Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Már augusztusban jól vizsgáztak a Rába és a Lapincs védművei

Már augusztusban jól vizsgáztak a Rába és a Lapincs védművei
2023. november 22. szerda, 08:45

November 10-én, Szentgotthárdon a Lapincs és a Rába összefolyásánál rendezték „Az árvízbiztonság növelése a NYUDUVIZIG Területén KEHOP-14.0-15-2021-00026” a 2022 májusában indított uniós projekt zárását. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat Dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorcium irányításával valósult meg a 2,605 milliárd forintos beruházás, amely az árvizek elleni védelmet, a kockázatok csökkentését szolgálja.

A záróeseményen részt vett Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Gaál Róbert a Nyugat Dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Vámos Zoltán Vas Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Kovács Tamás a kivitelező Szabadics Kft. ügyvezetője, Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere, a vízügyi igazgatóság dolgozói és a szentgotthárdi önkormányzat képviselői.

Huszár Gábor polgármester beszédében emlékeztetett a 2009-es árvízre, amikor rövid idő alatt 5 méterre emelkedett a Rába vízszintje és félő volt, hogy elönti a gimnáziumot és a mélyebben fekvő városi területeket. A város és a vízügy szakembereinek előrelátásának volt köszönhető, hogy a Rába jobb partjának rendezése után a bal parti rézsűt is megerősítették. Árvízvédelem nélkül a kaszagyári 6 hektáros területre nem is lehetne építési engedélyt kiadni. Az idei augusztusi árvíznél már komolyan megmutatta ez a beruházás, hogy mire képes. A polgármester megköszönte a munkát és külön kiemelte, hogy a volt kaszagyári kémény megőrzéséért Déri Lajos tervezőmérnök, az önkormányzat kérésére áttervezte a támfal nyomvonalát, hogy azt ne kelljen elbontani, hiszen oda kilátót terveznek.

Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója is a köszönetét fejezte ki, majd kiemelte, az árvízvédelmi beruházások a legjobban megtérülő beruházások ezt 35 éves tapasztalata mondatja. Az elöntés utáni helyreállítások mindig költségesebbek. A szentgotthárdi beruházás idő előtt – már a teljes befejezés előtt, idén augusztusban – rászolgált a bizalomra.

Vámos Zoltán főispán, mint a Vasvármegyei Területvédelmi Bizottság vezetője kiemelte, a projektet a kormányzat is támogatta, s ezzel Vas Vármegye árvízvédelmi képessége jelentősen megemelkedett. A példás összefogásnak is köszönhető, hogy a Rába védvonalán élő 50 ezer ember biztonságát is sikerült megerősíteni. beszéde végén megköszönte Ágh Péter és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőknek, hogy mindvégig szívügyüknek tekintették a beruházás megvalósítását.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium vízi közmű ágazatért felelős államtitkára elmondta, a szentgotthárdi önkormányzat előrelátó volt és arra törekedett, hogy a várost megóvják a Rába és a Lapincs kiöntésétől. A folyók nem ellenségeink, a klímaváltozás miatt azonban egyre szélsőségesebb időjárásra is fel kell készülni. Az augusztusi árvízben Szentgotthárdon lakóház nem károsult, a rézsűk a legszigorúbb zsűri előtt, a gyakorlatban vizsgáztak és kiállták a próbák. Köszönetet mondott a kivitelezésért és azért a mérnöki tudásért és munkáért, amit a projekt során láthatunk. Egyúttal az is bebizonyosodott, hogy a vízügyi szakemberek nem érzéketlenek, az együttműködésnek is köszönhető, hogy a város kívánságra áttervezték a nyomvonalat.

Kovács Tamás a kivitelező Szabadics Kft. vezetője hangsúlyozta, hogy a projekt során Szentgotthárd és Sárvár között több ponton dolgoztak. A Rába jobb partján mederrendezést

végeztek, a Lapincs bal partján a töltést magasították, dolgoztak Sárváron az Aranyos-éri zsilipnél, Körmenden a Csörnöc vízfolyását tisztították meg. Szentgotthárdon a szakaszvédelmi központ épületét (István-király út 17.) is felújították.

A beruházás másik része a Gyöngyös patak kőszegi szakaszán mederrendezést, a lukácsházi árvízi tárolónál uszadékfogó műtárgy építését, és a kőszegi vízmérce felújítását, valamint új áramellátási lehetőségének kiépítését is magába foglalta. Beszéde végén megköszönte, hogy a 1,5 év alatt a lakosság türelmes volt, és azt is elmondta Buzsáki Katalin, aki a munkálatok szakmai irányítója volt, sajnos a közelmúltban elhunyt.

Gaál Róbert a Nyugat Dunántúli Vízügyi Igazgatóság záróbeszédében közölte 70 éve alapították a vízügyi szolgálatot. A Rába adottsága, hogy Szentgotthárdon minimális idő adódik a védekezésre. Összefoglalta, hogy a 90-es évek óta Szentgotthárdon milyen beruházások – árapasztó vápa, a duzzasztó átépítése, a Lapincs támfalának megemelése, mederrendezések – valósultak meg. A nyári árvíznél is hatalmas szolgálatot tett a korábban bevezetett rábai árvízvédelmi-előrejelzési rendszer, amit az osztrák kollégákkal közösen működtetnek. Augusztusban félnap se kellett hozzá, hogy már harmadfokú készültséget kellett elrendelni, így tudtak időben felkészülni. A projekt során komplex fejlesztést tudtak végrehajtani. Köszönetét fejezte ki munkatársainak, az önkormányzatoknak és mindazoknak, akik a munkákat elvégezték.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés