Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Ismét visszapörgették az idő kerekét Szentgotthárdon

Ismét visszapörgették az idő kerekét Szentgotthárdon
2023. augusztus 04. péntek, 08:42

Július 27-29 között tartották a Szentgotthárdi Történelmi Napokat. 1664-re, a török seregek fölött aratott győztes csatára emlékezve felvonulással, a csata újra játszásával, kiállítással és zenés programokkal várták a közönséget a Várkertben. A programsorozat elmaradhatatlan része volt a 19. alkalommal megszervezett Csatafutás, amin osztrák és szlovén futók is elindultak. A programot a Pannon Kapu Kulturális Egyesület és a szentgotthárdi önkormányzat szervezte.

A hagyományőrző csapatok az idén is a Várkertben ütöttek tanyát, színes sátraikkal is megidézve melyik történelmi „alakulathoz” tartoznak és bemutatókkal is itt szórakoztatták a közönséget. Július 28-án este tartották a jelmezes felvonulást, a szabadtéri színpadon Huszár Gábor polgármester köszöntötte a vendégeket, a katonai hagyományőrzők mellett a Szentgotthárd Város Fúvószenekarát és a civil szervezetek tagjait – akik közül sokan beöltözve várták az indulást. A polgármester elmondta, az első történelmi napokat és felvonulást 2003-ban tartották. A város a környéken lezajlott török-magyar ütközetre és a keresztény csapatok győzelmének tiszteletére szervezi a programot minden nyáron. A Csatafutással 2004-től egészítették ki a rendezvényt, ennek az is érdekessége, hogy a magyar-osztrák határon átnyúlik az útvonal. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy Szentgotthárd az idén augusztusban ünnepli alapításának 840-ik, várossá avatásának 40-ik évfordulóját. Köszöntötte a sárvári mazsorettcsoport tagjait, akik most először léptek fel itt, és Fodor Pál turkológust, a professzor a MTA tagja és a moziban részt vett egy korábbi beszélgetésen. Beszéde végén köszönetet mondott a Szentgotthárdi Pannon Kapu Kulturális Egyesület munkatársainak a program megszervezéséért.

Csatára fel! – adta ki az induláshoz a parancsot Huszár Gábor, és puskalövés után indult a menet. A felvonuláson a katonai hagyományőrzők, a szombathelyi Hunyadi Mátyás Fekete Serege, a siklósi Apró Paták Lovassport Egyesület Malkocs bej aszabjai, a nagyharsányi Viktorem Hagyományőrző Csoport tagjai, a körmendi Batthyány Bandérium tagjai (lovakkal), és a helyi Sas Tanya Hagyományőrző Csapat tagjai vettek részt korhűen felöltözve, felfegyverezve. A Várkertből a körforgalomig és vissza, zeneszó kíséretében vonultak, dörögtek a fegyverek. A körforgalomnál mutatkoztak be a sárvári mazsorettek, nagy tapsot kaptak.

Induláskor a Várkertben még kevesebben voltak, az út végeztével már sokan gyülekeztek. A Culture Cuvée koncertje megalapozta a fesztiválhangulatot. A tűzzsonglőrök után az ismert Soulwave együttes zárta a napot.

Július 29-én délután a gyerekeket is várta sokféle program, a Szent Sebestyén Íjászkör bemutatót és versenyt tartott, volt török hagyományos fegyverzeti mustra is, majd Joós Tamás: Violin király és Hanga királykisasszony című előadása varázsolta el a lurkókat.

A Csatafutás délután jelmezes felnőtt felvezetők segítségével a gyermekfutamokkal kezdődött a város központjában, a Fő futam szokás szerint az esti órákban zajlott (erről külön cikkben számolunk be).

Az eredményhirdetés után a történelmi csatát újra játszották, a látványos küzdelmet az ellenfelek már előzetesen alaposan begyakorolták.

A Fourtissimo koncert után a Party Hungaricum diszkó várta a közelről és távolabbról érkezett nézősereget.

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés