Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Hírek

Mi is itt vagyunk! - A kommunikációs akadálymentesítés különleges lehetőségei

Mi is itt vagyunk! - A kommunikációs akadálymentesítés különleges lehetőségei
2021. április 23. péntek, 14:23

Speciális módszerekkel és eszközökkel a kommunikációjukban súlyosan akadályozott emberek is meg tudják értetni magukat, és képessé válhatnak a minél teljesebb társadalmi részvételre. Ezeket a módszereket és eszközöket mutatják be azon a minden megyét érintő online roadshow-n, amit a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) indított az érintettek számára. A programsorozat legutóbbi előadásain Vas megyei érdeklődők vehettek részt 2021. április 22-én.

A speciális kommunikációs igényű személyek számára országos lefedettséggel hat módszertani központ jött létre a MONTÁZS projekt keretében 2018-ban. A Zalaegerszegen működő központ három megyéből – Vas, Veszprém és Zala – fogadja az érintetteket. Az itt elérhető térítésmentes szolgáltatások – a fejlesztés, tanácsadás és eszközkölcsönzés – célja, hogy az érintett gyermekek és felnőttek az állapotukhoz mérten minél eredményesebben részt tudjanak venni a társadalmi interakciókban.

Speciális kommunikációs igényű személyeknél a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn, és így a mindennapos kommunikációban nem tudnak hatékonyan részt venni. A kommunikációs akadályozottság hátterében leggyakrabban az idegrendszert ért károsodások állnak, mint például cerebral paresis, stroke, de előfordulása gyakori intellektuális képességzavar vagy autizmus spektrum zavar esetében is.

Mivel e személyek rendkívül heterogén csoportot alkotnak a sérülés jellegéből, súlyosságából, a tünetek változatosságából és az életkori eltérésekből adódóan, így különösen fontos megtalálni számukra a kommunikáció egyéni, sajátos módjait, hogy hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket. Ebben

nyújtanak segítséget a beszéd kiegészítésére és pótlására szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK a verbális kifejezésen túl a hangzó beszéd megértését is támogatja.

E témaköröket járja körül a MONTÁZS projekt áprilistól júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozata, ahol a szakértők ismertetik az augmentatív és alternatív kommunikáció módjait, eszközeit, a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat. Az érdeklődők információkat kapnak az AAK alkalmazási lehetőségeiről és előnyeiről az autizmus spektrum zavar és a stroke következtében kialakult kommunikációs nehézségek kapcsán is.

Az előadások nemcsak az érintetteknek és családtagjaiknak, hanem az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak egyaránt hasznos lehet. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is.

A Zalaegerszegi AAK-Módszertani Központban (Göcsej pláza, Tompa Mihály u. 1-3., 2. emelet 28.) elérhető az AAK-szolgáltatások teljes köre: a felmérés és diagnosztika, az egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint az eszközkölcsönzés. Az ingyenesen kipróbálható és kölcsönözhető speciális eszközök között megtalálhatók különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okoseszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök. A helyi szakemberek az aak.zalaegerszeg@fszk.hu címen érhetők el.

 

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés