Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

Helytörténeti érdekességek - A községháza

Helytörténeti érdekességek - A községháza
2020. április 22. szerda, 18:12

Ma klarinét, hegedű, vagy éppen zongorajáték hangja szűrődik ki a Deák Ferenc utca patinás épületéből, egykor azonban – 1902 és 1969 között – községházaként szolgálta a települést.

A Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola pompás épületének rövid történetével folytatjuk helytörténeti érdekességeket bemutató sorozatunkat.

A mai Mártírok utcáról nyílt 150 évig az első, földszintes városháza, amelyet Fényes Elek (a honismereti szemlélet és munkálkodás hazai megteremtője) 1851-ben „csinos városház”-ként említ. A mai Erste Bank helyén lévő épületet 1902-ben lebontották, és a telek Deák Ferenc utcára néző részén felépítették az új Városházát, Gyuráky József városbíró idejében.

A templomtornyokhoz hasonlatos ún. gúlasisakos tornyú épületével kiemelkedik az utcaképből. A tornyán lévő eredeti városcímer átvészelte a háborút követő új társadalmi rendszer romboló hatásait, és ha megkopva is, de ma is látható. Az épület termeit, irodáit többek között Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Széll Kálmán, Bethlen István és Desits Gyula képe borította. A történelmi nagyságok között ketten kötődnek közvetlenül Szentgotthárdhoz: Széll Kálmán miniszterelnök a térség országgyűlési képviselője, Desits Gyula pedig 1875-től közjegyző volt. 

A második világháború után a Községi Tanács működött az épületben 1969-ig, a szentgotthárdi járás megszűnéséig. A hivatal ekkor költözött át a ciszterci kolostor épületébe.

1970-től 1981-ig az Öregek Napközi Otthona volt, 1981 óta pedig a Takács Jenő Zeneiskola működik a falai között.

Napjainkban a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola a művészetoktatás központja Szentgotthárdon. Tanáraik és diákjaik számos kulturális rendezvény, előadás és verseny alkalmával mutatják meg tehetségüket és öregbítik városunk hírnevét.

Forrás: Szentgotthárdi Honismereti Klub | Csuk Ferenc
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés