Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Hivatalosan is átadták az Időutazó Múzeumot

Hivatalosan is átadták az Időutazó Múzeumot
2023. január 20. péntek, 21:54

2023. január 20-án, V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos jelenlétében került sor az „Interaktív IDŐutazó Múzeum Szentgotthárdon - IDŐM Szentgotthárdon" projekt záró rendezvényére Szentgotthárdon.

Huszár Gábor köszöntötte a megjelenteket, köztük Metka Lajnšček főkonzult, Kissné Köles Erika szószóló asszonyt és Majthényi Lászlót, Vas Vármegye Közgyűlésének elnökét is. A polgármester a projekt bemutatása során emlékeztetett arra, hogy a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című, TOP-1.2.1-16 kódszámú pályázati felhívás kizárólag olyan turisztikai fejlesztések támogatását tette lehetővé, amelyek megfelelnek a felhívásban támasztott komplex feltételrendszernek. Elvárásként fogalmazódott meg egyebek között a többfunkciós helyiségek kialakítása, a turistafogadás feltételeinek létrehozása, vendégfogadó terek kialakítása ugyanúgy, mint a komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatások és az időjárás független kínálati program létrehozása.
Az előzetes terveknek megfelelően egyszerre több fejlesztést is megvalósított a beruházás. Létrehozott egy olyan, teljesen egyedülálló élmény-múzeumot, amely Szentgotthárd történelmét rendhagyó módon mutatja be. A virtuális valóság segítségével személyesen találkozhatnak a látogatók a városalapító III. Béla királlyal, beszélgethetnek egy középkori ciszter szerzetessel, de beléphetnek Montecuccoli sátrába a szentgotthárdi csata idején és dolgozhatnak Széll Kálmán miniszterelnöknek is. A polgármester kiemelte, a turisztikai vetületen túl a városképet is jelentősen alakítja a beruházás: a város központjában, a barokk templom és kolostor közvetlen szomszédságában álló romos, életveszélyes épületet a projektnek köszönhetően sikerült felújítani. Az egykori ciszter udvarház átalakításával ma már egy modern, háromszintes épület fogadja a betérőket. Mindezeken túlmenően egy többfunkciós közösségi tér is létrejött az épület fogadóterében: a látogatók igényeit kiszolgáló „feketéző", azaz kávézó mellett kiállítási- és rendezvénytérként, továbbá városi információs pontként is funkcionál a hely.


Huszár Gábor elmondta, a pályázat összeállításakor fontos szempont volt, hogy egy olyan attrakció jöjjön létre Szentgotthárdon, amely nem csupán a helyieket és a már helyben lévő turistákat szólítja meg, hanem szélesebb körben is felkelti a figyelmet. Ennek érdekében a programot négy nyelven alakították ki: a magyar mellett német, angol és szlovén nyelven is kipróbálható.
A polgármester végül megköszönte a projekt megvalósításában közreműködők segítségét. Kiss Gábornak az építészeti tervezést, a Tender Építőipari és Szolgáltató Kft.-nek az építészeti kivitelezést, a VÉKO Invest Kft.-nek az építészeti műszaki ellenőrzést. A Private Moon Bt.-nek az időutazó attrakció megtervezését és kialakítását, a Díszletgyár Kft.-nek a díszletek elkészítését. A Hatodikszék Kft. kreatív ügynökségnek az arculati kialakítást, az Asztalos-Kovács Kft.-nek a fogadótér bútorzat elkészítését, Dr. Bíró Juditnak a közbeszerzési eljárások lefolytatásában való segítséget. A polgármester külön elismeréssel említette az InnoTeq Kft.-t, mint az attrakció gerincét jelentő komplex szoftveres háttér kialakítóját és az attrakció véglegesítéshez szükséges, minden részletre kiterjedő finomhangolóját. Rajnai Gábor a produkció hardveres kialakításában jeleskedett. A projektmenedzsmentet dr. Dobos Adrienn projektmenedzser mellett műszaki-pénzügyi oldalról Báger Teréz és Német-Tóth Marianna segítette, illetve a projekt kezdeti szakaszában Páczné Szakál Éva is kivette a részét a feladatokból. Az üzemeltetésre létrehozott Szentgotthárdi Sport- és Turisztikai Nonprofit Kft. (Bartyik Márta, Légrády Rita, Rédl Dániel) a tesztelésekben és a fogadótér kialakításában működött közre. A polgármester külön kiemelte dr. Gábor László munkáját, aki a legtöbbet tette az elmúlt években azért, hogy az évekkel ezelőtt megálmodott fejlesztés megvalósulhasson.

V. Németh Zsolt
miniszterelnöki biztos is elismeréssel szólt a projekt során megvalósított turisztikai attrakcióról. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a mai fiatalok igénylik az interaktivitást, ezt pedig az Időutazó Múzeum biztosítja. A szentgotthárdiak számára is valódi élményt nyújthat a játék, épp úgy, mint az idelátogató turistáknak. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem egy új építmény ad helyet a múzeumnak, hanem egy régi épület újulhatott meg és kaphatott új funkciót.

Jó hangulatban folytatódott a program, a létesítmény felső szintjein található öt időszobába is betekinthettek a vendégek és néhány feladványba bele is kóstolhattak.

Fotó: Pap Eszter / Sztiphoto

További információ:
Dr. Dobos Adrienn projektmenedzser
Tel: 94/553-045
E-mail: palyazat@szentgotthard.hu

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés