Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

Legendák Szent Gotthárdról

Legendák Szent Gotthárdról
2020. május 05. kedd, 13:55

Horváth Zsuzsanna tanárnő munkájának köszönhetően Gotthárd napja alkalmából ma három érdekes legendát osztunk meg Önökkel városunk védőszentje, Szent Gotthárd (960-1038) ifjúkorából.

Szent Gotthárdhoz a legendák szerint nagyon sok csoda, főleg csodás gyógyulások története kapcsolódik. A gyermek- és ifjúkorából fennmaradt történetek szűkebb szülőföldjéhez kötődnek. Gotthárd (Godehard) Alsó-Bajorországban született egy faluban (Reichersdorf bei Hengersberg). Az apja a közeli Neideraltaich bencés kolostorában szolgált, a fiú ennek iskolájában kezdte tanulmányait. 

A forrás legendája

Amikor Gotthárd még gyermek volt, egyszer birkákat őrzött Reichersdorf határában, és nagyon megszomjazott. A pásztorbotjával egy tölgyfatuskóra ütött, és abból tiszta vízű forrás tört fel. Az emberek még ma is gyógyhatást tulajdonítanak ennek a víznek.

A forrás fölé a hívek egy kápolnát emeltek. 1845-ben a reichersdorfi lelkipásztor kérvényezte, hogy a helyet nyilvánítsák búcsújáró hellyé, mert sok tisztelője keresi fel, hogy kérje a Szent közbenjárását. A kérést ekkor elutasították. A buzgó helybeliek 1850-51-ben egy új, neogót stílusú kápolnát építettek harangtoronnyal. 1860-ban, Szent Gotthárd születésének 900. évfordulóján, megkapták a pápai jóváhagyást: Az ide zarándokló hívek teljes búcsút nyerhetnek.

Száraz lábbal átkelt a vízen

A szülőfalujából a gyermek Gotthárd Niederaltaichbe járt iskolába. Egyszer a Duna mellékfolyója, amelyen át kellett kelnie Gotthárdnak, megáradt. Istenbe és a Szűz Máriába vetett hitének köszönhetően, úgy ment át a folyón, hogy nem lett vizes a lába, tökéletesen száraz maradt.

A tüzes széndarabok legendája

A niederaltaichi monostorban történt, hogy a fiatal Gotthárd tüzes széndarabokat vitt a ruhájában az apáti szobába, anélkül, hogy bármilyen károsodást szenvedett volna tőle. Se a ruhája, sem az ujjai nem égtek meg, amikor megérintette őket. Ebből a legendából ered a Szent ábrázolásának az a módja, amint a ruhájában tartja az izzó széndarabokat. Itt fiatalnak mutatják, szakáll nékül, viszont püspöki öltözékben és pásztorbottal.

Források:

http://www.gotthard-kapelle.de/

https://www.facebook.com/pg/S.GottardoHildesheim/photos/?ref=page_internal

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés