Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Koronavírus-járvány a gyermekek körében

Koronavírus-járvány a gyermekek körében
2022. február 14. hétfő, 11:02

Már két éve együtt élünk a koronavírus-járvánnyal, de ennyi megbetegedést még nem tapasztaltunk gyerekeink körében, mint a januári hónapban. Nem volt ritka a napi 80-90-es forgalom a rendelőben. Majdnem mindenkit teszteltünk, és zömében pozitív volt az eredmény. Valószínűleg a fertőzést a koronavírus omikron változata okozta.

A betegség tünetei nagyon hasonlítanak a felsőlégúti megbetegedések tüneteire: láz, izomfájdalom, nátha, elhúzódó száraz köhögés, esetleg hányás, hasmenés. A betegség nagyon fertőző. Rövid idő alatt át lehet adni 10-15 osztálytársnak, családtagnak. Mi a teendő, ha betegünk Covid pozitív? Elkülönítjük, a család karanténba kerül 7 napra. A kezelés tüneti. A betegség lefolyása legtöbbször enyhe. A következő óvintézkedésekkel fékezhetjük meg a járványt: maszkviselés, gyakori kézmosás és fertőtlenítés, távolságtartás és nem utolsósorban, a védőoltás. 2021 szeptemberében megkezdtük a 12 éven felüliek védőoltását és 2022 januárjától az 5 éven felüliek oltását is. Még nem mondhatjuk, hogy nagy tapasztalattal rendelkezünk. Sajnos kevesen kérik az oltást, habár a korábbi, kötelező védőoltások beadása Magyarországon példaértékű (100%).

Jó szívvel ajánlom a szülőknek, hogy oltassák be gyermekeiket. A gyermekek jól viselték az oltást, mellékhatást nem tapasztaltunk. Újabb hír, hogy megjelent egy új koronavírus mutáns, amiről még nem sokat tudnak a szakemberek. Az is egy új hír, hogy már tesztelik az omikron ellen kifejlesztett vakcinát. Mindebből az derül ki, hogy a járvány felszámolása még várat magára. Végezetül ajánlom figyelmükbe a szakemberek cikkeit, amik a sajtóban megjelennek a témával kapcsolatban. A mi feladatunk (alapellátó orvosok, védőnők) továbbra is az, hogy minél több és hitelesebb információt nyújtsunk a témával kapcsolatban.

Bármikor szívesen állunk rendelkezésükre! Legyünk sikeresek gyermekeink érdekében!

 

Dr. Tőkés Emma

gyermekorvos

Szerző: Dr. Tőkés Emma
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés