Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Hatalmas gyűjtőmunka után jelent meg az újabb helytörténeti könyv

Hatalmas gyűjtőmunka után jelent meg az újabb helytörténeti könyv
2022. május 09. hétfő, 07:52

„Nevezetes személyek Szentgotthárd történetében” címmel jelentetett meg helytörténeti témájú könyvet Szentgotthárd Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum, és a Honismereti Klub. A kötetet, amelynek szerzői Csuk Ferenc, Horváth Zsuzsanna, Talabér Lászlóné, nagy érdeklődés közepette mutatta be május 5-én, a Színházban, Feiszt György történész-levéltáros.

A Színház aulája kicsinek bizonyult, ezért a nagyteremben tartották a rendezvényt. Horváth Tiborné könyvtárigazgató köszöntötte a résztvevőket, majd Reibling Ervin és tanítványai (Takács Botond, Varga Lőrinc Mátyás) zenéltek, ezután Tóth Luca, a gimnázium tanulója Juhász Gyula: Consolatio című versét mondta el.

Huszár Gábor polgármester köszöntötte a városból és távolabbról is érkezetteket, és röviden ismertette a könyv születésének előzményét: egy 2021-es Hungaricum pályázat révén a Honismereti Klub, valamint a város önkormányzata pályázott, és 4 millió forintot nyertek. A pályázatnak a kötet volt az egyik eleme, tablókat is készítenek a neves személyiségekről, továbbá a nevezetes épületeken, információs táblákon adják közre a történetüket. A táblák elkészítéséhez a pályázati pénz mellett az önkormányzat is hozzájárul. Beszédét Talabér Lászlóné fülszövegéből vett szavaival zárta: több éves kutatás eredménye, hogy sok olyan neves személyt is földerítettek, akiket korábban alig, vagy nem is ismertek a szentgotthárdiak.

A beszéd után a fiatalon elhunyt szentgotthárdi zeneszerző, Keserü Balázs Szentgotthárdi mise c. alkotásából, felvételről hangzott fel a Sanctus tétel.

Feiszt György, történész-levéltáros mutatta be a könyvet. Elmondta, hogy nagyszerű, hogy már az önkormányzati hivatal bejáratánál a város múltjával foglalkozó tárlókat láthatott. A könyv borítóján 35 személy fotója látható, de a kötet 176 szócikket tartalmaz. Csuk Ferenc, a könyv előszavában kifejti, nem félnek attól, ha lesznek olyanok, akik kiegészítik a névsort. Hosszú évekig gyűjtötték az adatokat a szerzők (a pályázatnak már volt előzménye) és tiszteletre méltó az a törekvésük, hogy városukkal, és a régióval is megismertessék a történelmi múlt neves személyiségeit.

Horváth Zsuzsanna történelemtanár, a kötet szerkesztője ismertette az előzményeket, a közös munka elemeit és örömét. A kötet alapjául szolgált Csuk Ferenc korábbi gyűjteménye. Talabér Lászlóné is közel 5 éve gyűjti az évfordulós adatokat, nemcsak évszámok, hanem hónapok szerint is (lapunkban megjelenik). Munkájához Feiszt Györgytől kapott sok segítséget. A könyvben összesen 289 név található, hiszen a táblázatokba összegyűjtötték pl. a ciszterci apátok, országgyűlési képviselők névsorait is. A szerzők megállapodtak abban, hogy a fellelhető lexikonokban szereplő szentgotthárdiakat veszik számba, illetve azokat, akik „maradandó nyomot” hagytak életükkel, tevékenységükkel a városban. A város névadójától, Szent Gotthárd püspöktől indulva, a templom- és kolostorépítők, a tudományos élet, a művészet és sport területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek, az eszméikért, hitükért áldozatot hozó, életüket is odaadók (Boldog Brenner János) rövid életrajzát rejti a kötet.

Horváth Zsuzsanna a szerzőtársak nevében is megköszönte a Honismereti Klub elnökének, Molnár Piroskának, és a civil szervezet minden tagjának a támogatását. Sok külsős adatközlő is hozzájárult az eredményhez. Köszönetet mondott a szentgotthárdi önkormányzati hivatal dolgozóinak, köztük dr. Gábor Lászlónak is a segítségért. A támogatásoknak köszönhető, hogy immár évek óta egy-két helytörténeti témával foglalkozó könyv kap nyomdafestéket Szentgotthárdon.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés