Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Lezárult a Szentgotthárdi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése c. projekt

Lezárult a Szentgotthárdi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése c. projekt
2023. szeptember 28. csütörtök, 10:30

Szentgotthárd Város Önkormányzata 2021-ben pályázatot nyújtott be a Szentgotthárdi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére. A TOP-2.1.3-16-VS1-2021-00030 számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 299,55 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült, 2023-ban további 15 millió forintos többlettámogatás is elnyert.

Összesen: 1.669 fő lakos él a fejlesztéssel érintett terület vízgyűjtő területén. Projekt összköltsége: 314 887 435,- Ft. A területen becsült védett vagyon: 10 948 621 825,- Ft

 

Szentgotthárd város csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztési terve öt egymástól független területen valósult meg:

- Szentgotthárd-Rábatótfalu városrészen U-2 jelű déli övárok egy része épült meg, a Váci M. utcában U-1 jelű levezető árok felújítása történt meg a kis kapacitású átereszek cseréjével, illetve az árok előregyártott beton elemekkel történő burkolásával; a Fagyöngy utcában kiépített új zárt csapadékcsatorna rendszer vezeti le a déli övárok összegyűjtött vizét, itt új aszfaltburkolat is készült; a befogadó Új-patak mellékágában növényzetírtás és medertisztítás történt, illetve a befogadó árok betorkollásánál pedig betonba rakott terméskő mederburkolat épült;

- Szentgotthárd- Zsida városrészen, a Szépvölgyi utcában új záportározót alakítottak ki, a Szépvölgyi utca és a Vadvirág utcákban zárt csapadékcsatorna épült előregyártott beton folyókával, rácsos víznyelő aknákkal, illetve mindkét útra új aszfaltburkolat került;

- Szentgotthárd, Május 1. út környezetében a Kaszagyár melletti útszakaszon a meglévő, elöregedett, kis kapacitású zárt csapadékcsatorna helyett új zárt csapadék csatorna, illetve beton folyóka épült, rácsos víznyelő aknákkal.

- Szentgotthárd-Rábakethely, Mikes Kelemen utcában új aszfaltburkolat és folyóka építése történt, amely a harántirányú rácsos átereszek beépítésével biztosítja a csapadékvíz levezetését.

- Szentgotthárd-Máriaújfalu, Máriaújfalui út környezetében a közút mellett futó nyílt árok helyett szintén zárt csapadék-elvezető csatorna, illetve beton folyóka épült, rácsos víznyelő aknákkal, illetve a járda helyreállítására is sor került,

 

Fejlesztések célja minden esetben a jövőbeni esetleges vízkárok enyhítése a csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztésével, emellett a vízvisszatartása, beszivárogtatás elősegítése, valamint a lefolyás szabályozása, a csapadékvízzel történő gazdálkodás feltételrendszerének kialakítása.

 

A vízjogi engedélyes és kiviteli terveket a Solvex Kft. készítette, a kivitelező a Vízéptek Bt. volt, a műszaki ellenőri feladatokat a Szemes és Fia Kft. látta el.

 

A projekt egy lakossági szemléletformáló kampányt is tartalmazott, amelyet a Kultport-a Alapítvány bonyolított le. A kampány és a projekt záró rendezvényére 2023. szeptember 26-án került sor az Önkormányzati Hivatal Refektóriumában.

 

A rendezvényen a projektet, vetítettképekkel illusztrálva mutatta be Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere, a konzorciumi partner Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal képviseltében Marton Ferenc a Vas Vármegyei Közgyűlés Alelnöke méltatta a fejlesztést. Pécsi József, a Kultport-a Alapítvány elnöke összegezte, hogy 2022. októberétől milyen rendezvényekkel, előadásokkal, filmvetítésekkel, a Szentgotthárd újságban közzétett három részes sorozattal, iskolásoknak hirdetett rajzpályázattal és vetélkedővel hívták fel a fiatalok és a felnőtt lakosság figyelmét a vízkincsünk és az élővilág megtartásának, megóvásának fontos feladatára. A héten minden háztartásba eljuttatják szórólapjukat is, ami szintén ezt a témakört elemzi.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés