Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Meghitt emlékezés a nemzeti ünnep alkalmából

Meghitt emlékezés a nemzeti ünnep alkalmából
2024. március 15. péntek, 15:24

Felemelő pillanatoknak lehettek tanúi azok, akik tegnap este részt vettek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A koszorúzáson a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tanulóinak szavalatával, Szentgotthárd Város Fúvószenekarának kíséretével és Huszár Gábor polgármester beszédével emlékezett meg a város a nemzeti ünnepről. Az est fénypontja volt a Szent Gotthárd Általános Iskola szívet melengető és megható műsora.

 

 

A hagyományokhoz híven a Kossuth-domborműnél kezdődött az ünnepség, ahova Szentgotthárd Város Fúvószenekarának felvezetésével érkeztek meg a koszorúzók. Hrabovszky-Orth Katinka, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, köztük V. Németh Zsolt államtitkárt, miniszterelnöki biztost, a térség országgyűlési képviselőjét és Kissné Köles Erika parlamenti szószólót. A Himnuszt követően a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tanulóinak előadásában hallhatták az egybegyűltek Petőfi Sándor Nemzeti dal c. versét, majd Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere mondta el ünnepi köszöntőjét. Beszédében hangsúlyozta, egy nemzet történelme nem csupán a győzelmekről és dicsőségről szól, hanem a meghatározó és példaértékű cselekedetekről is, amikor az emberek bátorságot és elszántságot mutatnak még akkor is, ha a végkimenetel szomorú. Az 1848/49-es események mindannyiunk számára példát mutatnak abban, hogy az egyéni és közösségi elkötelezettség milyen hatalmas változásokat hozhat létre. Elmondta, ahhoz, hogy előre haladhassunk, hátra is kell tekintenünk. Múltunk az örökségünk, egy olyan érték, amely megalapozta jelenünket. A jövő ugyanakkor a mi kezünkben van. A mi döntésünk, hogy a ránk maradt értékekkel, emlékekkel mihez kezdünk. Elherdáljuk vagy építünk rá? Elfelejtjük, vagy megőrizzük? S ezen a döntésen fog múlni az, hogy ránk és a mi korszakunkra hogyan fognak majd emlékezni unokáink, dédunokáink. Kiemelte, a legfontosabb, hogy békében legyünk magunkkal, a családunkkal, barátainkkal, békében legyünk Szentgotthárddal.

A koszorúzás emelkedett pillanatai után a fúvósok kíséretével sétáltak át az ünneplők a Színházba, ahol a Szent Gotthárd Általános Iskola diákjai és pedagógusai egy igazán lélekemelő előadással várták az érdeklődőket.

Katona Beáta, Lászlóné Király Tünde, Offnerné Hadrik Tímea, Hegyi József és a Partium AMI oktatói segítségével a gyermekek előadása megható és felemelő pillanatokat eredményezett. Az „Ahol piros, fehér, zöld a zászló” c. darabban verseken, dalokon és táncokon keresztül emlékezhettünk meg nem csupán Petőfiről és márciusi ifjakról, a szabadságról és az összetartásról, hanem nemzeti jelképünkről, a magyar zászlóról is. A tanulók lelkesedése, csillogó szeme és a közösen felépített és megkomponált előadás felejthetetlen élményt nyújtott minden jelenlévőnek.

 

Fotó: 

Bana Ferenc
Szent Gotthárd Általános Iskola Facebook oldala

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés