Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

I. Nemzetiségi Kerekasztal

I. Nemzetiségi Kerekasztal
2019. december 11. szerda, 22:25

Dr. Sütő Ferenc Nemzetiségi, ifjúsági és egyházi ügyek tanácsnoka kezdeményezésére valósult meg Szentgotthárdon az I. Nemzetiségi Kerekasztal. A találkozás sajátosságát az adta, hogy 25 évvel ezelőtt, 1994. december 11-én tartották meg Magyarországon – akkori szóhasználattal – az első kisebbségi önkormányzati választásokat.

Dr. Sütő Ferenc köszöntő szavaiban visszatekintett azokra a történelmi mérföldkövekre, amelyek meghatározóak voltak a nemzetiségek életében. 1993-ban fogadták el az első kisebbségi törvényt, amelyben kinyilvánították, hogy a nemzeti és etnikai önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részének tekinti, a nemzeti és etnikai kisebbségek sajátos egyéni és közösségi jogai alapvető szabadságjogok, ezeket tiszteletben tartja, nekik érvényt szerez.

Az 1994. december 11-i önkormányzati választások idején kaptak először lehetőséget a hazánkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek a helyi kisebbségi önkormányzatok megválasztására, melynek során a Magyarországon élő 12 kisebbség élt is a törvény adta lehetőséggel.

Városunkban 2 nemzetiség, a szlovén és a német kisebbség alapított önkormányzatot és működik immáron 25 éve folyamatosan. A roma kisebbség önkormányzata később alakult meg.

Dr. Sütő Ferenc hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi önkormányzatok jelenléte; a nemzetiségi identitást védő, fejlesztő, átörökítő működése, a nemzetiségi nyelv, kultúra és hagyományok ápolása, őrzése terén végzett tevékenysége erősítik, színesítik, gazdagítják Szentgotthárd város működését, oktatási, kulturális, gazdasági, vallási életét.

Huszár Gábor polgármester megköszönte Dr. Sütő Ferenc munkáját, és arra kérte, hogy egyfajta kapocsként végezze a nemzetiségekkel kapcsolatos tevékenységét, hiszen ez a feladatkör és együttműködés példaértékű is lehet.

Labritz Béla alpolgármester is üdvözölte a kezdeményezést, kiemelte, hogy a nemzetiségekkel, ifjúsággal és egyházzal foglalkozni fontos és nemes feladat.

Metka Lajnšček főkonzul asszony megjegyezte, hogy bár rövid ideje tartózkodik Szentgotthárdon, azt már megtapasztalta, hogy a nemzetiségek békében élnek egymás mellett itt a hármashatár térségében. Meggyőződése, hogy jó és megértő tárgyalópartnerekkel állnak szemben, hiszen nagyon jó az együttműködés a térség polgármestereivel.

A nemzetiségi önkormányzatok elnökei, Bartakovics Ilona, Samu Csaba és Paukovits Helmut  megköszönték a kezdeményezést, amely egy konstruktív, hatékony együttműködést eredményezhet.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés