Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Megtartotta idei első ülését a Képviselő-testület

Megtartotta idei első ülését a Képviselő-testület
2024. február 01. csütörtök, 13:19

A Képviselő-testület idei első ülésén a napirendi pontok tárgyalása előtt Huszár Gábor polgármester díszoklevéllel és egy csokor virággal köszönte meg Schreiner Vilmosnénak, a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesülete leköszönő elnökének másfél évtizedes munkáját.

 

A lejárt határidejű határozatokról, a két ülés között történt fontosabb eseményekről, valamint a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról, illetve a polgármester két ülés közti tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásával kezdődött a januári Képviselő-testületi ülés.

Az első napirendi pont Szentgotthárd Város Önkormányzata 2024. évi költségvetésének tervezete volt, amelynek elfogadását hosszas egyeztetések, tárgyalások előzték meg. Elkészítése a központi költségvetés, az előző év költségvetési adatai, testületi döntései és az időközben felmerült igények figyelembevételével történt.
A fő bevételi forrást továbbra is az iparűzési adóbevétel jelenti, a költségvetés 38%-át teszi ki. Az önkormányzatot, szolgáltatásokat és intézményeket érintő normatív állami támogatások mértéke nőtt a tavalyihoz képest, a költségvetés 21%-át fedezi. További forrást jelentenek az egyéb adóbevételek, működési- és ingatlan értékesítésből származó bevételek, illetve a pályázati támogatások. Így a tervezett bevétel mindösszesen 4.752 millió Ft.
A kiadási oldalra továbbra is hatással van az infláció, a garantált minimálbér emelése, a köznevelési ágazatot érintő bérváltozás, a fürdő hitele és működtetése, a szolidaritási adó és az energiaárak emelkedése. Az intézmények fenntartására idén 1.468 millió Ft-ot költ a város, ennek 70%-át állami támogatásokból finanszírozza majd. A pályázati fejlesztések mellett beruházásokra, felújításokra 424 millió Ft-ot szánnak. A tavalyihoz képest 12 millió Ft-ra emelték a versenysporttámogatási keretet. Ezen túlmenően a látványsportágak TAO önrész támogatásaira, illetve a városi sportlétesítmények üzemeltetésével kapcsolatos kiadásokra 100 millió Ft felett költ majd a település, az új kosárlabdapálya kialakításához pedig további 14 millió Ft-ot különítettek el. A sporthoz hasonlóan a kultúrára is többet fordítanak idén, megemelték a Pannon Kapu Kulturális Egyesület támogatását: a rezsiköltségek önkormányzati átvállalásán túl 36 millió Ft működési támogatást és 34 millió Ft rendezvénykeretet biztosít az egyesületnek a város. Megemelték a városi kitüntetések mellé járó összegeket is, illetve az újszülöttek részére nyújtott babautalványokra is magasabb, 30.000 Ft/fő összeget adnak mostantól.

Jóváhagyták a Szentgotthárd és Térsége Önkormányzati Társulás 2023. évi működéséről szóló beszámolót. Több intézmény fenntartójaként elsősorban azok működtetése és az ahhoz tartozó feladatellátás tette ki a munka legnagyobb részét. A több mint 813 millió forintos költségvetésű szervezet az elmúlt évben is jogosult volt olyan állami támogatásokra, amelyek kifejezetten a közös feladatellátás okán érkeztek a térségbe, ezzel is segítve a szolgáltatások finanszírozhatóságát. A közös intézmények és szolgáltatások működése, finanszírozása 2023. évben folyamatosan biztosított volt.

Módosították a lakások bérletéről szóló 12/2001. (III. 29.) önkormányzati rendeletet, ennek során aktualizálták a lakások bérlői által a bérleti díjon felül a társasházi közös költségekhez fizetendő hozzájárulás mértékét.

Tavaly ősszel az aktuális fűtési szezonra összeállított energia-megtakarítási intézkedési tervet már jóváhagyták, ezúttal annak tapasztalatairól készített beszámolót ismerhették meg a képviselők. Mostanra az energia díjak a tavalyihoz képest viszonylag nyugvópontra jutottak, hiszen földgáz esetében 53,84 %-kal, távhőszolgáltatás esetében pedig 76,82 %-kal csökkentek az elmúlt fűtési idényben alkalmazott legmagasabb energiadíjhoz képest, de így is közel háromszorosát kell fizetni a még korábban fizetett díjakhoz képest. Az intézkedési terv alapján már nincsenek olyan épületek, amelyekben szüneteltetni kellene a fűtési szezon alatt a tevékenységeket, azonban minden önkormányzati épületnél egy átlagos 10 %-os energia felhasználás csökkentést kell elérni a 2021/2022. év fűtési idényhez képest - a beszámoló alapján ez teljesülni látszik. Egy közel 400 oldalas dokumentum formájában, energiagazdálkodási szakértő bevonásával elkészült valamennyi önkormányzati/intézményi épület energetikai felülvizsgálata, továbbá a Kossuth L. utcai új sportcsarnok, a tekepálya és a Hunyadi úti rendelőintézet épületére történő napelemes rendszerek telepítésének előkészítése is megtörtént, az engedélyeztetési eljárások az áramszolgáltatónál folyamatban vannak.

A törvényi előírásoknak megfelelően készült el Szentgotthárd Város Környezetvédelmi Programjának felülvizsgálata, az ezzel kapcsolatos, társadalmi és hatósági véleményeztetésre megküldendő munkaanyagot elfogadták az ülésen.

Tavaly év végén az önkormányzat kérelmet nyújtott be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez annak érdekében, hogy Szentgotthárd részt vehessen a kosárlabda pályaépítési programban. A pályázat kedvező elbírálást nyert, ennek köszönhetően 2 darab fix, kosárlabda palánkkal és gyűrűvel ellátott 2 darab (szembefordított) 15x11 m méretű szabadtéri kosárlabda félpályát telepítenek tavasszal a sporttelepen, közvetlenül a gördeszkapark és fittneszpark mellett.

Jóváhagyták Huszár Gábor polgármester 2024. évi szabadságolási ütemtervét, majd a vonatkozó törvény módosulásai miatt a településkép védelméről szóló 5/2018.(III.1.) önkormányzati rendeletének jogharmonizációs módosítási eljárását kezdeményezték.

Ezt követően ingatlanügyekről döntöttek, majd zárt ülésen tárgyalták a Vas Vármegyei Önkormányzat által adományozható díjakra tett javaslatokat.

A képviselő-testületi ülésen megtárgyalt napirendi pontokkal és meghozott döntésekkel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a szep.renata@szentgotthard.hu e-mail címen fogadjuk.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés