Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Felhőtlen ünnep a Nemzetiségek összefogásának napján

Felhőtlen ünnep a Nemzetiségek összefogásának napján
2021. szeptember 30. csütörtök, 15:29

Határon innen és határon túl címmel, első alkalommal rendezte meg a Nemzetiségek Összefogásának Napját a Pannon Kapu Kulturális Egyesület. Szeptember 26-án a Várkertben tartott programon főzőverseny, kulturális műsor mellett a Zöld Szentgotthárd önkormányzati elismerését is átadták.

Tizenkét csapat jelentkezett a főzőversenyre, civil szervezetek, de még utcabeliek is összeálltak az alkalomra, a Szent Gotthárd iskola csapatát is láthattuk. A szlovén nemzetiséget egy szentgotthárdi és a szakonyfalui egyesület tagjai képviselték. A főzőversenyre már délelőtt érkeztek a szakácsok. Több csapatnál láttunk hagyományos régi étkeket, illetve hús nélkülieket.

A szép őszi nap délutánján benépesedett a Várkert, a programot a szabadtéri színpadon V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg. A Nemzetiségek Összefogásának Napját először rendezték meg itt, Szentgotthárdon, így egy új kezdeményezésnek lehettünk tanúi - kezdte beszédét. A nemzetiségek összefogásának napján, nem a másságot hangsúlyozzuk, hanem inkább azt, ami összeköt bennünket. Beszéljenek bármilyen nyelven, az osztrák-szlovén-magyar hármashatár mellett élők, mindig nagy tisztelettel fordultak egymás felé, kultúránkat nemcsak a nyelv, hanem a táj ahol felnővünk az is befolyásolja. A nyárbúcsúztató rendezvény nem valami helyett van, hanem azért, hogy idősek és fiatalok, családok találkozhassanak, hiszen Szentgotthárdon jó élni. A város fejlődik, a közelmúltban számos felújítás valósul meg. Kiemelte a templom teljes felújítását, a régóta várt M80-as út építését, a Rába projektet, az óvoda korszerűsítését.

Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólója szlovénul és magyarul mondott beszédet. Szent István királynak Imre herceghez intézett intelmeit idézte: „egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő" - azaz az eltérő nemzetiségi kultúrák és nyelvek egymást erősítik. Egymás támogatása hozzon további jó eredményeket! - szólt jókívánsága.

A színpadon magyar és szlovén táncosok, zenészek és énekesek váltották egymást, a sort Szentgotthárd Város Vegyeskara nyitotta, majd a Sto ma cas zenekar, a Porabski Trio, az ukoojenci Lénárt szlovén kórus, a Partium Táncegyüttes lépett fel. V. Németh Zsolt a Kármentő Zenekarral játszott.

A főzőversenyt a Hársaspatak Vadásztársaság nyerte: füstölt csülkös marhapörköltjét, gombával bolondították. Az ételeket Vajtó László zsűrizte, majd humoros ételbemutatót és kóstolót is láthattak tőle az érdeklődők.

A rendezvény egyben alkalmat adott a szentgotthárdi önkormányzat által alapított Zöld Szentgotthárd cím átadására. A címet és a lógót Zöld-Ász Minimarket - biogazdálkodást folytató és saját terményeit értékesítő helyi családi vállalkozás és a „Zöldfa kizöldül" elnevezésű program megvalósításáért a Zöldfa Söröző és Pizzéria viselheti határozatlan ideig. Az elismerést a cégek vezetői Nagy Péter és Papp Ferenc vették át. A képviselő-testület díszoklevelét pedig Kern László, a kenyérgyár igazgatója kapta, több évtizedes lelkiismerete és áldozatos gyárvezetői munkájáért. Az elismeréseket Labritz Béla alpolgármester nyújtotta át.

Este az Ataru Taiko Űtőegyüttes, és a New Level Empire együttes zenélt, majd különleges lézershowal zárták a programot.

 

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés