Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Felemelő élményt nyújtottak a kórusok a Nagyboldogasszony templomban

Felemelő élményt nyújtottak a kórusok a Nagyboldogasszony templomban
2021. augusztus 02. hétfő, 09:11

A Szentgotthárdi Történelmi Napokra a városba látogatott a Csíkborzsovai Férfikórus 16 tagja. Az énekeseket Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere is elkísérte. Megrendítő és feledhetetlen élményt nyújtott a Nagyboldogasszony templomban az erdélyi kórus és Szentgotthárd Város Vegyeskarának hangversenye július 31-én este. Ványolós András és Soós János vezényelt, Medgyes Szilvia szólót énekelt.

Szombat estére megtelt a felállványozott templom. Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános köszöntötte a vendégeket: „A zene emelkedett beszéd, az éneklés gondolataink magas szintű kifejezése. A szomorúságot és az élet örömteli pillanatait is kifejezhetjük vele. Megtisztelő, hogy meglátogattak bennünket, elhozták a különleges kincset, amit a zene és az ének szárnyalása nyújthat. Isten hozta önöket, érezzék otthon magukat!”. Huszár Gábor polgármester elmondta, majdnem nem jött létre a nyári találkozó a rövid felkészülési idő miatt, többen halasztani akarták. Köszönetet mondott mindkét együttesnek és karvezetőiknek, hogy vállalták a fellépést. Hangsúlyozta, hogy a program nem valósulhatott volna meg Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatása nélkül. Az 1.800.000,- Ft-os támogatás tette lehetővé, hogy ennek a közös, ünnepi pillanatnak részesei lehetünk.

Szép Renáta, a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársa mutatta be a kórusokat. A Csíkborzsovai Férfikórus 2012 februárjában alakult Bíró Zsolt Imre vezetésével, céljuk a régi énekek, népdalok, katonadalok felelevenítése, a fiataloknak való átadása. Az éneklés közösségépítő erejében hisznek. Rendszeresen fellépnek községük kulturális eseményein, Csíkszeredában, Csíksomlyón, Szépvízen, Csíkszentmiklóson és Borzsovában. Számos környékbeli falu rangos eseményének, ünnepének meghívottjai. Részt vettek 2013-ban a Baróti Kórustalálkozón, vendégszerepeltek Újkígyós magyarországi testvértelepülésén, a VII. Székelyföldi Napok alkalmával több településen is, a fehéregyházi Petőfi emlékműnél, Marosvásárhelyen és a csernátoni Katonadal Fesztiválon léptek fel. A kórus 2014 óta tagja a Száztagú Székely Férfikórusnak. 2015-ben vette át a kórus vezetését Ványolós András. Műsorukban klasszikus kórusművek, népdalfeldolgozások, katonadalok, egyházi énekek egyaránt megtalálhatók. 2018 áprilisában a kórus részt vett a X. szovátai tavaszi kórusfesztiválon, ahol a magyarországi szakemberekből álló KÓTA szakmai bizottsága ezüstminősítésben részesítette őket. 2019-ben a marosvásárhelyi Forgatag keretében a száztagú székely férfikórussal közösen a kultúrpalotában tartottak előadást. A kórus évente részt vesz a március 15-ei 1848-49-es szabadságharc emlékére szervezett ünnepségeken a községben, s a környező településeken egyaránt. 2015-ben csatlakoztak a Romániai Magyar Dalosszövetséghez. A férfikórus korábbi egyházi himnuszunkkal, a „Boldogasszony, anyánkkal” kezdte a koncertet. Kodály, Verdi, Bárdos Lajos, Erkel Ferenc és Petres Csaba műveiből állították össze repertoárjukat. A hallgatóság többször szűnni nem akaró tapssal fogadta a produkciójukat, ráadásként újból elénekelték a Bánk bánból a „Fohász”-t.

Szép Renáta ismertette a Szentgotthárd Város Vegyeskarának történetét is. A kóruskultúra jelenléte Szentgotthárdon a helytörténeti leírásokban 1873 óta követhető nyomon. Jelenleg több kórus is működik, de a legrégebb óta Szentgotthárd Város Vegyeskara. Az első kórus 1962-ben alakult a városban, majd a 90-es évek elején két kórus is működött a városban, és 1997-ben ezek egyesítésével létrejött egy, a város igényeinek megfelelő kórus, Szentgotthárd Város Vegyeskara, akkortájt 40-45 taggal, jelenleg 25 tagja van. A kórus méltó utódként képviseli az énekes kultúrát a városon kívül is. Jó kapcsolatot ápolnak számos magyarországi és határon túli magyar, szlovén, szlovák, osztrák, német kórussal. Büszkék rá, hogy 2015-ben a német testvérvárosból Walldürn kórusát is vendégül láthatták, majd viszonzásul ők is bemutatkozhattak náluk. A kórust több karnagy igazgatta, jelenleg Offnerné Hadrik Tímea a vezetője, akit szabadsága miatt Soós János korábbi karnagy helyettesít, ő állandó hangszeres kísérője is a kórusnak. Repertoárjuk igen széles; világi és egyházi komolyzenei művek, könnyűzenei feldolgozások egyaránt szerepelnek műsorukon. Fellépnek a városi rendezvényeken és egyházi ünnepeken, és meghívásaik révén méltóképpen képviselik a város énekes kultúráját. A kórus a város közművelődését szervező Pannon Kapu Kulturális Egyesület csoportja. Mellette, mint énekes kultúrát támogató szervezet, a Szentgotthárd Énekegyesület is segíti tevékenységüket. Műsorukon Gebhardi: Glória-kánon, Léo Delibes: O Salutaris Hostia, Cesar Franc: Panis Angelicus, Herbert Stothart és Harold Arlen: Over the Raibow (Óz, a nagy varázsló musicalből), Wolf Péter: Musica Beata. Szólót énekelt: Medgyes Szilvia, zongorán kísért Soós János. A szentgotthárdi kórus is remekelt, őket is vastapssal ünnepelték. A hangverseny végén felemelően szépen szólt Mozart: Ave verum Corpus műve a kórusok közös előadásában. Az esti misét egyszólamú énekükkel kísérték a kórusok, befejezésül a Magyar Himnuszt, a Székely Himnuszt és a Boldogasszony, anyánkat is együtt énekelték. A hívők meghatottan hallgatták, és velük együtt énekelték az örökbecsű magyar műveket.

A rendezvény Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés