Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Lezárult a szentgotthárdi ipari park alapinfrastruktúrájának fejlesztése c. projekt

Lezárult a szentgotthárdi ipari park alapinfrastruktúrájának fejlesztése c. projekt
2021. december 01. szerda, 13:09

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Szentgotthárdi Ipari Park fejlesztésére irányuló projekt. A szakszerű kivitelezési munkák befejezésének eredményeképp elkészült Vas megye legnagyobb ipari alapinfrastruktúra fejlesztési beruházása. Az átadóra - az esős időjárás miatt - a Refektóriumban került sor, amelyen Huszár Gábor polgármester és V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője ismertette a projekt részleteit és eredményeit. 

 

Szentgotthárd Város Önkormányzata 2016-ban nyújtotta be pályázatát a Szentgotthárdi Ipari Park alapinfrastruktúrájának fejlesztésére. A TOP-1.1.1-15-VS1-2016-00003 számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 478 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A Tudományos és Technológiai Park címmel is rendelkező Szentgotthárdi Ipari Park a város és a nemzetgazdaság szempontjából is kulcsfontosságú területi egység, melynek fejlesztéseit kiemelten szükséges kezelni. Az ipari telephely iránti kereslet intenzív a térségben, így a korábbi kínálat már nem elégíti ki az igényeket, ezért az ipari park bővítése vált szükségessé az M80-as gyorsforgalmi út tervezett nyomvonaláig. Az új iparterületen kívül a meglévő ipari park II. ütem elnevezésű terület (Felső liget út) közlekedési rendszerének fejlesztése is megvalósult a gyalogos, kerékpáros közlekedőfelület kialakításával, valamint az autóbuszöblök és buszforduló kiépítése által, csökkentve ezzel az ipari park környezeti terhelését, biztosítva a fenntartható közlekedést, mely hozzájárul a már jelenleg itt működő vállalkozások munkahely-megtartási és munkaerő vonzerejének növeléséhez. A megfelelő színvonalú és minőségű üzleti infrastruktúra elengedhetetlen a vállalkozások működéséhez és a térségbe vonzásához, mely hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez. A már az ipari parkban működő és a jövőben betelepülni kívánó vállalkozások számára a minőségi alapinfrastruktúra megléte elengedhetetlen, annak elmaradása a térség fejlődését erőteljesen korlátozza. Ezért a vállalkozások térségbe vonzásának, illetve megtartásának céljával valósult meg a

Szentgotthárdi Ipari Park III. ütemével történő bővítése, annak még hiányzó alapinfrastruktúrájának kiépítése (víz, csatorna, áram, közvilágítás).

A projekt rövid távú, közvetlen célja a térség számára a munkahelyteremtés és a meglévő munkahelyek megtartása a Szentgotthárdi Ipari Park fejlesztése által. A cél a térség foglalkoztatási rátájának növelése, a helyi gazdaságfejlesztés, illetve gazdaságélénkítés érdekében a Szentgotthárdi Város Önkormányzatának tulajdonában és működtetésében lévő, 1997-ben Ipari Park címet nyert Szentgotthárdi Ipari Parkban a még szükséges infrastrukturális hátterének, hiányzó alapinfrastruktúrájának kiépítése, fejlesztése volt. A kihasználtság növelése és fejlesztése érdekében megvalósult az ipari parkon belüli közlekedési rendszer fejlesztése, gyalogos és kerékpáros közlekedőfelület, autóbuszöblök és buszforduló kiépítésével, az alapinfrastruktúra kiépítése, kiemelt figyelemmel az útépítésre, vízvezetékek és szennyvízvezetékek kiépítésre, valamint a közvilágítás és elektromos hálózat fejlesztésére, melynek hatására 55,8 ha ipari park terület fejlesztésére valósult meg.

A fejlesztés eredményeként a Szentgotthárdi Ipari Parkban egy olyan beruházás valósult meg, mely hozzájárul a térség gazdasági növekedéséhez. A munkahelymegtartó és új munkahelyteremtő hatása által, segíti a már itt működő vállalkozások növekedését és javítja azok működési fejtételeit, növeli a térség működő tőke vonzerejét, mely által további munkahely-teremtési hatása által hozzájárul a térség foglalkoztatottságának javításához. Továbbá a közlekedésfejlesztés által csökkenti a károsanyag-kibocsátást is, vonzóbbá teszi a dolgozók busszal és kerékpárral történő munkába járását, mely összességében a térség lakóinak, térségben dolgozók egészségének javulását is eredményezi.

A projekt főbb mérföldkövei:

- Pályázati dokumentáció összeállítás és benyújtása, (a benyújtás dátuma 2016. május 25.)

- Támogatási szerződéskötés (2017.06.12.)

- A sikeres közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező által két ütemben valósultak meg a beruházás elemei:

- A Szentgotthárdi Ipari Park „II. ütem” elnevezésű területén közlekedőfelület kialakítása, valamint az autóbuszöblök és buszforduló kiépítésére 2019 évben került sor.

- A „III. ütem” elnevezésű területen közlekedési infrastruktúra (út) kiépítése és közművesítés (víz, csatorna, áram, közvilágítás) 2020-2021 években valósult meg.

További információ kérhető: Huszár Gábor polgármester: polgarmester@szentgotthard.hu +36-94/553-019 Kocsis Zsolt projektmenedzser: ip@szentgotthard.hu +36-20/356-2823

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés