Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Hírek

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg – Navracsics Tibor Szentgotthárdon járt

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg – Navracsics Tibor Szentgotthárdon járt
2021. február 08. hétfő, 14:57

Február 5-én Szentgotthárdra látogatott Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa. A város és a kisrégió helyzetéről, a 2021-től induló gazdasági újjáépítési tervről, az európai uniós források felhasználásról tartottak egyeztetést a szentgotthárdi önkormányzati hivatalban.

Navracsics Tibor kormánybiztos bükfürdői látogatása után érkezett a városba. Huszár Gábor polgármester a tárgyalás előtt bemutatta a kolostorépületet. Az egyezetésen részt vett Markovics Alíz, az Észak-Nyugat Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna turizmushoz kapcsolódó fejlesztések felelőse, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Kondora Bálint a Vas Megyei Önkormányzat alelnöke és Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólója. A polgármester mellett a várost dr. Gábor László, az Önkormányzati és Térségi Erőforrások vezető és Koós Melinda, a fürdő új igazgatója képviselte.

Az önkormányzat jelentős munkaanyagot készített az ülésre, a polgármester ez alapján foglalta össze az elmúlt időszak eredményeit és a jövőre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket. Beszéde elején hivatkozott Orbán Viktor február 4-i iparkamarai beszédére, amelyben szintén a képzett munkaerőt, a munkahelyteremtést és annak megtartását, valamint az emberek hitét, önbecsülését erősítő intézkedéseket emelte ki.

A szentgotthárdi önkormányzat a jövőt illetően is ezeket tartja a legfontosabbnak. A város igényeit öt nagyobb témakörre osztották fel a munkaanyagban, a gazdaságfejlesztéstől az infrastrukturális beruházásokon át a helyi közszolgáltatások megújításáig bezárólag számos elképzelést, igényt vázoltak fel. A Szentgotthárdi Tudományos- és Technológiai Park bővítése mellett az ipari park nagyfeszültségű áramvételi lehetőségének kialakítása is szóba került: a nagyobb cégek is jelentős megtakarítást érhetnek el ezzel. A kaszagyári terület rehabilitációja, a városüzemeltetési telephely költöztetése is szóba került, majd a polgármester röviden ismertette a fürdő és a szálloda létrejöttének és működtetésnek történetét is. A város kasszáját ma is terheli a fürdő-kötvény fizetése, szükség lenne az adósság mielőbbi konszolidációjára. A járvány kitörése előtt a fürdő már jól teljesített, a szálláshelyek bővítésével lehetne még a forgalmat növelni. Ezen a szakterületen tervben van a sport- és egészségturizmus fellendítése.

Fenntartható, élhető várost szeretnének, Szentgotthárd központjának szellemi és lelki kisugárzását meg akarják őrizni, a templom, a kolostor, a Színház erősíti ezt, kifejezve a város gazdag történelmi múltját is. A kolostorépület földszintjén kapott helyet a járási hivatal is, régi falak között is lehet korszerű a közigazgatás. A kolostorépület korszerűsítése meghaladja az önkormányzat erejét, jó lenne, ha ehhez segítséget kaphatnának, akárcsak a történelmi templomtér és városközpont felújítására. A belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, a városi út- és járdahálózat felújítási programjának továbbvitele és a keleti elkerülő út megépítése is fontos szándéka a városnak. A helyi nevelés-oktatás területén több fejlesztési elképzelés is körvonalazódott, az egyik legjelentősebb cél az Arany János iskola tornacsarnokának megépítése. A nemzetiségekkel és az egyházzal való kapcsolat mellett a közművelődés és az intézményhálózat fejlesztése is napirendre került a megbeszélésen, akárcsak a fiatal házasok otthona és az idősek bentlakásos otthona kialakításának igénye. 

A városban és a szlovén községekben lévő iskolákról Kissné Köles Erika beszélt, elmondta, előzetes adatok szerint várható, hogy a Széchenyi iskola és a gimnázium egyházi kézbe kerül. A Nagyboldogasszony templom felújítása jelentős kormányzati támogatással valósulhat meg. A polgármester kitért arra is, hogy a vallási turizmus erősödik, mióta Brenner Jánost boldoggá avatták.

V. Németh Zsolt kifejtette, egy zarándokház építése keresztény ifjúsági táborok helyszíne is lehetne. A térségi vallási turizmusa Körmenden Battyhány-Strattman Lászlóhoz, a boldoggá avatott hercegorvoshoz, Csehimindszenten és Zalaegerszegen Mindszenthy bíboroshoz kapcsolódhatna. A térség közlekedését meghatározó 8-as út fejlesztése fontos a jövőre nézve. „A következő évek prioritása: az ipari park fejlesztése, a turizmus növelése, a kulturális örökség és a szellemi értékek megőrzése.” – foglalta össze a polgármester.

Navracsics Tibor kormánybiztos elmondta, a Magyar Kormány ebben az unós ciklusban fokozottan koncentrál a regionális gazdaságfejlesztésre, a járási székhelyek szolgáltatásainak növelésére.

Leginkább a fenntarthatóság és a digitalizációs célok kiterjesztésével érhetők el uniós források a következő programozási időszakban. A felvázolt szentgotthárdi elképzelések jó része beilleszthető ezek alá. A fejlesztési elképzelések megvalósítását gyorsíthatja az egyes projektek előkészítettsége is. Javasolta, hogy az uniós célokhoz igazodva alakítsák fejlesztési elképzeléseiket.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés