Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Eredményes a városban a helytörténeti-értékmegőrző tevékenység

Eredményes a városban a helytörténeti-értékmegőrző tevékenység
2019. június 29. szombat, 09:27

A városi helytörténeti-értékmegőrző tevékenységről szóló beszámolót a júniusi ülésén tárgyalta a Képviselő-testület, egyben köszönetét fejezi ki az eddigi eredményes munkáért.

 

A Szentgotthárdi Települési Értéktár Bizottságot 2013-ban hozta létre az Önkormányzat. Tagjai: Molnár Piroska elnök, dr. Frank Róza és Csuk Ferenc. Az elmúlt időszakban igencsak aktív munkát végzett a Bizottság és a bizottsági tagokat is soraiban tudó helyi Honismereti Klub. A legfontosabbak:

2018. augusztus 2-án nyílt meg a Szentgotthárdi kisipar és kiskereskedelem anno c. kiállítás a Hivatal előterében.

Augusztusban Vargha Gábor halálának 70. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az egykori Vargha-házon, illetve ehhez kapcsolódott a Vargha Gábor életét és munkásságát feldolgozó kiadvány bemutatója, amelyet Katona Beáta és Csuk Ferenc állított össze. A „Halhatatlanok Aranykönyvének” első bejegyzett személye Vargha Gábor lett, az ünnepélyes bejegyzés a könyvbemutatóval együtt valósult meg a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban.

A tavalyi év folyamán megkezdték az ipartörténeti kiállítás koncepciójának kidolgozását, összegyűjtötték a tárgyi emlékeket, fotókat, dokumentumokat. 2019. február 15-én nyílt meg a múzeumban az ipartörténeti kiállítás.

Elnyert Kubinyi-pályázatból két állandó kiállítás, A szentgotthárdi szlovének életmódja és A szentgotthárdi csata c. kiállítás  interaktív elemekkel valós bővítése is megtörtént.

2019. első felében az interaktív elemekhez gyűjtöttek fotókat, valamint a Szentgotthárd egészségügyét bemutató, a Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén megnyíló kiállítás koncepcióját dolgozták ki és kezdték meg az anyaggyűjtést.

Készültek a 2019. évi Hungarikum pályázatra is – Széll Kálmánról szóló könyv kiadására, illetve az értéktárhoz kapcsolódó rendezvénysorozat megvalósítására nyújtottak be támogatási kérelmet az Önkormányzat segítségével.

A Honismereti Klub közreműködésével nemrég egy újabb Kubinyi-pályázatot is benyújtott az Önkormányzat, amely az állandó kiállítások fejlesztésére nyújthat lehetőséget.

Közben tovább gyarapodott a települési értéktár is. Az értéktár adatbázis adminisztrációját, valamint a Honismereti Klub honlap adminisztrációját továbbra is dr. Frank Róza végzi. A honlapon rendszeresen közzéteszik az összejövetelek leírását, beszámolóikat, emellett pedig folyamatosan gyarapítják menürendszerüket.

A Honismereti Klub és az Értéktár Bizottság számos városi programban is közreműködött, így például nagy segítséget nyújtottak a Gotthárd napi helytörténeti vetélkedő megszervezéséhez 2018-ban és 2019-ben is. 

A fent említett pályázati projekteken (Hungarikum 2019., Kubinyi 2019.) túl más önkormányzati pályázatok is megemlítendők a városi értékmegőrzés területén, így a várkert, a zsidó temető vagy a rábatótfalui világháborús szobor felújítása már támogatásoknak köszönhetően megvalósult, a kolostorépület keleti szárny ablakfelújítását célzó pályázat pedig elbírálás alatt áll. A Szentgotthárd történelmi örökségét rendhagyó módon megközelítő Interaktív Időutazó Múzeum projekt már tervezés alatt, a Vasvárral közös másik pályázatból az „1664. A szentgotthárdi csata – Háború és béke Zrínyi Miklós korában” könyv utánnyomtatása megtörtént, de a „A Szentgotthárdi csata, avagy a Te utad a Vasvári békéig” országos piacra is kerülő, professzionális társasjáték is már az idei Szentgotthárdi Történelmi Napokon bemutatkozik.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a kolostorépület és a város története iránt érdeklődők száma. Sokan bejelentkeznek csoporttal, de akadnak olyan látogatók is, akik bejelentkezés nélkül érkeznek, de ettől függetlenül – ha éppen szabadok a termek – körbenézhetnek az épületben és épületvezetést is kérhetnek.

Összességében elmondható, hogy a helytörténeti tevékenységek, valamint a város történetének megismerésére és megismertetésére törekvő munkák folyamatosan zajlanak, az pedig mindenképp kiemelendő, hogy mindez lelkes lokálpatrióták tevékenységének is köszönhető. 

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés