Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

Évzáró interjú a polgármesterrel

Évzáró interjú a polgármesterrel
2020. december 30. szerda, 10:17

A 2020. év kihívásairól, nehézségeiről és eredményeiről is beszámol Huszár Gábor polgármester évzáró interjújában. 

– A járványhelyzet kihívások elé állította az önkormányzatokat már az első hullám idején is. Mennyiben más a novembertől tartó gyakorlat, mint a tavaszi? – kérdeztük Huszár Gábor Szentgotthárd polgármesterét.

– Tavasszal teljesen ismeretlen helyzettel szembesültünk. A tapasztalatok nyomán ősszel már felkészültebben végezhettük a munkánkat. Év közben szinte naponta egyeztettünk az intézményeinkkel és azok profiljához illeszkedő óvintézkedéseket vezettünk be. A webfelületeinken folyamatosan tájékoztattunk a változásokról. Automata kézfertőtlenítőt szereltünk fel, védőeszközöket rendeltünk. Az iskolák zárva tartásának idején is elvitelre megkaphatta minden tanuló az ebédet. A Gondozási Központ munkatársai a rászorulóknak ebédet visznek, illetve a személyes ellátásban is közreműködnek. Megszerveztük, hogy a városrészekre hétvégén és ünnepnapokon is eljusson a meleg étel. Az idősebbek és más rászorulók kérését (bevásárlás, csekkfeladás, gyógyszerkiváltás) hétvégén is fogadják a közvetlen munkatársaim. Önkéntesek bevonásán alapuló rendszert dolgoztunk ki arra az esetre, ha megnövekedne ez az igény. Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a lakosság az intézmények szolgáltatásait a szükséges óvintézkedések betartatása mellett igénybe tudják venni.

– A város 2020-as költségvetésének elfogadásakor egy milliárd forinttal kevesebb bevétellel lehetett számolni, mint 2019-ben. A járvány miatti leállások újabb nehézségeket okoztak. Mivel tudják ezeket ellensúlyozni?

– Az idei költségvetés főösszegét közel 3,5 milliárd Ft-ban terveztük. A tavalyi valóban több volt, de az eltérést az aktuális pályázatok kifutása jelentette, több pályázatunk fejeződött be az idén. A bevételünk legnagyobb részét az iparűzési adó jelenti, a befizetések idén még a 2019. évi bevallások alapján történtek, a pandémiás helyzet okozta kényszerleállások és az egyéb adóelvonások következményeit igazán csak jövőre fogjuk majd megérezni. A veszélyhelyzet elrendelését követően szigorúan törekedtünk a takarékos gazdálkodásra, folyamatosan figyeltük a havi kiadásokat, hogy a következő adófeltöltésig biztosítani tudjuk az intézményeink működését. Nem lesz ez másképp jövőre sem, sőt, nehéz év előtt állunk. A jövő évi költségvetés sarokszámait már látjuk. Azzal számolunk, hogy 2021-ben az adóbevételeink az idei szinten maradnak, noha most az idegenforgalmi bevételek visszaestek. Jó példa erre, hogy a termálparkban a külföldi vendégek a bevételek 60 %-át hozták korábban, idén augusztusban és szeptemberben ez 5 % alá esett, amit némiképpen ellensúlyozott a belföldi turizmus élénkülése. Próbálunk a tőlünk üzlethelyiséget bérlő vállalkozókon is segíteni: a kényszerűségből bezárt üzlethelyiség bérleti díját - bizonyos feltételek mellett – elengedjük, a vendéglátó teraszokra a közterület használati díj fizetése alól pedig mentességet adunk. Bár a döntéseket a veszélyhelyzet idején a polgármester hozhat, minden döntés előtt kikérem és figyelembe is veszem a képviselőtársaim véleményét.

– A kulturális és közösségi rendezvények, a jól bejáratott programok elmaradása is érzékeny veszteség. Ennek ellenére, a mérleg másik serpenyőjében az ezekre szánt pénz részben mégis megmarad a város kasszájában. Mire fordítják?

– A járvány előtt tervezett költségvetéshez képest jelentett bizonyos megtakarítást a kulturális rendezvények elmaradása. A kieső forgalom miatt a fürdő működési költségéhez 60 millió forintot hozzá kellett tennünk a túlélés érdekében, hiszen a fürdő és a hotel 100-120 család megélhetését szolgálja. A nem tervezett kiadásainkat – városi szinten – tovább növelték a fertőtlenítőszerek, védőeszközök beszerzéseinek költségei is. A bérlők is folyamatosan kérik a részletfizetéseket, kedvezményeket. Mindezek mellett egyéb olyan kiadásokat is fedezni kellett, mint például a városi játszóterek javítási munkáinak elvégzése, vagy a zsidai ravatalozó épület helyreállítására, stb.

– Az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg pályázati támogatásokból. Idén is volt módja a városnak kihasználni ezeket a lehetőségeket?

– Támogatást nyertünk a bölcsőde tornaszobával való bővítésére. A Várkertben nemrég avattuk fel az új, kombinált játszóvárat. Idén elkészült az ipari parkunk újabb ütemét feltáró út és a hozzá kapcsolódó teljes közmű rendszer. Elnyert támogatásokból klimatizáljuk a városi múzeumot, helytörténeti kiadványokat és programokat valósítottunk meg, kicseréltük a mozi ajtókat és hamarosan új vetítővászon szerkezetet is beszerzünk. Folyamatban van a Színház öltözők felújítása és a nézőtér hangtechnikai fejlesztése is, támogattuk a nemzetközi művésztelepet, de IV. Károly szentgotthárdi útjával kapcsolatos megemlékezésre is sikerrel pályáztunk. Hamarosan elkészül az országos kuriózumnak számító Időutazó Múzeum. Izgalmas projektünk a ciszterciek mindennapjait bemutató interaktív tanösvény kialakítása. Az elmúlt hónapokban megújultak a kolostorépület keleti oldalán található ablakok, egy újabb sikeres pályázatból pedig jövőre szinte az egész épületen ki tudjuk cserélni a nyílászárókat. Az egykori művelődésháza kerthelyiségének helyreállítására is sikerült szerződést kötnünk, elkezdték a munkát. Az Alpokalja Kemping újabb fejlesztésére is támogatást kaptunk, jövőre faház-szállásokat és közösségi főzőhelyet építünk. A sporttelepen pályázatból kültéri fitnesz pálya létesült. Önkormányzati koordináció mellett a korábban egyesületi beruházásban félbemaradt kézilabdacsarnok befejező munkálatai is javában zajlanak. Megújul a Hársas-tó, illegális hulladéklerakó helyek felszámolásra is pályáztunk, továbbá sikerrel szerepeltünk a Településfásítási Programon is, a belváros tavasszal több helyen facsemetékkel bővül. Kis szerencsével a város csapadékvíz-elvezető rendszerének nagyobb méretű rekonstrukciója is hamarosan elindulhat. A 2021 – 2027-es programozási időszakra rekordszámú projekttervet nyújtottunk be, bízunk abban, hogy izgalmas évek állnak előttünk.

– Mit tapasztal, az egészségügyi dolgozók, a szociális szolgáltatók továbbra is bírják a hatalmas megterhelést?

– A járványhelyzet a szociális- és egészségügyi ellátórendszerünk szinte minden elemére hatással van. Az intézményeink és a háziorvosaink a koronavírus járvány alatt azonnal alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez és első vonalban végezték a napi munkájukat. Egyes munkatársak nagyon sokat vállaltak abból a feladatból is, amit a veszélyhelyzetben nehezebb élethelyzetbe jutott emberek segítése, ellátása jelentett. Hozzáállásuk példaértékű. Köszönettel tartozunk az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a családgondozóknak s mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a pandémiát elviselhetőbbé tették.

– Ha tehetné, megismételné ezt az évet?

– Ne értsék félre, a vírus okozta károk, veszteségek miatt egyértelműen nem szeretném. Azonban, ha ez a helyzet egy kicsit is rádöbbentett bennünket arra, hogy milyen fontos egymás segítése, az alapellátásban tevékenykedők munkája, hogy milyen pazarlóan élünk és bánunk a környezetünkkel és ebből tanulunk, talán nem teljesen hiábavaló ez a nehéz időszak.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés