Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Negyven esztendős időkapszula a tárlókban

Negyven esztendős időkapszula a tárlókban
2023. szeptember 04. hétfő, 08:54

Szentgotthárd várossá avatásának 40. évfordulójára kiállítást nyitottak augusztus 18-án, az évforduló előestéjén az Önkormányzati Hivatal földszintjén. A „Város született” című kiállítás még egy évig látható.

Dokumentumok másolatait, emléktárgyakat, fotókat, kiadványokat és Gömbös László kisplasztikáját is láthatják az érdeklődők a tárlókban. A kiállításon Horváth Tiborné a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója köszöntötte a közönséget. Huszár Gábor polgármester elmondta, immár egy éve zajlanak az előkészületek, Szentgotthárd várossá alapításának tiszteletére. A könyvtár és a Honismereti Klub munkatársai régóta gyűjtötték az értékes tárgyakat, relikviákat, hogy szemléletessé, élményszerűvé tegyék a 40. évfordulót.

A kiállítást Szép Renáta, a szentgotthárdi önkormányzat külkapcsolati és koordinációs ügyintézője mutatta be. Elmondta, a Honismereti Klub már több éve rendez tematikus kiállítást (például a tűzoltóságról, az egészségügyről, a kisiparosokról stb.) a földszinten, ezeket nemcsak az ügyintéző állampolgárok veszik szemügyre, hanem olyanok is, akik céltudatosan erre érkeznek. Szentgotthárd alapításának 840. várossá válásának 40. évfordulóját ünnepli az idén, a mozi pedig 110 éves. A múzeumban tavasszal indított tematikus beszélgetéssorozat is a legutóbbi négy évtizedet járta körbe. A III. Béla által alapított város gazdag múltja, történelmi hagyományai, régi épületei is olyan mérföldkövek, amelyek mellett érdemes megállni és kicsit elidőzni. A város történetének feltárásában rendkívül aktív szerepet játszanak a civil szervezetek, élükön a 2013-ban alapított Honismereti Klubbal. A megyében és a környéken aligha van még egy olyan kis lélekszámú város, amelyikben ilyen élénk és nívós civil egyesületi munka zajlik. „A város 40 évéről a kiállítást szentgotthárdiak készítették, szentgotthárdiaknak, ezért is ajánlom szíves figyelmükbe!” – zárta gondolatait Szép Renáta.

A megnyitó után Molnár Piroska, a Honismereti Klub vezetője felhívta a látogatók figyelmét, hogy a kiállításon forgathatók azok a több oldalas írások is, amiket a szerzők az alkalomra írtak és elküldték számukra. Szabó László egykori tanácselnök visszaemlékezése, a várossá válásra, Schreiner Vilmosné, Zsuzsa pedig a Hazafias Népfront szentgotthárdi működéséről adja közre tapasztalatait.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés