Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Hírek

Maskarások űzték a telet a városban

Maskarások űzték a telet a városban
2020. március 03. kedd, 10:25

Február 23-án zajos és vidám farsangi menet vonult végig Szentgotthárdon a Hotel Lipától a Széll Kálmán térig. A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület és Szakonyfalu közös szervezésében tartották a télűző farsangi mulatságot.

A szervezők, a hagyományokat követve szlovén vendégeket is hívtak Salovci, Mala Vas és Kuzma községekből érkeztek Szentgotthárdra. A tarka-barka menet három zenekar kísértében vonult a Széll Kálmán térre. A szlovén néphagyományokat követve a menet élén a Farsang és Lenke haladt. A jelmezesek örültek, ha nem ismerték föl őket, volt, akit csak a hangja leplezett le. Villás ördögök, boszorkányok riogatták a jó népet és a gyerekeket, de láttunk apácákat, cigányasszonyokat (persze férfiak voltak), megjelent a Pókember és jelmezbe bújtak a napkeleti bölcsek is. A korábbi évekhez képest, most jóval több fiatal is beöltözött, iskolásokat, de még óvodásokat is láthattunk megfelelő felnőtti kísérettel.

Rendőri felvezetés mellett, hujjogatva, csujjogatva értek a Fő térre. Itt kezdődött a tánc, hol párosan, hol összefogózkodva a nagy tömegben. A zenészek rendületlenül fújták a szlovén népzenét. A hangulat fokozására külön társaság vállalkozott, pólójukon ott virított a jelszavuk: HELP, vagyis Hozz Egy Liter Pálinkát! A pálinkások sorra mindenkit meg is kínáltak a tüzes vízzel, még apró poharakat is hoztak magukkal erre a célra.

Az ördögök és boszorkák rendületlenül űzték a telet, a szépszámú közönség előtt. Az apácák finom friss farsangi fánkkal kínálták a nézőket.

A sok tánc és nevetgélés után újra fölállt a farsangi menet, s azon az úton, ahol jöttek, visszamentek a Hotel Lipába a Gárdonyi útra. Az udvaron tüzet gyújtottak, elégették a tél minden búját, bánatát.

Az ünnepség az étteremben fehér asztalok mellet folytatódott és táncmulatsággal zárult.

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés