Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Két helyszínen dödöllét főztek a gyerekekkel a megyei versenyen

Két helyszínen dödöllét főztek a gyerekekkel a megyei versenyen
2022. szeptember 19. hétfő, 08:36

Felsőszölnökön, a Szlovén Mintagazdaságban folytatódott a Magyarság KicsiNagykövete program versenye. A szentgotthárdi diákok egyik feladata volt, hogy a vidékükre jellemző ételt főzzenek, a vasi dödöllére esett a választásuk. Szép őszi délutánt tölthettek együtt a meghívottakkal.

Tavaly indították a Magyarság KicsiNagykövete programot és versenyt az ország megyéiben. A gyermekek olyan feladatokat kaptak, amelyek lakóhelyük, településük, megyéjük ismeretét szolgálták. A megyei versenyen Librecz Lénárd a Szent Gotthárd Általános Iskola 7. g. osztályos tanulója lett Vas megye KicsiNagykövete, osztálytársai Varga Levente Barna KulturKicsiAttasé, Mesics Ferenc SportKicsiAttasé lett. AgrárKicsiAttasé a sárvári Góczán Emili a sárvári Szent László Általános Iskola tanulója volt, különdíjat kapott Mártonfalvi Marcell.

A verseny ősszel folytatódott, az országos döntőre készülődve kaptak feladatokat. Szeptember 13-án Felsőszölnökön a Szlovén Mintagazdaság adott helyt a programnak, a megyei másik helyszín a sárvári katolikus iskola volt, Skype kapcsolatot is létesítettek Felsőszölnök és Sárvár között. Az eseményről filmet készítettek a szentgotthárdi és a sárvári televízió munkatársai.

Csapjunk egy jó bulit! – címmel szervezték a délutáni eseményeket, mivel az volt a feladat, hogy jellegzetes vasi ételt közösen főzzenek és hívjanak vendégeket. A szentgotthárdiak meghívták osztálytársaikat, tanáraikat és példaképeiket. Librecz Lénárd első sakkedzőjét Király Ferencet, Varga Levente Barna alsó tagozatos osztályfőnökét Kozákné Tóth Gabriellát, Mesics Ferenc pedig Varga Ferenc szentgotthárdi rendőrparancsnokot, mivelhogy majd rendőr szeretne lenni.

A KicsiNagykövet projekt fővédnöke Merklin Timea a Vas Népe újságírója, díszvendége Borbás Marcsi, az Őrségben élő tévészemélyiség a „Gasztroangyal” volt. Kissné Köles Erikát, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólóját is meghívták, betegség miatt azonban nem tudott eljönni, anyagilag támogatta a rendezvényt. A programon részt vett Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános, Balogh Éva az iskola igazgatója, Dallos Mariann Európa- és világbajnok íjász a férjével Dallos Lászlóval.   

Librecz Lénárd köszöntötte a vendégeket, végig ő konferálta a programot, és befejezésképpen Márai Sándor: Ajándék című versét is előadta.

A gyerekek röviden elmondták miért választották és hívták meg példaképeiket.

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy az igazi hazaszeretnek része, hogy ismerjük szűkebb és tágabb lakóhelyünk történelmét, földrajzát, hagyományait. Örömét fejezte ki, hogy a megyei versenyen két szentgotthárdi és egy Szentgotthárd környéki, nemesmedvesi diák vesz részt, és sok sikert kívánt az országos döntőhöz (szeptember 30-án lesz).

A kultúrattasé rézfúvós triójának (Varga Levente Barna, tuba, Varga Lőrinc Mátyás és Takács Botond tenorkürt) előadása után Steffel Csaba, Cziró vezetésével kezdődhetett a dödölle főzés a konyhán. A plébános úr is kötényt öltött és Borbás Marcsi „az Őrség gyüttment gasztroangyala” és a rendőrparancsnok is segített a fiúknak. Mesics Ferenc később elárulta, a nagymamájával már otthon is „főzött” dödöllét, a többiek azt mondták nem volt olyan nehéz a krumplihámozás, hagymakeverés, de a pirításra oda kellett figyelni.

A gyerekek csatakiáltással is buzdították magukat, a későbbi országos győzelem reményében…

A konyhán nem fért volna el a teljes hetedik osztály, amíg főztek, addig a többiek az íjászkodást gyakorolták a szép környezetben.

A dödöllét aztán együtt jól megették, ki tejföllel, ki babos tökmagolajos salátával. A szervezők a nagymamák által készített rétessel, sós süteményekkel, szörpökkel is felkészültek a vendégfogadásra. Bodorkós Imre plébános a vacsora után egy tortával lepte meg a gyerekeket.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés