Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

Helyi adókkal kapcsolatos tájékoztatás

Helyi adókkal kapcsolatos tájékoztatás
2020. április 27. hétfő, 16:51

Tisztelt Adózók!

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében megjelent a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Kormányrendelet. Ehhez kapcsolódóan az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket: 

Iparűzési adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatos könnyítések:

1. § „(4) Az adózó az e rendelet hatálybalépésének napja és 2020. szeptember 30-a között esedékessé váló éves és soron kívüli helyi iparűzési adóbevallás-benyújtási kötelezettségét és az ezzel egyidejűleg teljesítendő adófizetési kötelezettségét, valamint a következő adóelőleg-fizetési időszakra szóló adóelőleg bevallás benyújtási kötelezettségét 2020. szeptember 30-ig teljesítheti.

(5) Amennyiben az adózó iparűzési adóbevallás-benyújtási, adóelőleg-bevallási kötelezettségét a (4) bekezdésben foglaltak alkalmazásával a 2020-ban kezdődő adóelőleg-fizetési időszak első előlegrészlete esedékessége napjáig nem teljesítette, akkor ezen előlegrészlet esedékességekor az előző – korábban bevallott – iparűzési adóelőlegrészlet összegét kell megfizetni. Az adózó ezen adóelőleg-részlet mérséklését annak esedékessége előtt kérheti, ha számításai szerint a 2020-ban kezdődő adóév adója nem éri el az adóévi adóelőleg összegét.

(6) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozatot legkésőbb 2020. szeptember 30-ig lehet benyújtani az adóhatósághoz.”

A fenti jogszabályrész 2020. április 22-étől hatályos.

Az idegenforgalmi adó beszedésével és bevallásával kapcsolatban a következőkről tájékoztatom:

A Korm.rendelet 4. bekezdés 5. §. alapján a rendelkezés hatálybalépésétől, 2020. április 26-tól 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de a be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz.

Ez a következőt jelenti a gyakorlatban

Idegenforgalmi adót az adózónak április 25-ig kell szedni. A negyedéves bevallásokat a megszokott módon be kell nyújtani.

A bevallás kitöltése változatlan, minden vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót szerepeltetni kell.

A II. negyedévi bevallásánál tehát egyrészt a beszedett (április 25-ig), másrészt a be nem szedett adót is fel kell tüntetni.

A bevallást változatlanul július 15-ig kell benyújtani, illetve a Korm.rendelet hatálybalépéséig április 25-ig beszedett adót megfizetni.

A következő negyedévekre 2020. évben csak bevallás benyújtási kötelezettsége van az adózónak, fel kell tüntetni mennyi lett volna az adó összege, de befizetése nem lesz.

Amennyiben a bevallási nyomtatvány változik, arról küldünk értesítést.

Köszönjük együttműködésüket!

Szentgotthárd Város Önkormányzata, Adócsoport

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés