Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Kiállítással, koszorúzással ünnepelték az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját

Kiállítással, koszorúzással ünnepelték az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját
2021. október 26. kedd, 11:07

Szentgotthárdon, október 21-én a Pável Ágoston Múzeumban a „65 éve történt – a szabadság napjai Szentgotthárdon” címmel rendezett kiállítással, filmvetítéssel, ökumenikus szertartással és koszorúzással ünnepelték az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65. évfordulóját.

Délután a múzeumban Beethoven Egmont nyitányának részletével – az 1956-os forradalom zenei jelképe volt – kezdődött az ünnepségsorozat. Horváth Tiborné a könyvtár és múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, köztük a történelmi események átélői közül Ugri Mihályt, és a történelmi tablókon szereplők hozzátartozóit.  

Gueth László Tollas Tibor: Október 23 című versét adta elő. Huszár Gábor polgármester beszédében megköszönte a Szentgotthárdi Honismereti Klub szerteágazó munkáját, amelynek eredménye ez a kiállítás. Majd kiemelte: Ugri Mihály, a legtávolabbról érkezett vendég, aki 1956-ban a községi nemzeti bizottság tagja volt, őt nevezték az 1957-es propagandakiadványban géppisztolyos pribéknek. Köszönjük, hogy máig megőrizte töretlen hazaszeretetét, és kitartóan dolgozik azért, hogy az Ausztriában élő magyarok és leszármazottaik is megőrizzék magyarságukat.

Köszöntötte az 1956-os járási nemzeti bizottság elnökének itt megjelent unokáját, Tarcsay Évát. Tarcsay Ferenc rábakethelyi körjegyző olyan igaz magyar hazafi volt, aki élete során kétszer is menekülni kényszerült: a trianoni béke végrehajtása ellen folytatott harca miatt el kellett hagynia a szülőfaluját, Tarcsafürdőt. Ekkor Magyarországra költözött. Majd a forradalomban vállalt szerepe miatt kellett ismét menekülnie: 1956 novemberében visszatért Ausztriába, szülőfalujában halt meg 1978-ban. Köszöntötte Zöld Ádám fiát, Zöld Miklóst, aki Zalaegerszegről érkezett Szentgotthárdra. Édesapja az 1956-ot követő megtorló intézkedések áldozata volt, halálos ítéletét 1959-ben mondták ki. A bántalmazások következtében a börtönkórházban vesztette életét. Talán kevesen tudják Szentgotthárdon, hogy Hrabovszky Dezső gimnáziumi testnevelő tanár is tagja volt a községi nemzeti bizottságnak. Egy év kistarcsai internálás keserítette meg életét és egészségét. Unokája, Hrabovszky-Orth Katinka.

Mi történt 65 éve? Egy lelkes fiatal csapat elszántan küzdött azért, hogy szabad hazában élhessünk, hogy egy idegen hatalom ne kényszeríthesse ránk akaratát. Ne merüljön feledésbe mindaz, amit akkor tettek a hazáért – fejezte be mondandóját a polgármester.

A kiállítást Horváth Zsuzsanna történelemtanár, a honismereti klub tagja mutatta be. Elöljáróban megköszönte mindazok segítségét, akik a bemutatóhoz hozzájárultak. A tablókon és vitrinekben elhelyezett képek, tárgyak és információk, önmagukért beszélnek. Néhány érdekességre külön felhívta a figyelmet: 56-os röplap, rádiós engedély, francia fotós felvételei, propaganda kiadványok stb. „65 év után egyre többen vannak azok, akik nem lehetnek már itt velünk, mert átléptek egy olyan határt, ahonnan nincs visszaút.”

A néma főhajtás után folytatta: Nem feledkezünk meg azokról sem, akik a távolba szakadtak hazájuktól. Az ő honvágyuk érzékeltetésére hallgassuk meg Hári István Kanadában élő özvegyének versét. Hári István selyemgyári munkást, aki a békés tüntetés szónoka volt, 1956-ban a községi nemzeti bizottság elnökévé választották.

Hári Piroska: A hazám című verset Horváth Tiborné adta elő.

A megnyitó résztvevői megnézhették a 2018-ban elhunyt Felegyi Pál, a határőrlaktanya akkori parancsnok-helyettesének visszaemlékezését. A kisfilmen Horváth Zsuzsanna kérdezte őt.

A Nagyboldogasszony templomban a történelmi egyházak ökumenikus imádsága után a templomtól a Hősi emlékműhöz vonultak az ünneplők. A Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés.  A szentgotthárdi önkormányzat és a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezte az ünnepséget, amelynek szónoka V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos volt. „Amikor a természet őszbe fordul, s mielőtt az advent beköszönt, a gyászos hangulatú, mégis dicsőséges 1956-os forradalomra emlékezünk. Sok fiatal vesztette életét, aki szembefordult a tűrhetetlen rendszerrel. Soha többé kommunizmust, amely hadat üzent a társadalomnak és szétzilálta. Célul tűzte ki, hogy a magyar hagyományoktól, kultúrától idegen hatalom ideológiáját, elvárásait erőltesse ránk, hogy megtörje az emberek hitét, szétzúzza az egyházak szervezetét, megfélemlítse az embereket. Mindent megtett azért is, hogy háttérbe szorítsa a nemzeti identitásunkat, ünnepeinket átnevezve, kiiktassa a nemzeti tartalmat. Államalapító Szent István királyról szó se eshetett. Végül szétzúzták a gazdaságot, a termelői infrastruktúrát. Az agráriumot is erőszakos eszközökkel átalakították, idegen gazdasági rendszert erőltettek ránk. A vas és acél országa lettünk, számolatlanul öntötték a milliárdokat a nehézipar erőltetett fejlesztésére, a beruházásoknak mindössze 2 %-a jutott élelmiszeripari- és könnyűipari beruházásokra. 1956-ban a magyarok azt is kifejezték, hogy elég volt a történelemhamisításból, mi is szabadon akarunk élni, el akarjuk dönteni, kikkel szeretnénk közösséget vállalni. Ma is ragaszkodunk szabadságunkhoz, magyar nemzeti értékeinkhez, a globalista világfelfogással szemben. ’56 legfőbb üzenete, soha többé kommunizmus! A nemzettől idegen ideológiáknak, ahogy egykor is kudarcot vallottak, a jövőben sem szabad tért hódítaniuk – zárta beszédét.”

Az ünnepség végén elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Hősi emlékmű talapzatánál a város intézményei, az egyházak és civil szervezetek képviselői. A koszorúzás közben a Pannon Kapu Kulturális Egyesület égisze alatt működő színjátszókör tagjai olvastak fel idézeteket hazaszeretetről és a forradalmi eseményekről.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés