Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

I. Szentgotthárdi Nemzetközi Ifjúságügyi Kerekasztal

I. Szentgotthárdi Nemzetközi Ifjúságügyi Kerekasztal
2021. szeptember 17. péntek, 07:42

Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa a tavalyi évben ünnepelte az 5 éves jubileumát, amit egy nemzetközi ifjúságügyi kerekasztal rendezvénnyel szerette volna megünnepelni. Az akkori tervet sajnos keresztülhúzták a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, így csak idén, 2021. szeptember 16-án tudott megvalósulni az esemény.

A konferencia helyszínéül a Szlovén Kulturális és Információs Központ konferenciaterme szolgált. A házigazda Ifjúsági Tanács mellett a szervezésben közreműködött a MURABA Európai Területi Társulás és a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet.

Dr. Sütő Ferenc, az Ifjúsági Tanács elnöke köszöntőjében áttekintette a több mint 5 éves működés eredményeit és tapasztalatait. Betegség okán Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár csak online módon tudott tájékoztatást adni a magyar Kormány ifjúságpolitikai intézkedéseiről, de így is hasznos információkhoz jutottak a jelenlévők. A Kerekasztal szlovén főelőadója Miha Zupančič, Szlovénia Ifjúsági Tanácsának elnöke volt, aki a szervezet működéséről, felépítéséről, a szlovén fiatalok anyaországbeli helyzetéről és lehetőségeiről tartott előadást. A Kerekasztalt megtisztelte jelenlétével a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Hegedüs Zoltán és alelnöke Kovács Péter urak. A Nemzeti Ifjúsági Tanács a magyarországi ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, mely a 2012-es megalakulása óta feladatának tekinti a magyar fiatalok és tagszervezeteik képviseletét, az ifjúsági szektor képviselői közötti párbeszéd megteremtését, a fiatalsággal kapcsolatos ügyek közérthetővé és elérhetővé tételét, az ifjúsági szektor fejlesztését, a döntéshozókkal történő folyamatos párbeszéd megteremtését, a horizontális ifjúságpolitikai célok megvalósulásának elősegítését, illetve a tagszervezetek segítségével a fiatalok elérését, problémáinak feltárását és közvetítését a döntéshozók felé.

Papp Bálint, az Ifjúsági Tanács alelnöke és Koszár András alpolgármester urak a Helyben a jövőd! program tapasztalatait, az eddig elért eredményeket ismertették és a jövőbeli terveket vázolták fel.

Gaál Ákos, az Ifjúsági Tanács titkára előadásában ismertette az Ifjúsági Tanács által a 2020. év elején végzett helyi ifjúságkutatás eredményeit.

Varga Teodor a 2017-ben megalakult Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet tevékenységét ismertette a konferencia tagjaival.

A Kerekasztal végén, ünnepélyes keretek között egy háromoldalú együttműködési megállapodás aláírására is sor került az Ifjúsági Tanács, a MURABA és MMISZ között, melynek célja: a hosszú távú partnerség kialakítása, egy határon átnyúló, a szlovén Rába-vidék és a Muravidék, Szentgotthárd és Lendva térségeiben élő fiatalok érdekeit is képviselő ifjúsági érdekképviseleti szervezet létrehozása valamilyen társulási formában (pl. Határtérségi Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum).

1. Felek az egyenlőség és a kölcsönösség alapján, érdekeik tiszteletben tartásával támogatják a széles körű együttműködést az ifjúság területén.
2. Felek ösztönzik az információ-és tapasztalatcserét az ifjúságot érintő kérdésekben.
3. Felek megerősítik a közös érdekérvényesítés lehetőségeit, közös pályázatokat dolgoznak ki és adnak be, ha azt a pályázati kiírások lehetővé teszik.
4. Felek a partnerség jegyében keresik a lehetőségeket közös rendezvények, konferenciák,
közösségépítő és közösségfejlesztő programok megvalósítására.
5. Felek kiemelt figyelmet fordítanak a működési területeiken élő, magyar és szlovén
nemzetiségekhez kötődő fiatalok érdekeire, igényeire.

 

Szerző: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés