Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Jubileumi ünnepség városi kitüntetések átadásával

Jubileumi ünnepség városi kitüntetések átadásával
2023. augusztus 21. hétfő, 14:45

Augusztus 20-án ünnepelte a város fennállásának 840. és várossá válásának 40. évfordulóját az idén 110 éves Csákányi László Filmszínházban, ahol elismerések - egyebek közt a díszpolgári cím - átadására is sor került. Szentgotthárd legújabb díszpolgára dr. Schultz Antal lett.

 

Az ünnepi szentmisét követően az ünneplők a Csákányi moziban gyűltek össze, ahol kezdésként „Az én városom, Szentgotthárd” című kiadvány készítésekor érkezett válaszokat láthatták és hallhatták abban a tekintetben, hogy a legfiatalabb generáció miért szereti Szentgotthárdot. Az összeállítást a Gotthárd TV, egészen pontosan Ágoston Gábor készítette.

Ezt követően Bodorkós Imre, Szentgotthárd plébánosa köszöntötte a jelenlévőket, felolvasta Maximilian Heim Heiligenkreuz im Wienerwald-i apát, valamint dr. Székely János megyéspüspök jókívánságait. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere – miután megszegte az új kenyeret – köszöntötte a közönséget és néhány gondolattal bevezette az ünnepséget.

Szabó László, egykori tanácselnök a rendezvényen nem tudott részt venni, de egy levelet küldött a városnak, amelyben felidézte a régi időket. Az írást Lang Márk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kazinczy-díjas hallgatója olvasta fel. Bauer Károly, egykori tanácselnök, majd polgármester folytatta a visszaemlékezést, felidézve fontos eseményeket, történéseket a város élén eltöltött évekből. Őt – mint ahogy a polgármesteri székben is – Viniczay Tibor követte, akinek visszatekintéséből kirajzolódott a hulladékégető elleni, éveken át tartó küzdelem is. A sort Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármester zárta, beszédében elmondta, mik azok a hívószavak, amelyek mentén tevékenykedik.

„Szentgotthárd Város Képviselő-testületének díszoklevelét” az ünnepség keretében 4 fő vehette át: Závecz Katalin, a SZET Szentgotthárdi Kft. munkatársa, Somos Tamás és Pintér Attila restaurátorok, illetve Szilágyi Andor forgatókönyvíró, rendező.

Závecz Katalin 1986. áprilisában kezdett dolgozni a Költségvetési üzem parkfenntartási, kertészeti ágazatában. Feladatai közé tartozott a virágpalánták gondozása, ültetése, ápolása. Szorgalma, kitartása már a kezdetektől megmutatkozott. Az évek során sok munkatársát tanította. Lelkesedése mindig megmaradt ebben a cseppet sem könnyű munkakörben, ahol az időjárás viszontagságaival is szembe kell nézni. Immár 37 éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen, amely már önmagában is becsülendő. A város lakossága érzékeli és elismeri a település szépítésében végzett munkáját, s naponta gyönyörködnek a virágos Szentgotthárdban, amelyhez Katalin munkája is nagy mértékben hozzájárul.

A település méreteiben és művészi értékeiben leghangsúlyosabb épülete, városunk jelképe, a Nagyboldogasszony plébániatemplom a közelmúltban minden részletében, csodálatosan megújult. A templomfelújítás során a sok művész és mesterember között kiemelkedő munkát végzett Pintér Attila és Somos Tamás. A restaurátor-művészek és az általuk irányított kollegák évekig tartó, kitartó és türelmes munkájának, szakértelmének köszönhetően ma újra a régi fényében pompázik a templom, amelyről túlzás nélkül állítható: az egyik legszebb az országban, méltán lehetnek rá büszkék a szentgotthárdiak.

2022-ben Szentgotthárdon és környékén forgatták a Boldog Brenner János, 1957-ben meggyilkolt rábakethelyi káplán életéről és haláláról, valamint a gyilkossági ügyben folyó nyomozásról szóló nyolc részes tv-filmsorozatot Legyetek szeretettel címmel. Brenner János emlékének ápolása Szentgotthárd település kiemelten szép feladata. János atya alakjának megőrzéséhez és történetének minél szélesebb körrel való megismertetéséhez jelentős módon járult és járul hozzá a Szilágyi Andor által írt és rendezett tv-filmsorozat. A filmet a szentgotthárdi díszbemutató óta több tízezren látták, amely méltó elismerése az éveken át tartó munkának.

A folytatásban a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóságának segítségével és jóváhagyásával régi, szentgotthárdi filmhíradó bejátszásokat vetítettek. Az első filmhíradó 1934. októberében az ország egyetlen iskolaszanatóriumának felavatásáról tudósított, majd ezt követte a szentgotthárdi kaszagyárról szóló filmhíradó részlet 1958-ból, illetve három további szentgotthárdi bejátszás az 1963 és 1971 közötti időszakból.

„Szentgotthárd Város Testnevelési és Sportdíját” László Ferenc kapta idén. László Ferenc labdarúgás iránti érdeklődése már iskolás korában megmutatkozott, 1957-től már a szentgotthárdi ifjúsági csapat játékosa volt. Csapatában a kapus posztot foglalta el, ez kísérte végig pályafutása végéig. 1976-ig játszott a Szentgotthárdi Vasas Sportegyesületben, a 70-es évek elején még a megyeválogatottba is meghívást kapott Jó érzékű, tehetséges kapusként emlegették. Pályafutása során személyisége, közösséget összetartó tevékenysége a csapat eredményességét is mindig előre mozdította. Visszavonulását követően a kaszagyári labdarúgó öregfiúk csapatában játszott, de a városi sportéletében is aktív szerepet vállalt, mint edző és sportvezető. A város sportéletében a labdarúgás sportágban végzett több évtizedes kiemelkedő munkájának méltó elismerése a Szentgotthárd Város Testnevelési és Sportdíj.

"Szentgotthárd Városért Díjban" részesült dr. Frank Róza, aki alapító tagja a 13 éve életre hívott szentgotthárdi Honismereti Klubnak, illetve - az önkormányzat felkérésének eleget téve - a Szentgotthárdi Települési Értéktár bizottságnak. Személyes közreműködésével helytörténeti értékek sokaságát kutatták és dolgozták fel, kiállításokat és kiadványokat mutattak be az elmúlt években. Az adatbázisba került közel 200 érték kidolgozásán, kutatásán túl, mint a Honismereti Klub és az értéktár adatbázis honlapjainak kezelője, illetve egyéb fejlesztések, projektek segítő közreműködője folyamatosan tesz azért, hogy településünk értékei fennmaradjanak, ismertté és széles körben elérhetővé váljanak. Szintén alapítása óta vezeti az egyre népszerűbb, immáron évente 3 sorozattal jelentkező szentgotthárdi filmklubot, amely az idén 110 éves Csákányi László Filmszínház programkínálatának fontos eleme. Városunk iránt érzett kézzelfogható szeretete, aktivitása, sokoldalúsága, szervező és ösztönző tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult Szentgotthárd város múltjának feltárásához, értékeinek megismertetéséhez és megőrzéséhez - munkájának méltó elismerése a Szentgotthárd városáért díj.

Érdemei és példaértékű életútja elismeréseként "Szentgotthárd Város Díszpolgára" lett dr. Schultz Antal. -  Dr. Schultz Antal 1967-től, immáron 56 éve dolgozik a szentgotthárdi rendelőintézet fogorvosaként. Kezdetben a felnőtt szakterületen, 1994 óta az iskolafogászaton látja el a feladatait – egészen napjainkig. Szakmai tevékenységét magas fokú igényesség és a legjobb értelemben vett hivatás iránti alázat jellemzi. Doktor Urhoz sokrétű közéleti tevékenység is kapcsolható, a rendszerváltozás utáni első önkormányzati képviselő-testület tagjaként dolgozott 1990-1994 között. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökségi tagja, a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület elnöke hosszú évek óta: a zarándoklatok, keresztény hitélettel összefüggő programok szervezése mellett a helyi templomi kórus tagjaként is a közösséget szolgálja. Munkásságában és mindennapi életében az elhivatottság, a keresztény polgári értékek megőrzése, a közösségért való tevékenykedés kiemelt helyet kap. Dr. Schultz Antal nem csupán a helyi egészségügyében eltöltött több mint fél évszázados tevékenysége, illetve a település közéletében betöltött sokoldalú szerepe folytán érdemelte ki a város tiszteletét - Doktor úr személyisége, közvetlensége, tartása, egész életútja mindenki számára példaértékű Szentgotthárdon. Méltó elismerése ennek a Szentgotthárd Város Díszpolgára cím.

Az ünnepség végén Majthényi László, Vas Vármegye Közgyűlésének elnöke egy emléklapot adott át a kerek évfordulók kapcsán Huszár Gábor polgármesternek, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt napok eseményeiben, programjaiban szerepet vállalt és hozzájárult a jubileumok méltó megünnepléséhez.

Fotó: Pap Eszter /Sztiphoto/

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés