Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Felújították a Brenner János emlékére emelt Pieta-szobrot

Felújították a Brenner János emlékére emelt Pieta-szobrot
2022. december 11. vasárnap, 09:53

A Brenner János emlékére emelt és az elmúlt hónapokban felújított Pieta-szobor megáldására 2022. december 10-én, szombaton este került sor a rábakethelyi Mindenszentek templomnál.

Boldog Brenner János első és egyetlen szolgálati helye Rábakethely volt. Emlékét nemcsak a róla készült portréfestmény őrzi az itteni templomban, hanem a templom előtt található fájdalmas Szűzanya szobor is. A Pieta-szobrot János atya halála után plébánosa, Dr. Kozma Ferenc atya készíttette. Eredetileg a templomban helyezték volna el, de ezt a kommunista hatóságok ellehetetlenítették. Mivel a temetőben szobrok felállításához nem kellett engedély, így a templom mellé került. Aki arra jár, tapasztalhatja: a szobor előtt mindig van virág és mindig ég gyertya, így őrzik János atya emlékét a helyiek. Nem volt ez mindig így - a szobrot növényzet takarta el, a szobor történetéről nem lehetett beszélni, még kevésbé arról, hogy ennek köze van a meggyilkolt káplánhoz.

A szobor és talapzata napjainkra nagyon rossz állapotba került, ezért az önkormányzati hivatal a teendőket az év elején felmérette. A szakvélemény is megerősítette: a talapzat elemeinek egymáshoz illeszkedése hiányos, repedezett, instabil. A különböző kőzetekből összerakott alap sajnos tartósan nem volt javítható, egy teljesen új, stabil alapzat létrehozása vált szükségessé. A szobor felülete is erősen korrodálódott, repedezett, hiányos. Mindezen munkákat a helyszínen nem lehetett elvégezni, a szobor elszállítása vált szükségessé. A tisztítása homokfúvással és vizes technológiával történt meg, a repedéseket injektálással stabilizálták, a kitört elemek pótlását pedig szobrászati anyagokkal pótolták. A felújítás gyönyörűen sikerült, a szobor megújulása Kollár Csaba munkáját dicséri.

A szobor megáldására a Boldog Brenner János emlékére tartott éjszakai zarándoklat egyik állomásaként került sor. Huszár Gábor polgármester rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy az idei év rendkívül különleges, hiszen év elején forgatták a Brenner atya életéről szóló tévéfilmsorozatot számos szentgotthárdi helyszínen, amelyben helyi lakosok is közreműködtek; majd március 16-án újraszentelték a gyönyörűen felújított Nagyboldogasszony templomot; a múlt héten pedig a város névadója, Szent Gotthárd püspökké avatásának 1000. évfordulójáról is megemlékezhettek. A Pieta-szobrot Dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

A felújítás költségét, azaz 2.800.000,- Ft + Áfa összeget Szentgotthárd Város Önkormányzata, a Brenner János Emlékhely Alapítvány és a Nagyboldogasszony Plébánia biztosította.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés