Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Harminc éves a modern magyar autógyártás

Harminc éves a modern magyar autógyártás
2022. március 13. vasárnap, 12:55

1992. március 13-án született meg az első magyar Opel Astra. Szentgotthárd városa rengeteget köszönhet a gyár 3 évtizedes jelenlétének, s bár elnevezése az elmúlt 30 évben többször változott, nekünk mindig is a szentgotthárdi Opel-gyár marad. 

● 1992. március 13-án született meg az első magyar Opel Astra.
● A szentgotthárdi gyár harminc éve meghatározó munkáltatója a Vas megyei határmenti városnak.
● A motorgyár a Stellantis vállalatcsoport részeként fontos motorbeszállítója az Opel, Citroen, Peugeot és DS márkáknak Európa szerte.

Szentgotthárd, 2022. március 13. Harminc évvel ezelőtt Szentgotthárd volt a rendszerváltást követően ébredező, modern kori magyar személyautógyártás bölcsője. 1992. március 13-án gördült le ugyanis a szentgotthárdi gyár szerelősoráról az első Magyarországon összeszerelt Opel Astra, az első Astra generáció, amely felváltotta a Kadett sorozatot. Antall József miniszterelnök vezette az autót első méterein az egybegyűlt dolgozók és az országos média képviselői előtt, mintegy jelezvén a magyar autóipar új korszakát.
Az eltelt harminc év alatt sok minden megváltozott. Az autószerelés az évezred végére megszűnt, az időközben megváltozott gazdasági környezet és Magyarország egyre erősödő európai piaci integrálódása következtében. Ugyanakkor az 1992 júliusában beindított motorgyárban a mai napig közel tizenegy millió motort gyártottak és a gyár majdnem ezer családnak nyújt foglalkoztatást a régióban, nem beszélve a kapcsolódó alvállalkozói hálózatról.
Ma a szentgotthárdi motorgyár egyik meghatározó szereplője a Stellantis autóipari csoportosulásnak. Az itt gyártott háromhengeres turbómotorból ezidáig kis híján hatszázezer darab készült, és hamarosan a termékskála kibővül az új generációs, négyhengeres turbó benzines motorral, amely a Stellantis márkáinak hibrid változataiban kap szerepet.

-----------------------------------------------

A Stellantisról

A Stellantis N.V. (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) a világ egyik vezető autógyártója és mobilitási szolgáltatója. Legendás és ikonikus márkái megtestesítik a látnoki alapítók és a mai vásárlók szenvedélyét az innovatív termékekben és szolgáltatásokban. Ezek a többi között az Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move és Leasys. „Sokszínűségünkkel irányítsuk a jövő mobilitását!” – jelmondata szerint a társaság arra törekszik, hogy a legnagyszerűbb, és nem a legnagyobb technológiai mobilitási vállalattá váljon, miközben hozzáadott értéket teremt az összes érdekelt fél, valamint azon közösségek számára, amelyekben működik.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal | Stellantis vállalatcsoport
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés