közösségi épületekben az idei fűtési szezonban csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés biztosítható. Kivételt képez ez alól valamennyi városrészen egy karácsonyi rendezvény (pl. Idősek karácsonya), illetve egy mikulás rendezvény - amennyiben ezt máshogy nem lehet megtartani (pl. házhoz menő Mikulás). Egyéb rendezvények (pl. születésnapok, évfordulók, bálok) nem tarthatók meg.
- A Család- és Gyermekjóléti Központ épületében a helyiség használatot tömbösítettük, illetve fűtésre optimalizált klímát működtetünk a gázfelhasználás részleges, illetve teljes kiváltására.
- A Pável Ágoston Múzeumba látogatók csak előre bejelentkezés alapján érkezhetnek, a Könyvtár épületében a helyiséghasználatot tömbösítettük, illetve a nem használt épületrész(ek)ben az idei fűtési szezonban csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtést biztosítjuk.
- A Szentgotthárdi Sport- és Szabadidőközpont épületében az idei fűtési szezonban a küzdőtéren legfeljebb 18 fok biztosítható. Zuhanyzási lehetőség csak bajnoki mérkőzéseken, illetve élőfüves edzés esetén biztosítható, edzéseken egyébként nem lehetséges. A kiszolgáló épületrészben a folyosók, közlekedők, közösségi illemhely helyiségekben legfeljebb 18 fok, az öltöző helyiségekben legfeljebb 20 fok, az iroda helyiségekben legfeljebb 21 0C biztosítható. A légkezelő berendezés csak indokolt esetben üzemeltethető.
- A Szent Gotthárd Gimnázium tornacsarnokában az öltözőkben legfeljebb 20 fok, a küzdőtéren legfeljebb 18 fok biztosítható, zuhanyzási lehetőség ebben a fűtési szezonban nincs.
- Az Időutazó Múzeum épületében az irodában, recepción, vendéglátó térben a játéktérben legfeljebb 20 fok, a raktárhelyiségekben, közösségi illemhelyen legfeljebb 18 fok biztosítható.
- Épület, építmény megvilágítására szolgáló (dísz)kivilágítások nem működtethetőek.

A fentieken túlmenően az energia-felhasználás csökkentése érdekében, ahol csak lehet, az intézmény vagy létesítmény működését (nyitvatartási idő, ügyfélfogadás, stb.) racionalizálják. Ennek keretében az önkormányzati hivatalban 2022. november 2. napjától új munkarend lépett érvénybe, ezzel együtt az ügyfélfogadási idő is változott. A munkatársak részben otthonról, részben a munkahelyéről látják el feladataikat. Hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken csak délelőtt van fűtés a hivatal épületében, így ezeken a napokon a munkaidő 07.30 órától 12.00 óráig tartó részében a hivatalban, 12.00 órától 16.00 óráig home office-ban, azaz otthonról dolgoznak a kollegák. Kedden 07.30 órától 12.00 óráig tart az otthoni munkavégzés, 12.00 óra és 16.00 óra között pedig a hivatalban állnak az ügyfelek rendelkezésére.
A közvilágítás esetleges korlátozásának lehetőségét a Hivatalban vizsgáljuk.

A fenti intézkedési terv a 2022/23-as fűtési szezonra vonatkozik azzal, hogy az intézkedési tervben foglaltakat folyamatosan nyomon kell követni. A rendelkezésre álló tapasztalatok és információk birtokában a terv folyamatos aktualizálására, felülvizsgálatára lehet számítani.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés