Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Hétvégén megkezdődik a Várkert fáinak ápolása

Hétvégén megkezdődik a Várkert fáinak ápolása
2022. október 10. hétfő, 14:37

Molnár Zoltán vagyok, a Great Green Garden Kft ügyvezetője. Cégünk veszélyes fák kivágásával, faápolással, favédelemmel, favizsgálattal, és az ezekhez kötődő szaktanácsadással foglalkozik, ezeken kívül pedig kertek és parkok építésével és fenntartásával.

Szentgotthárd Város Önkormányzatával kötött megállapodásunk alapján 2022. 10. 15-én megkezdjük a Várkert fáinak ápolását.
A munka célja, hogy a város eme ékességének fái biztonságosak, egészségesek és hosszú távon fenntarthatóak legyenek.
A hamarosan induló első szakaszt megelőzte a Várkert faállományának teljes felülvizsgálata, mely során minden egyes fát megvizsgáltunk, és megállapítottuk azok egészségi állapotát, az esetlegesen szükséges beavatkozások típusát és mértékét. A környezetbiztonsági vizsgálatok mellett egy 3D Fakopp nevű műszert is használtunk, mely a fába szúrt érzékelőin keresztül a fa szöveteiben terjedő hanghullámok sebességmérésével vizsgálja az adott fa szövetállományát, és így törésbiztonsági vizsgálatokra alkalmas azáltal, hogy jelzi a fa belsejének egészséges vagy korhadt, odvas szerkezetét, illetve ennek nagyságát.

Célunk mindig a lehető legtöbb fa megmentése, de mindig vannak, amiket az adott helyen, helyzetben nem biztonságos megtartani.
A Várkertben a vizsgálatok alapján 14 db fa kerül kivágásra - ebből kettőből bemutató biotóp kerül kialakításra - 1 db koronabiztosítást fogunk felhelyezni, illetve 72 db fát fogunk ápolni - ez szárazág ág eltávolítást, ápoló metszést, koronaredukciót, odúkezeléseket jelent, illetve epifiton (fán lakó) növényeket távolítunk el. A kivágott fák helyett az elkövetkezendő időszakban újak ültetése fog megvalósulni.

A favizsgálatokat minősített favizsgáló szakmérnök végezte, a kivágási és ápolási munkákat pedig minősített faápoló irányítja, ez garanciát jelent a szakszerű munkavégzésre.

Első körben a kényszerű fakivágásokra kerül sor. A munkák során mozgó lezárásokra fog sor kerülni, ez azt jelenti, hogy a közvetlenül érintett munkaterület kerül elzárásra, a munkák végeztével pedig meg is szüntetjük a lezárásokat.
Engedély és védőfelszerelés nélkül szigorúan tilos a lezárt munkaterületen tartózkodni - kérem, ezt vegyék komolyan!

Reményeink szerint a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozva a munkák végén olyan állapotú Várkertet adhatunk vissza a városnak, mely biztonságos, szép, pihentető - és melyre Szentgotthárd lakóival közösen büszkék lehetünk!


Molnár Zoltán
ügyvezető
minősített faápoló
FA22-020
Great Green Garden Kft.
+36-70/395-1972

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés